Του Θεόδωρου Καλμούκου


Τον ίδρυσαν το έτος 2012 οι καθηγητές Ελληνικών και Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Κέλυ Πολυχρονίου και Jay Samons. Σε συνέντευξη της στον «Εθνικό Κήρυκα» η Δρ. Πολυχρονίου, απαντώντας στην ερώτηση πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς πραγματοποιήθηκε, είπε πως «ήταν επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης ενός Οργανισμού που θα έφερνε κοντά ακαδημαϊκούς δασκάλους, φοιτητές, αποφοίτους και ηγέτες στα κοινά για την προαγωγή της εκτίμησης του ελληνικού πολιτισμού».
Αναφορικά με τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, επισήμανε ότι «ο μεγάλος στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η προαγωγή της εκτίμησης απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό και την αδιάλειπτη ιστορική του διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουμε την προβολή της ελληνικής κουλτούρας σαν μια ενιαία και συνεχή παράδοση, που εκτείνεται πάνω από 4.000 χρόνια και η οποία έχει επηρεάσει και έχει επηρεαστεί από πολλούς άλλους πολιτισμούς. Επειδή η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία έχουν μια τόσο μακρά και αδιάσπαστη ιστορία και επειδή υπήρξαν ένας από τους πιο πετυχημένους φορείς των δυτικών αξιών, πιστεύουμε ότι απαιτούν και αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η μελέτη τους μας επιτρέπει να δούμε τον τρόπο, με τον οποίο η Δύση έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και τις οικουμενικές ιδέες στις δυτικές αξίες, όπως, για παράδειγμα, εκείνη της αρετής».
Στην ερώτηση σε ποιους απευθύνεστε, είπε «σ’ εκείνους και εκείνες -εντός και εκτός της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και εκείνης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης- που εκφράζουν την προθυμία να ενστερνιστούν τα πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνισμού και να αγωνιστούν μαζί μας για της επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου της πρωτοβουλίας μας. Προσκαλούμε όλες και όλους».
Στην ερώτηση σε ποιους απευθύνεστε, είπε «σ’ εκείνους και εκείνες -εντός και εκτός της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και εκείνης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης- που εκφράζουν την προθυμία να ενστερνιστούν τα πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνισμού και να αγωνιστούν μαζί μας για της επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου της πρωτοβουλίας μας. Προσκαλούμε όλες και όλους».

Οσον αφορά το τι διαλαμβάνει το πρόγραμμα και σε ποιους απευθύνεται, τόνισε πως «το Πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας με την αποστολή φοιτητών στην Ελλάδα για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Εδώ και δύο χρόνια (2013, 2014, 2015), ο Οργανισμός των Φιλελλήνων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης οργανώνει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας στην Αθήνα (DEREE College). Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και άλλα πανεπιστήμια παρακολουθούν μαθήματα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Ιστορία και Ιστορία Αθηναϊκής Τέχνης από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Αμερικανικού Κολεγίου.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε κατορθώσει μέχρι τώρα να καλύπτουμε με υποτροφίες σημαντικό μέρος των εξόδων όλων ανεξαιρέτως των φοιτητών μας στην Ελλάδα. Τα χρήματα για τις υποτροφίες συγκεντρώνονται μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και την ευγενική αρωγή δωρητών».
Σχετικά με την ανταπόκριση της Ομογένειας είπε, πως «ήταν άμεση και η συνδρομή της σημαντική».

Την ερχόμενη εβδομάδα 18 φοιτητές και φοιτήτριες αναχωρούν για την Ελλάδα. Είπε ότι «παραμένουν στην Ελλάδα για πέντε εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Διαμένουν στα όμορφα διαμερίσματα του Αμερικανικού Κολεγίου, το οποίο προσφέρει ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον με φοβερές εγκαταστάσεις. Παίρνουν δύο μαθήματα, Ιστορία Τέχνης και Ελληνική Γλώσσα ή Ιστορία. Επισκέπτονται σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς τόπους, όπως οι Mυκήνες, η Αρχαία Κόρινθος, η Επίδαυρος, η Νεμέα, το Ναύπλιο, οι Δελφοί, ο Μαραθώνας, καθώς και πολλά νησιά, συμπεριλαμβανομένων του Πόρου, της Αίγινας και Υδρας. Στην Επίδαυρο θα δούμε ένα θεατρικό έργο και στην Αθήνα φροντίζουμε να τους πάμε για μια συναυλία στο Ηρώδειο. Το πρόγραμμα είναι μια πνευματική πρόκληση, που έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να επιτρέπει στους φοιτητές να γνωρίσουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στο σύγχρονο αλλά και ιστορικό τους πλαίσιο. Οι φοιτητές κερδίζουν ακαδημαϊκές μονάδες εκπαίδευσης που αντιστοιχούν σε δύο κολεγιακά μαθήματα.
Η Κέλυ Πολυχρονίου είναι κάτοχος πτυχίου γερμανικής γλώσσας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Πριν πάει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU), είχε διδάξει μαθήματα ξένων γλωσσών στα πανεπιστήμια Τufts, UMass, Northeastern και άλλα ιδρύματα. Είπε πως «λατρεύω τις γλώσσες. Το 2003 προσλήφθηκα από το BU να διδάξω Γερμανικά. Το 2006, το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών στο BU αναζητούσε έναν καθηγητή στα Νέα Ελληνικά και αμέσως έστειλα την αίτησή μου. Είχα το όραμα να συμβάλω στη δημιουργία ενός πολύ δυνατού προγράμματος, που θα ξεκινούσε από την γλώσσα και θα απλωνόταν στον πολιτισμό. Πήρα τη θέση και με την τεράστια υποστήριξη του μεγάλου Φιλέλληνα και Μέντορά μου καθηγητή Jay Samons, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος του Τμήματος, κατόρθωσα να μεταμορφώσω το προπτυχιακό πρόγραμμα, να πετύχω τη συμμετοχή της φοιτητικής και Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στις προσπάθειές μας και να προωθήσω το όραμά μου στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μιλώντας για το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στην Αμερική, είπε ότι «δεν είμαι αρκετά αισιόδοξη. Η Επιστήμη και Τεχνολογία έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι άνθρωποι ζουν μέσα σ’ ένα στροβιλισμό. Βομβαρδίζονται από κάθε λογής πληροφορίες και ταυτόχρονα είναι μπλεγμένοι σε πολλά πράγματα.

Η Δρ. Πολυχρονίου χαρακτήρισε τον «Εθνικό Κήρυκα» ως «την εφημερίδα όλων των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Αμερικής».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου