Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Goldman Sachs: Εκλογές, δημοψήφισμα ή χρεοκοπία τα σενάρια για την Ελλάδα

Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2015

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η Ελλάδα ότι μπορεί να χρειαστεί  να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σε δημοψήφισμα ή ακόμη και σε χρεοκοπία, ενόσω οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χώρα και τους πιστωτές της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Huw Pill σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα παλεύει να αποπληρώσει το χρεός της στα 1,6 δισ. ευρώ για αυτόν τον μήνα και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα έχει όλα. Οι πολίτες της χώρας καλούνται να πάρουν μια "δύσκολη απόφαση": είτε την έξοδο από το ευρώ είτε την συνέχιση της σκληρής λιτότητας. 
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο κ. Pill σημειώνει πως η κυβέρνηση "ξεμένει" από χρηματοδοτήσεις ώστε να πληρώσει τους πιστωτές, ενώ υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση ύψους 304 εκατ. ευρώ  στο ΔΝΤ μέχρι τις 5 Ιουνίου. 
Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη - για διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή - είναι «ασυμβίβαστη» με τις απαιτήσεις των δανειστών. 
«Με την σταδιακή έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα (και πιθανώς γρήγορα) σε τεχνική χρεοκοπία. 
Σύμφωνα με τον αναλυτή το «βασικό σενάριο» εξακολουθεί ωστόσο να είναι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία μπορεί να επακολουθήσει μιας επιδείνωσης της κατάστασης.
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος σχολίασε πως αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ήταν «πιθανό να αλλάξει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων».
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή και, συνεπώς, μια νέα κυβέρνηση, μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών, μπορεί να απαιτηθεί στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη δική του θέση χωρίς μια νέα πολιτική εντολή, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τους πιστωτές της για «παράλογες απαιτήσεις» σε ένα σαφές σημάδι ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στην πίεση από τους πιστωτές της για να μειώσει τις συντάξεις και να ανατρέψει την απόφασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου