Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Δίαυλος συνεργασίας με την ομογένεια!

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου  Αμαλιάδας στη Νέα Υόρκη


100 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ»
Γέφυρα συνεργασίας με την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχτισε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική, προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» με ιδρυτή τον Πέτρο Τατάνη από την Αμαλιάδα.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ταξίδεψε στην Αμερική με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Λυκούργο Πολυχρονόπουλο και έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι έδειξαν εμπράκτως ότι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και από τις επαφές που είχε ο Δήμαρχος Ήλιδας προκύπτει ότι είναι έτοιμοι αφενός να βοηθήσουν τους συντοπίτες τους, αφετέρου να επενδύσουν και οι ίδιοι στον τόπο τους, την Αμαλιάδα και την Ηλεία.
«Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια υποδοχή. Οι άνθρωποι έγιναν θυσία από την πρώτη στιγμή» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα Λυκούργο Πολυχρονόπουλο, για τον απολογισμό του ταξιδιού στην Αμερική.

Επαφές με τους Συλλόγους
Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας το πρώτο βράδυ που βρέθηκαν στην Αμερική συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανηλειακού Συλλόγου, όπου και ενημέρωσαν τόσο τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωτήρη Κωνσταντακόπουλο, που κατάγεται από το Μαζαράκι, και τα υπόλοιπα μέλη αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Πανηλειακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, για τα προβλήματα της Ελλάδας, για την ιστορία του δήμου Ήλιδας και το έργο που έχει να επιτελέσει, ενώ τους επέδωσαν και μία επιστολή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης για τους ομογενείς, καθώς και μία επιστολή της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς η χορωδία της εκδήλωσε ενδιαφέρον να δώσει παραστάσεις εκεί για την ομογένεια.
Επίσης, έγινε αναφορά στο κτίριο Τατάνη το οποίο έχει παραχωρηθεί από το ΥΠ.ΠΟ. στο δήμο για να γίνει Μουσείο Τύπου του απόδημου ελληνισμού και διατυπώθηκε η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής να μην γίνει μόνο μουσείο αλλά ένα ζωντανό ίδρυμα όπου θα έχουν αναφορά οι απανταχού ομογενείς.
Από την πλευρά τους οι ομογενείς δήλωσαν την πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί στις αποφάσεις του δήμου και συζητήθηκαν και οι εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο δήμος στο πλαίσιο και του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και μάλιστα προτάθηκε να προσκληθούν και να βραβευθούν ομογενείς που έχουν διακριθεί για τη δράση τους. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης έγινε και ανταλλαγή δώρων και από την πλευρά του Δημάρχου δόθηκε στους δύο προέδρου το βιβλίο του Γιαλούρη για την Αρχαία Ήλιδα.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατά την παραμονή του στην Αμερική επισκέφθηκε και τον Γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη κ. Γιώργο Ηλιόπουλο και του ζήτησε να βοηθήσει τους Ηλείους που θέλουν να ασχοληθούν με τις εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα.

Τρισάγιο για τον Πέτρο Τατάνη
Ξεχωριστή ημέρα ήταν η 22α Μαΐου, καθώς Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας με δική τους πρωτοβουλία είχαν πάρει χώμα από τους τάφους των προγόνων του Πέτρου Τατάνη, το οποίο μετέφεραν και εναπόθεσαν στον τόπο που αναπαύεται ο Πέτρος Τατάνης και εκεί, παρουσία των προέδρων και των μελών των Συλλόγων τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχαρή.

Η εκδήλωση
Το ίδιο βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα», όπου μεταξύ άλλων διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρώην Προέδρου της Αμερικής Μπιλ Κλίντον.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις ο κ. Χριστοδουλόπουλος και είχε επαφές με ομογενείς από όλους τους χώρους, ενώ ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το δήμο Ήλιδας και να παρουσιάσει το βιβλίο του.
«Ήταν μία λαμπρή βραδιά και συγκινηθήκαμε όλοι, ειδικά όταν έγινε αναφορά στην Αμαλιάδα, το δήμο Ήλιδας και τον Πέτρο Τατάνη και τη δική μας αντιπροσωπεία. Βέβαια, είχαμε προγραμματίσει να πούμε και εμείς δύο κουβέντες, αλλά ο χρόνος ήταν συμπιεσμένος, καθώς έγιναν και δέκα βραβεύσεις ομογενών» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Στον «Εθνικό Κήρυκα»
Την επομένη της εκδήλωσης ο κ. Χριστοδουλόπουλος και ο κ. Πολυχρονόπουλος επισκέφθηκαν  τα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» και είχαν συνάντηση με τον εκδότη-διευθυντή κ. Αντώνη Διαματάρη, με τον οποίο αντάλλαξαν αναμνηστικά και μάλιστα έδωσε στο Δήμαρχο και αρχείο από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του «Εθνικού Κήρυκα». Ο Δήμαρχος Ήλιδας παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ πρότεινε στον κ. Διαματάρη να θεσπιστεί υποτροφία με το όνομα «Πέτρος Τατάνης», κάτι που είδε θετικά.
Συζητήθηκε επίσης πώς μπορεί ο «Εθνικός Κήρυκας» να βοηθήσει το δήμο Ήλιδας και την Ηλεία με κάποιο ένθετο με φωτογραφίες από το Νομό και συμφωνήθηκε να αποσταλεί σχετικό υλικό, ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία, προκειμένου και μέσω των ΣΧΟΟΑΠ να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις από τους ομογενείς.
Φυσικά, ο Δήμαρχος Ήλιδας δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους ομογενείς το καλοκαίρι στο δήμο Ήλιδας και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αυτό που είπε ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Και ο κ. Πολυχρονόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την ομογένεια, τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν αυτή η επαφή, καθώς όπως είπε αποτελούν παράδειγμα για το πώς πρέπει να δρούμε σε περιόδους κρίσης. «Οι άνθρωποι αυτοί αξιοποίησαν όλα τα βασικά στοιχεία της φυλής μας και αποτελούν παράδειγμα και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί τους, για να δούμε πώς θα δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με την δεύτερη γενιά των Ελλήνων. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για τη φιλοξενία τους» ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος.
Στην Αμερική βρέθηκε και η σύζυγος του εκδότη της εφημερίδας «Πατρίς» κα Σοφία Βαρουξή, καθώς η «Πατρίς» έχει αδελφοποιηθεί με τον «Εθνικό Κήρυκα» και θα παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις των 100 ετών. 
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου