Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο Γούναρης εγκατέλειψε την ιεροσύνη

Του Θεόδωρου Καλμούκου

GOUNARIS news2

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο π. Αναστάσιος Γούναρης, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, εγκατέλειψε την κοινότητα και την ενεργό ιεροσύνη και έφυγε μόνος του στην Ελλάδα. Η πρεσβυτέρα του Μαρία Γούναρη δεν γνώριζε τα διαμειφθέντα καθότι επισκεπτόταν αυτές τις μέρες τη Νέα Υόρκη, όπου και πληροφορήθηκε το συμβάν.
Την απόφασή του αυτή να φύγει, ο π. Γούναρης την κοινοποίησε με e-mail στον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο και στα μέλη της κοινότητας. Από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες η αναχώρησή του έγινε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015. Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου είναι ανάστατη, ενώ κατεβλήθη προσπάθεια να μην διαρρεύσει η είδηση.
Την περασμένη Κυριακή τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Τζέιμς Ρουσάκης. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον π. Ρουσάκη αρνήθηκε να πει το παραμικρό, μας είπε ότι «δεν γνωρίζω τίποτε» και μας παρέπεμψε στη Μητρόπολη Ατλάντας.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου
St. Nicholas Greek Orthodox Church Tarpon Springs
Ο π. Γούναρης συμπλήρωσε ένα χρόνο ιερατείας στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου, μετατεθείς εκεί από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, όπου είχαν δημιουργηθεί τραγελαφικές καταστάσεις με πρωτουργό τον ίδιο.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, Νικήτας Μανιάς, δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματά μας. Η υπεύθυνη του γραφείου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, Σουλτάνα ονόματι, αρνήθηκε να πει το παραμικρό.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που έστειλε ο π. Γούναρης σε ενορίτες του την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «ήταν τιμή να υπηρετήσω την Εκκλησία του Χριστού επί 32 χρόνια περίπου και είχα το προνόμιο να υπηρετήσω τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου επί ένα έτος. Στη διάρκεια αυτού του έτους ήμουν τυχερός διότι ευεργετήθηκα από τη θερμή υποδοχή, τις συμβουλές, την υποστήριξη και τη βοήθεια που έλαβε από πολλούς από εσάς. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς πως ένας ιερεύς μπορεί να υπηρετήσει μία τέτοια πολυάσχολη και ευδοκιμούσα κοινότητα ασταμάτητα χωρίς να υποστεί μία συναισθηματική και φυσική κατάπτωση».
Ο π. Γούναρης ανέγραψε στο μήνυμά του, πως «έπειτα από πολλή σκέψη οδηγήθηκα στην απόφαση να παραιτηθώ από τα ενοριακά μου καθήκοντα και να εγκαταλείψω την ενεργό ιεροσύνη. Είμαι πεπεισμένος πως κανείς δεν ωφελείται όταν ένας ιερεύς έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όριά του».
Σε άλλο σημείο, έγραψε πως αν χρειάζονται κάτι να επικοινωνούν με το γραφείο της κοινότητας ή για έκτακτα περιστατικά με τον ιερέα Τζέιμς Ρουσάκη παρέχοντας μάλιστα τον τηλεφωνικό του αριθμό.
Στο e-mail του, ο π. Γούναρης έγραψε ακόμα πως «από εδώ και στο εξής θα έχω περιορισμένη πρόσβαση στο e-mail μου. Οσοι μου γράψετε να μην περιμένετε απάντηση καθότι θα έχω περιορισμένη πρόσβαση σε e-mail και τηλέφωνο, καθώς αποσύρομαι για να αξιολογήσω τη μελλοντική μου πορεία».
Ανέγραψε ακόμα, πως «ελπίζω πως θα μου συγχωρήσετε αυτή την απότομη αλλαγή και πως εκ καιρώ θα καταλάβετε πως είναι για το καλό όλων των ενδιαφερομένων».
Κατέκλεισε το γράμμα του με ευχαριστίες. Συγκεκριμένα, έγραψε πως «είμαι ευγνώμων στον Μητροπολίτη Αλέξιο, στον Μητροπολίτη Νικήτα και στον π. Ρουσάκη για την ευγένειά τους και στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Νικήτα Μανιά και στον αντιπρόεδρο Κώστα Σισσόη και στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για την υποστήριξη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η τάση απονομής μομφών. Δηλώνω κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει μομφή εδώ. Εκτός αυτού η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή μας και πρέπει όλοι μας να μάθουμε να υπακούμε στις επιταγές της».
Εν τω μεταξύ, πριν μία εβδομάδα ο π. Γούναρης είχε γράψει ένα μήνυμα στο εβδομαδιαίο δελτίο της κοινότητας με τίτλο «σήμερα σαν να είναι η πρώτη σου Λειτουργία και η τελευταία σου», το οποίο και κήρυξε από τον άμβωνα πλην όμως κανείς δεν υποψιάστηκε τι επέκειτο να συμβεί.
Εν τω μεταξύ, περιήλθαν στη διάθεση του «Ε.Κ.» κάποια σχόλιά του στο facebook ιδιαίτερα πολιτικής χροιάς με περίεργο περιεχόμενο περί ISIS και ακραίων φονταμενταλιστών. Παρόμοια έκανε και στην κοινότητά του της Αγίας Τριάδος στην Ινδιανάπολις προτού μεταβεί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό.
Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη είχαν δημιουργηθεί τραγελαφικές καταστάσεις με το ανεβοκατέβασμα της ελληνικής σημαίας επί μήνες. Τις κατάρες του είχε στείλει τον Σεπτέμβριο του 2013 ηλεκτρονικώς στον πρόεδρο του συμβουλίου Ντιν Πολ, στις οποίες του ευχόταν «να χάσει τα πάντα και να καταλήξει άστεγος στους δρόμους της Νέας Υόρκης»
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου