Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Το τρίγωνο των... Βερμούδων της ΝΔ. Ο ρόλος Καραμανλή, η στάση Σαμαρά και ο παράγοντας Ντόρα

Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2015

SAMΧρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες από την τελευταία φορά που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής είχαν μια κατ´ ιδίαν συνάντηση.


Το προηγούμενο τετ α τετ των δυο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε παραμονή της Καθαράς Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου, είχε κρατηθεί μυστικό, αν και είχε κλειστεί την ημέρα της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τότε, η κυβέρνηση μετρούσε μόλις ένα μήνα ζωής, αλλά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ βρίσκονταν στο προσκήνιο μετά την εκλογική ήττα, με τα στελέχη που ζητούσαν από τον Κώστα Καραμανλή να βγει μπροστά, να πληθαίνουν.

Εκείνη την ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς είχε προσκαλέσει τον πρώην Πρωθυπουργό στο σπίτι του στην Κηφισιά, με τη συζήτηση να ξεκινά με τη διαπραγμάτευση, αλλά να καταλήγει σε μια ξεκάθαρη συζήτηση για τις σχέσεις και το ρόλο του καθενός στο κόμμα.
Τότε ήταν που ο κ.Καραμανλής είχε καταστήσει σαφές ότι ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στον στενό κύκλο των πολιτικών του φίλων δεν έχουν την έγκρισή του να μιλούν εξ ονόματός του, αλλά να δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους απαγορεύει να έχουν άποψη και να την εκφράζουν δημόσια.
Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, με τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την συμφωνία να υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ - έστω και προσωρινά - να βάλει κάτω από το χαλί τις εσωκομματικές διαμάχες.
Μέχρι βέβαια τη στιγμή, που γινόταν γνωστό το ραντεβού της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πρωθυπουργό, την ίδια ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς είχε προγραμματίσει την έκτακτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Το τηλεφώνημα που ακολούθησε της συνάντησης αυτής και ο διάλογος που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη όταν κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ για να τον ενημερώσει μετά την αποχώρηση της από το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι ενδεικτικός της έντονης ενόχλησης του κ.Σαμαρα:
-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε πήρα για να σε ενημερώσω για τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό
-ΣΑΜΑΡΑΣ:Έπρεπε να το είχες κάνει πριν πας και όχι αφότου πήγες
-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή για να συζητήσουμε τα προσωπικά μας. Θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό
Αργά το απόγευμα γινόταν γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής είχε μεταβεί στην οικία του Αντώνη Σαμαρά για μια έκτακτη συνάντηση, με τη ΝΔ να επιλέγει να την δημοσιοποιήσει με επίσημη ανακοίνωση της, την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη...
Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν ότι επρόκειτο για μια κίνηση αντιπερισπασμού στο πρωινό τετ α τετ Τσίπρα - Μπακογιάννη που προκάλεσε αρνητικά σχόλια εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.Το σίγουρο πάντως είναι πως οι δυο άνδρες επιχείρησαν να περάσουν δημοσίως το μήνυμα της ενότητας και της συλλογικότητας σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά συγκυρία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες μετά την συνάντηση μιας ώρας και ενός τέταρτου, έλεγαν ότι νυν και πρώην πρόεδρος του κόμματος συμφωνήσαν ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση διότι παραμένει ο βασικός πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Μάλιστα, έγινε διεξοδική συζήτηση ακόμα και για το ενδεχόμενο οριστικής ρήξης με τους δανειστές, αλλά κυρίως, ποια θα πρέπει να είναι η στάση που θα πρέπει να τηρήσει η ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής αν και εκφράστηκε θετικά για την διαπραγματευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία άμεσα και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει η Ν.Δ να ψηφίσει τη συμφωνία. Αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ εμφανίστηκε πιο προβληματισμένος και εξέφρασε την άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει γνωστό το περιέχομενο της συμφωνίας και μετά να καθοριστεί η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου