Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Μάχη για το «Ναι» ή το «Οχι» και στη ΝΔ

Μάχη για το «Ναι» ή το «Οχι» και στη ΝΔΤρίτη, 2 Ιουνίου, 2015

Μοιρασμένη στα τρία η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπως επιμένουν από τη Συγγρού, διατηρεί το δικαίωμα να έχει τον τελικό λόγο, ως πρόεδρος, για τη στάση της ΝΔ ως προς τη συμφωνία με τους δανειστές
Να ψηφίσει κανείς «Ναι» ή να μην ψηφίσει; Αυτό είναι το ερώτημα - παραλλαγή του σαιξπηρικού «να ζει κανείς ή να μη ζει;» - που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία κυριολεκτικά έχει σπάσει στα τρία. Η τελική στάση της ΝΔ έναντι της πιθανής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές προκαλεί αναταράξεις στη «γαλάζια» ΚΟ. Παρά το γεγονός ότι ουδείς ακόμη γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό της, έχει ξεσπάσει πόλεμος. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι οπαδοί του «Ναι», οι οποίοι είναι κεντρικά στελέχη που στέκονται κριτικά απέναντι στη σημερινή ηγεσία. Από την άλλη πλευρά είναι οι θιασώτες του «Οχι», οι οποίοι είναι υποστηρικτές του προέδρου της ΝΔ. Στη μέση κατά κύριο λόγο είναι νεοεκλεγέντες βουλευτές που δεν έχουν ψηφίσει κανένα Μνημόνιο και προβληματίζονται για την τελική τους απόφαση.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα πράξει και δεν αποκλείεται, ως κατά βάση τακτικιστής που είναι, να αποφασίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε μια προσπάθεια να υπερβεί το σημερινό διχαστικό κλίμα αλλά και να ισορροπήσει, μη δυσαρεστώντας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα γυρίσει στον αντιμνημονιακό δρόμο; Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει. Ο ίδιος όμως διατηρεί, όπως επιμένουν από τη Συγγρού, το δικαίωμα να έχει τον τελικό λόγο ως πρόεδρος, παρά τις συνεδριάσεις ΚΟ και Πολιτικής Επιτροπής που θα γίνουν, ενώ πληθαίνουν οι φωνές από κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ που του ζητούν να ψηφίσει το κόμμα τη συμφωνία.
Πάντως η πιθανή συμφωνία αξιοποιείται για να λυθούν εσωκομματικοί λογαριασμοί, σε μια περίοδο που οι βασικοί παίκτες και δελφίνοι ανοίγουν περπατησιά και ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν βγει πιο μπροστά απ' όλους με ομιλίες και δηλώσεις, ενώ ετοιμάζουν και άλλες πρωτοβουλίες. Το δεδομένο είναι ότι η συμφωνία θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ για την επόμενη μέρα. Ειδικά αν κυλήσουν όλα ομαλά, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και το κίνημα αλλαγής σελίδας θα ξεκινήσει από τη βάση, ενώ κομβικός θα είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή.

Οι στενοί συνεργάτες

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις καταγράφονται μεταξύ προσώπων που έχουν θέσεις-«κλειδιά» για τη στάση του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχει διχογνωμία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπέρμαχος του «Οχι» εμφανίζεται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ εσχάτως φέρεται να έχει μεταβάλει στάση ο Δημήτρης Σταμάτης που λέγεται ότι εμφανίζεται πιο θετικός στην προοπτική να ψηφίσει η ΝΔ «Ναι», τουλάχιστον επί της αρχής. Πιο κοντά στο «Ναι» είναι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξεκάθαρη θέση υπέρ της συμφωνίας έχει πάρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, εν αντιθέσει με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ο πρώτος που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του «Ναι» είναι ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου έθεσε το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, πρόταση την οποία απέρριψε ο κ. Λαζαρίδης λέγοντας ότι «θα δείξουμε πως φοβόμαστε».

Στη γραμμή του «Οχι»

Στην ΚΟ της ΝΔ έχει σχηματιστεί μια ομάδα βουλευτών που μέχρι στιγμής συντάσσονται με τη γραμμή της ηγετικής ομάδας που κλίνει προς το «Οχι», αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν, εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, οΜάκης Βορίδης που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος του κόμματοςΚώστας Καραγκούνης και μεταξύ άλλων οι Θανάσης ΜπούραςΜάκης Γιακουμάτος,Κώστας ΤασούλαςΚώστας ΣκρέκαςΧρήστος ΚέλλαςΓιώργος ΣτύλιοςΔημήτρης ΚυριαζίδηςΜάνος ΚόνσολαςΑπόστολος ΒεζυρόπουλοςΛευτέρης Αυγενάκης,Χαράλαμπος ΑθανασίουΘόδωρος ΦορτσάκηςΒασίλης ΟικονόμουΓιώργος ΚαρασμάνηςΑννα-Μισέλ ΑσημακοπούλουΣοφία Βούλτεψη και Νίκη Κεραμέως. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακόμη και εντός της συγκεκριμένης ομάδας υπάρχουν βουλευτές που αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις και μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική τους στάση.

Υπέρμαχοι του «Ναι»

Στον σκληρό πυρήνα του μετώπου του «Ναι», εκτός από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Βαρβιτσιώτη, βρίσκονται τα κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που από τους κοινοβουλευτικούς άνοιξε τον δρόμο για να δημιουργηθεί το «γαλάζιο κίνημα» υπέρ της συμφωνίας, οι άλλοι δύο βασικοί επικριτές της σημερινής ηγεσίας, δηλαδή ο Ν. Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (έχει καταθέσει και ιδεολογικό στίγμα για επόμενη μέρα), αλλά και οι Ολγα Κεφαλογιάννη (ζήτησε μαζί με τον κ. Παπαμιμίκο και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα κυβέρνηση εθνικής ενότητας), Κωστής Χατζηδάκης, ενώ υπό προϋποθέσεις και με αστερίσκους μπορεί να πουν «ναι» οι εξής:Βασίλης ΚικίλιαςΚώστας ΓκιουλέκαςΜάξιμος ΧαρακόπουλοςΚώστας Τζαβάρας,Μάριος ΣαλμάςΚώστας ΤσιάραςΧρήστος ΔήμαςΕλενα ΡάπτηΘόδωρος ΚαράογλουΑλέκος ΚοντόςΝότης ΜηταράκηςΑννα ΚαραμανλήΓιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.

Ποιοι είναι στη μέση

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους είναι μια σειρά στελεχών που βρίσκονται στη μέση και δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν, καθώς περιμένουν να δουν τη συμφωνία. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Σίμος Κεδίκογλου, οΣταύρος Καλαφάτης, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Στέφανος Γκίκας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Κουκοδήμος, η Μαρία Αντωνίου κ.ά.

Οι νεοεκλεγέντες

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, όπως π.χ. οι Ανδρέας ΚατσανιώτηςΣτέργιος ΓιαννάκηςΤάσος ΔημοσχάκηςΧρήστος Μπουκώρος,Γιάννης ΑντωνιάδηςΚώστας Βλάσσης και Βασίλης Γιόγακας. Και αυτό διότι διαπιστώνουν τον διχασμό της ΚΟ και δεν θέλουν να εμπλακούν στις εσωκομματικές διαδικασίες με φόντο την επόμενη μέρα. Παράλληλα αρκετοί εξ αυτών τονίζουν στις συνομιλίες τους ότι δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με την ψήφιση μνημονιακών μέτρων, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούν να στηρίξουν επώδυνα μέτρα. Η στάση τουΚώστα Αχ. Καραμανλή θα εξαρτηθεί και από την απόφαση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού που επιμένει πως πρέπει να κλείσει η συμφωνία.

Οι βετεράνοι

Να παραμείνει η ΝΔ στον ορθό ευρωπαϊκό δρόμο και να μην υποκύψει ξανά, όπως στο παρελθόν, στις σειρήνες του λαϊκισμού είναι η άποψη πολλών βετεράνων πολιτικών της ΝΔ, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που επιμένει ότι «η σωτηρία της χώρας είναι ο υπέρτατος νόμος». Υπέρ της συμφωνίας τάσσονται τόσο ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης όσο και οι Γιώργος Σουφλιάς και Σταύρος Δήμας, καθώς και άλλα στελέχη που είχαν κομβικό ρόλο σε παλαιότερες «γαλάζιες» κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης ΣιούφαςΣωτήρης Χατζηγάκης κ.ά.

Υπέρμαχος της στήριξης της συμφωνίας εμφανίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κινούμενος στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει στους συνομιλητές του ότι «τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας και όχι των κομμάτων». Υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να ψηφιστεί από τη Βουλή και αποφεύγει να μιλάει για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

«Οχι» ο Μεϊμαράκης

Να διατηρηθεί η ενότητα της ΝΔ και να ανασυγκροτηθεί η παράταξη στη βάση των αρχών της ιδρυτικής της διακήρυξης τονίζει σε όλους τους τόνους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που θα διαδραματίσει ρόλο την επόμενη μέρα, αφού θέλει να γεφυρώσει διαφορές, κλίνει προς την άποψη να πει «Οχι» η ΝΔ στη συμφωνία. Κεντρικό επιχείρημά του είναι ότι δεν μπορεί να αντέξουν η κοινωνία και η οικονομία άλλους φόρους και επιμένει ότι ο φιλοευρωπαϊσμός της ΝΔ δεν θα κριθεί από τη μη ψήφιση τόσο της συμφωνίας όσο και συγκεκριμένων μέτρων στη Βουλή.

Εθνική συνεννόηση

«Ζωντανή» διατηρεί η ΝΔ την προοπτική μιας πολιτικής συνεργασίας με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και με τα φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της λεγόμενης «μεγάλης εθνικής συνεννόησης» με στόχο να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Βασική προϋπόθεση όμως από την πλευρά του κ. Σαμαρά για τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, είναι όπως μεταδίδεται από τη Συγγρού, να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ιδεοληψίες του. Αν και από την ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν θεωρούν πιθανό το σενάριο, λένε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να γίνει μόνο αν είχε αποκλειστικό στόχο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν δύσκολα μέτρα στη Βουλή, ώστε να εξασφαλιστεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμη και αν υπάρξουν διαρροές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου