Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει πρόοδος - Φύγαμε από τις Βρυξέλλες, Μπαρούφες τα περί συμφωνίας

Του Μιχάλη Ιγνατίου
ΕΙΚΟΝΑ ΡΗΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Παντελής διαφοροποίηση με την εικόνα που μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες προκύπτει από την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον, αφού οι διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζονται ως πολύ μεγάλες, ενώ η τελική συμφωνία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει μια απομακρυσμένη προοπτική, κάτι που παραπέμπει σε ρήξη.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, παραμένουν οι μεγάλες διαφορές σε κομβικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ, αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον. Αιτία το ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ:
«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η χωρίς προηγούμενο σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε γενικότερα, κάτι που παραπέμπει σε «νευρικότητα» που επικρατεί στις τάξεις του Ταμείου, με τον εκπρόσωπο να προβαίνει σε συγκεκριμένες αναφορές για τα θέματα που κατά τη γνώμη του θεσμού, χρήζουν αμέσων παρεμβάσεων από ελληνικής πλευράς: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά στην επιχειρηματολογία του Ταμείου, για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αποκλήθηκε «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», ανέφερε και τόνισε πως προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι η προστασία αδυνάτων και χαμηλοσυνταξιούχων...
Όσον αφορά στη φορολογία, ο κ. Ράις ζήτησε επιτακτικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υπενθύμισε την εμμονή του Ταμείου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εισπραξιμότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τον ΦΠΑ, κατηγορώντας γι' αυτό την πολυπλοκότητα του συστήματος, ζητώντας άμεση απλοποίηση αυτού, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος συνδέθηκε από τον Τζέρι Ράις με τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», χωρίς να προβεί σε σχολιασμό για τους στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε ο Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του θεσμού να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης, αναφέροντας με νόημα πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».
Εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν νέες προτάσεις στους πιστωτές.
Διέψευσε ότι το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και επισήμανε ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν μία εβδομάδα στις ελληνικές αρχές ήταν κοινή πρόταση των τριών θεσμών.
Για το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του μήνα από την Ελλάδα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Πρόσθεσε δε, ότι ενδεχόμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξεταστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.
Ο Τζέρι Ράις δεν προχώρησε σε σχολιασμό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου