Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι νέος κυβερνήτη της Οδησσού - Οργή στη Ρωσία

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2015

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι νέος κυβερνήτη της Οδησσού - Οργή στη Ρωσία  Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ρωσία ο διορισμό του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην προέδρου της Γεωργίας και ορκισμένου εχθρού του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη θέση του κυβερνήτη της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της Οδησσού, για να προασπίσει την ουκρανική «εθνική κυριαρχία» εκεί και για να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, έναν «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας», στον οποίο έδωσε προχθές Παρασκευή την ουκρανική υπηκοότητα, στην Οδησσό, όπου τοπικοί αξιωματούχοι τον επευφήμησαν. Περίπου εκατό διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες υποδέχθηκαν τον νέο κυβερνήτη μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ποροσένκο είπε ότι ανέθεσε στον Σαακασβίλι να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι αυτός εναντίον της διαφθοράς.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι νέος κυβερνήτη της Οδησσού - Οργή στη Ρωσία  Την Οδησσό του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας, κοντά στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα, θα ήθελε να δει να εντάσσεται στη Ναβαρασίγια (τη «Νέα Ρωσία») ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε πει πριν από έναν χρόνο.

Η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα ρωσόφωνοι, δεν έχει παρασυρθεί από τα πάθη που οδήγησαν στο ξέσπασμα της αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τον πόλεμο από τον Απρίλιο του 2014 με περίπου 6.300 νεκρούς, η κατάσταση στην πόλη ωστόσο είναι εξαιρετικά τεταμένη. Τους τελευταίους μήνες, έχουν καταγραφεί πολλές μυστηριώδεις εκρήξεις, με στόχο οργανώσεις προσκείμενες στο Κίεβο.

Στις 2 Μαΐου 2014, η Οδησσός είχε γίνει θέατρο μιας τραγωδίας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 48 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους φιλορώσων, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από έναν εμπρησμό έπειτα από τον θάνατο υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Κίεβο.
«Ο σκοπός μας είχε να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις που έχουν επιβληθεί τεχνητά» στην Ουκρανία, είπε από τη δική του πλευρά ο Σαακασβίλι, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Ρωσία, την οποία το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Φωνάζει η Ρωσία 
Η Ρωσία κατήγγειλε με δριμύτητα τον διορισμό του Σαακασβίλι, επί των ημερών του οποίου είχε γίνει ο ρωσογεωργιανός πόλεμος των πέντε ημερών τον Αύγουστο του 2008.
«Ο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον του γεωργιανού λαού, ονομάζεται κυβερνήτης της Οδησσού, όπου οι νεοναζί έκαψαν τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία: αυτός είναι ένας βαθύς συμβολισμός της δημοκρατίας στο Κίεβο, την οποία παρατηρούν με τόσο καλή διάθεση στη Δύση», είπε με ειρωνικό τόνο ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.
Ο Σαακασβίλι, πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 ως το 2013, που αναδείχθηκε στην εξουσία μετά την «Επανάσταση των Ρόδων», την πρώτη μιας σειράς εξεγέρσεων σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ήταν πάντα πολύ κοντά στους φιλοδυτικούς Ουκρανούς.
Είχε εμφανιστεί για να μιλήσει στο πλήθος στο Μαϊντάν, στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της «Πορτοκαλί Επανάστασης» το 2004, αλλά και κατά την εξέγερση της περιόδου 2013-2014 που πνίγηκε στο αίμα και οδήγησε στην πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο Σαακασβίλι—νομικός με σπουδές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, που μιλάει πέντε γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών—είχε ανατρέψει το 2004 τον Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ.
Αν και ο Σαακασβίλι και η ομάδα των συνεργατών του είχαν δώσει έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί Γεωργιανοί έχουν αναλάβει θέσεις στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας κατηγορείται από τους επικριτές του ότι έχει αυταρχικές τάσεις. Διώκεται από τις γεωργιανές αρχές για «κατάχρηση εξουσίας».
Στην Οδησσό, ο Σαακασβίλι αντικαθιστά τον Ιγκόρ Πάλιτσα, προσκείμενο στον αμφιλεγόμενο ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι. Ο τελευταίος, που είχε διοριστεί πέρυσι κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, έπειτα από μια σύγκρουση με το Κίεβο για τον έλεγχο πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Ο διορισμός του Σαακασβίλι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας “αποολιγαρχοποίησης” της Ουκρανίας την οποία κηρύττει ο πρόεδρος Ποροσένκο—που παραμένει δισεκατομμυριούχος και δεν έχει διακόψει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου