Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Aποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα


Της Μαρίας Καραμπάτση
Σάββατο 18 Ιουλίου, 2015

Ενάμιση μήνα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, παρέδωσε τελικά το έργο αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και πάλι κανονικά, μετά από αναμονή δύο ετών όσο διήρκεσαν δηλαδή οι εργασίες.
Χθες το πρωί η κα Αναστασία Κουμούση, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας (πρώην 6ηΕφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων)  που υλοποιεί το έργο αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φραγκαβίλλας, επισκέφθηκε το έργο και παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου στον εφημέριο π. Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Θα εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο

Τυπικά το έργο ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2015, ωστόσο όπως εξήγησε η κα Κουμούση στην εφημερίδα «Πατρίς», με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί τόσο η αποκατάσταση του Ναού όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, παραδόθηκαν τα κλειδιά στον εφημέριο έτσι ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά και φυσικά να εορτάσει ο Ναός τον Δεκαπενταύγουστο.
Αυτό που εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί και ουσιαστικά το έργο και να παραδοθεί και επίσημα στις 31 Αυγούστου, είναι η τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων. Αυτό που προβλέπεται και θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης εντός της πόλης της Αμαλιάδας για να ενημερώνονται οι πολίτες, καθώς επίσης θα τοποθετηθεί και μία ενημερωτική πινακίδα στον χώρο του Ναού. Επίσης, θα προχωρήσει και η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων με την ιστορία του Ναού, τα οποία θα διανέμονται στο κοινό.

Σημείο αναφοράς για την πόλη 
Η Ιερά Μονή Παναγίας Φραγκαβίλλας αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Αμαλιάδας και το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε προκαλέσει δυσφορία στους πιστούς.
Ωστόσο το έργο που έγινε, και από τεχνικής πλευράς σε ό,τι αφορά την αναστήλωση του Ναού ώστε να μην κινδυνεύει, αλλά και από αισθητικής πλευράς καθώς ο περιβάλλων χώρος έχει αλλάξει όψη, θα δικαιώσουν απόλυτα τους πιστούς.
Άλλωστε και η κα Κουμούση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι εργασίες και πέτυχε να παραδοθεί το έργο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία.
Η ίδια έχει εξηγήσει κατ’ επανάληψη ότι οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονταν στην υπηρεσία, καθώς κατά την εξέλιξη του έργου απαιτήθηκε τροποποίηση της μελέτης για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ήταν συγκεκριμένες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ.
Άλλαξε όψη
Ο Ναός της Παναγίας παραδίδεται στο κοινό αναστηλωμένος, χωρίς το στέγαστρο και τα υποστυλώματα, ο περιβάλλων χώρος έχει πλακοστρωθεί με κυβόλιθους και παγκάκια, έχει τοποθετηθεί φωτισμός και έχει επεκταθεί, καθώς δεν υπάρχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του εντευκτηρίου. 
Η Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας είναι το σημαντικότερο μνημείο της Αμαλιάδας και το καθολικό της, κτίσμα της μεσοβυζαντινής περιόδου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Ηλείας.
Το έργο αναστήλωσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ τον Οκτώβριο του 2012 με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Ο ναός της Θεοτόκου είναι του 11ου αιώνα με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορία και τοιχογραφίες του 10ου αιώνα. 
 Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου