Επιμένει η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ να αντιδρά στη συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών κάτι που κατέστησε σαφές και στη δεύτερη κατά σειρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Τρίτη με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα ο κ.Τσίπρας, επικοινώνησε με την κ.Μέρκελ και αν και η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, η κ.Μέρκελ κατέστησε σαφές πως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική- όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου- για τη συμφωνία που «έκλεισε» στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε και τόνισε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Μάλιστα κατά τη συνομιλία της με τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε να προκρίνει και πάλι την πρόταση του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να υπογραφεί τώρα η συμφωνία αλλά να υπάρξει μια «συμφωνία-γέφυρα» με τη χορήγηση ενός νέου αλλά χαμηλού...κόστους δανείου.
Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας, επέμεινε απευθυνόμενος στη γερμανίδα ομόλογό του, πως η συμφωνία που «έκλεισε» στην Αθήνα είναι στη βάση όσων αποφασίστηκαν την 12η Ιουλου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και άρα κυβέρνηση και θεσμοί προχωρούν κανονικά.
Στο Μαξίμου εκτιμούν σε κάθε περίπτωση, πως η στάση της κ.Μέρκελ δεν έχει να κάνει με πραγματικές ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά με εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο στη Γερμανία, τα οποία «αναγκάζουν» τη γερμανίδα Καγκελάριο να προβάλλει τις θέσεις του κ.Σόιμπλε.
Για την ελληνική κυβέρνηση πάντως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστεί τη συμφωνία που υπήρξε τόσο σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής όσο και μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών.
Σημειώνεται πως ο κ.Τσίπρας είχε και το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ με την Καγκελάριο να υπερασπίζεται και πάλι την λύση-Σόιμπλε. Ωστόσο, εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα και το περιεχόμενο της συζήτησης με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντι Γιουνκέρ οι οποίο εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ήδη από το πρωί της Τρίτης, στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup πιθανότατα την Παρασκευή, γεγονός που καταδεικνύει πως η θέση του Βερολίνου φαίνεται να μην κερδίζει έδαφος μεταξύ των έτερων δανειστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου