Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Το Reuters χτυπά τον Τσίπρα: Κόστισε στην Ελλάδα 30 δισ.

Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2015

Το Reuters χτυπά τον Τσίπρα: Κόστισε στην Ελλάδα 30 δισ. Μια ακόμη επίθεση σε βάρος του Ελληνα πρωθυπουργού, από ξένο μέσο ενημέρωσης. Αυτή τη φορά από το πρακτορείο Reuters το οποίο υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και οι παλινωδίες της κυβέρνησης κόστισαν στη χώρα 30 δισ. ευρώ.
Επικαλούμενο ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο το πρακτορείο αναφέρει ότι η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες» τονίζοντας πως η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν 30 δισ. ευρώ μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στον πρωθυπουργό λέει το Reuters
Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση. Στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Ενώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αναφέρεται ακόμη στο άρθρο, πέρασε μία ώρα, και ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι.
Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.
Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία, σημειώνει το Reuters. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω, τονίζει το Reuters.
Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.
«Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και όταν θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός» αναφέρει πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, το πρακτορείο κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του, από τα μικρά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.
Ακόμη αναφέρεται στο στενό κύκλο των συνεργατών του, στον Νίκο Παππά, στο Γιάνη Βαρουφάκη, στον Αλέκο Φλαμπουράρη τονίζοντας πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.
Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».
Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος, που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου