Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο Ερντογάν σβήνει τη Χριστιανική Κληρονομιά του Βυζαντίου

 Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2015

AGIA SOFIA 1
PANTOKRATOR 1Επίσης, ένα Βυζαντινό Παλάτι του 13ου αιώνα το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως Getty Tekfur Sarayi έχει αναπαλαιωθεί στη μορφή και δομή ενός Οθωμανικού κτιρίου του 17ου αιώνα, πράγμα που το έχει αλλοτριώσει τελείως. Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι η περίφημη Μονή του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτη, το οποίο είναι ένα αρχιτεκτόνημα του 5ου αιώνα, έχει μπει στο πρόγραμμα του Ερντογάν να γίνει τζαμί.ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενώ οι κάλπες στην Τουρκία έχουν ανοίξει και αναμένεται να κρίνουν την παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, κορυφαία αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το περιοδικό «Νιούσγουϊκ» με αποκαλυπτικά τους δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προκειμένου να επικρατήσει ο κ. Ερντογάν, έχει καλλιεργήσει ένα μίγμα Εθνικιστικού Ισλαμισμού, αλλοτριώνοντας τα χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία.
Ανάμεσα στην αποχριστιανοποίηση της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα της Κωνσταντινούπολης συμπεριλαμβάνονται χριστιανικοί Ορθόδοξοι ναοί, συμπεριλαμβανομένων και της Αγίας Σοφίας και του Παντοκράτορος και άλλα μοναστήρια, αλλά ακόμα και τα Τείχη, προσπαθώντας να τα ισλαμοποιήσει χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αναπαλαίωσή τους.
Ο ναός του Παντοκράτορος, ο οποίος είναι ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα του 12ου αιώνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έχει αναπαλαιωθεί ως τζαμί αντί «για την ολότητα της ιστορίας τους», όπως ανέφεραν οι ειδήμονες. Κι ακόμα η αναπαλαίωση των Τειχών της Κωνσταντινούπολης και άλλων μνημείων έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο που μαρτυρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να απαλείψει τη χιλιόχρονη ιστορία του Χριστιανικού Βυζαντίου. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και τη ρητορική που τεχνηέντως διοχετεύεται στις πιο φανατικές διαστρώσεις των μουσουλμάνων, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν πρόσφατα έξω από την Αγία Σοφία απαιτώντας η Μεγάλη Εκκλησιά του Γένους των Ελλήνων να μετατραπεί σε τζαμί. Τονίζεται ότι με ειδικό νόμο του 1934 η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας, αν και εμφανίζεται ως φιλοδυτικός προωθώντας ένα κοσμικό κράτος στην Τουρκία, κατ’ ουσία προωθεί ενίοτε απροκάλυπτα μία μορφή στρατωνισμένου Ισλαμισμού με έντονα σημεία Εθνικισμού. Συγκεκριμένα, εμφανίσθηκε στις σκάλες του παλατιού του των χιλίων δωματίων στην Αγκυρα περιστοιχισμένος από στρατιώτες οι οποίοι φορούσαν Οθωμανικές στολές θέλοντας να στείλει προεκλογικό μήνυμα αναβίωσης του ισλαμικού κράτους, ενώ σελάγιζαν σημαίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλαλάζοντας και γιορτάζοντας την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Η Zeynep Ahunbay απορρίπτει την αφίσα η οποία την εμφανίζει μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Κωνσταντινούπολης δίνοντας το μήνυμα ότι εγκρίνει την αναπαλαίωσή τους. Σε δηλώσεις της στην «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τόνισε πως οι τουρκικές Αρχές «τοποθέτησαν αυτή τη φωτογραφία εδώ για να το κάνουν να φαίνεται ότι δήθεν επιβλέπουμε τα έργα εδώ, σαν να εγκρίνομε αυτά που γίνονται» και συμπλήρωσε «αλλά το θέμα είναι ότι κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν χωρίς να ρωτούν κανέναν».
Η κ. Ahunbay, η οποία είναι ακαδημαϊκός και η οποία έχει εργαστεί επί δεκαετίες σε ιστορικά μνημεία της Πόλης με χιλιόχρονη ιστορία από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι την Οθωμανική που την διαδέχθηκε είναι δριμεία γύρω από τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης αναπαλαίωσης των μνημείων της Πόλης.
AGIAS SOFIA 3Μαζί με άλλους ειδήμονες λένε ότι γίνεται μία μάχη για το παρελθόν της Τουρκίας πάνω από την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης με τον Ερντογάν και τους συνεργούς του να προσπαθούν να απαλείψουν μία χιλιόχρονη Χριστιανική Ιστορία για να δοξάζουν τον Μουσουλμανικό Οθωμανισμό της χώρας για πολιτικές σκοπιμότητες και κέρδος.
Η κυρία Ahunday είπε πως «δεν ενδιαφέρονται για τη Βυζαντινή κληρονομιά, δεν την θεωρούν δική τους».
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε διοργανώσει προεκλογική εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της οποίας γιόρτασε πανηγυρικά την 562η επέτειο της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης. Περιστοιχισμένος από άνδρες οι οποίοι ήταν και πάλι ντυμένοι με φορεσιές Οθωμανών στρατιωτών παρομοίασε ότι η νίκη του την Κυριακή 7 Ιουνίου θα είναι ισότιμη με τη νίκη εναντίον των Βυζαντινών τον 15ο αιώνα.
Την επόμενη μέρα ένας όχλος από χιλιάδες Τούρκους συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να γίνει η Αγία Σοφία από μουσείο που είναι σήμερα, τζαμί. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δύο ακόμα χριστιανικοί ναοί με το όνομα της Αγίας Σοφίας σε άλλα μέρη της Τουρκίας έχουν ήδη μετατραπεί από μουσεία σε τζαμιά.
Ο Ferudum Ozgumus, ο οποίος είναι σύμβουλος αρχαιολογίας για αρκετές αναπαλαιώσεις που έγιναν, ισχυρίζεται ότι η απόφαση να αναπαλαιωθούν τα κτίρια όπως ήταν κατά την εποχή του Οθωμανισμού αντί την εποχή του Βυζαντίου δεν είναι αναγκαστικά ιδεολογική.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου