Tου Θεόδωρου Καλμούκου

Ο επί εικοσιπενταετία ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Νικόλαος Καστανάς με καλοσύνη και χαμόγελο καλωσόριζε όλους μικρούς και μεγάλους, ομογενείς και Αμερικανούς συμπολίτες μας. Εντύπωση προκαλούσε το γεγονός πως όλοι σταματούσαν, τον χαιρετούσαν και αντάλλασσαν δυο λόγια μαζί του. Οι νέοι περίμεναν στη γραμμή, τον αγκάλιαζαν, τον χαιρετούσαν και τον ασπάζονταν.

Μία άσπρη τεράστια τέντα είχε καλύψει ολόκληρο τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, ο οποίος ήταν διαχωρισμένος σε διάφορα τμήματα φαγητών, γλυκών, ποτών, περιπτέρων πώλησης ελληνικών ειδών και δώρων, με πινακίδες αναρτημένες και στις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, που καθοδηγούσαν τους επισκέπτες να εντοπίσουν τον τομέα που αναζητούσαν. Η ελληνική ορχήστρα έπαιζε διαρκώς ελληνική μουσική και τραγούδια, ενώ ιδιαίτερο χρώμα και παλμό έδωσε το χορευτικό συγκρότημα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, το οποίο χόρεψε με χάρη και καμάρι χορούς αντιπροσωπευτικά από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Κάποια στιγμή έστρεψε προς τον «Εθνικό Κήρυκα» και είπε «μην φοβάστε τίποτε έχουμε πολύ καλά παιδιά στην Ομογένειά μας, λεβέντες, μορφωμένα, καλλιεργημένα, με πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και αφοσίωση στην Ελληνική μας Κληρονομιά». Πρόσθεσε ακόμα πως «πολλά από αυτά τα παιδιά που βλέπετε τα έχω βαφτίσει όταν πρωτοήλθα πριν από 25 χρόνια, απίστευτο πώς πέρασαν τα χρόνια» και συμπλήρωσε «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά νιώθω που τα βλέπω την Κυριακή στην εκκλησία και απόψε στο ελληνικό μας πανηγύρι».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως φέτος το είχατε τέσσερις ημέρες το Φεστιβάλ, είπε: «ναι, προσθέσαμε και το βράδυ της Πέμπτης 5 με 9 και όπως αποδείχθηκε είχε επιτυχία» και συμπλήρωσε «άλλωστε ο κόσμος το θέλει, το ζητάει επί χρόνια, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία για περισσότερα έξοδα για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της κοινότητας».
Στην ερώτηση «όλος αυτός ο κόσμος των τριάντα και πλέον χιλιάδων αυτές τις τέσσερις μέρες από πού ήλθε;», ο π. Νικόλαος τόνισε «από παντού» και πρόσθεσε πως «να σκεφθείτε ότι έρχονται από το Κέιπ-Κοτ, από το Μέιν, από το Νιου Χαμσάιρ, από το Λόουελ, και μάλιστα να υπογραμμίσω ότι έρχονται επί πολλά χρόνια, το περιμένουν το Φεστιβάλ, τους αρέσει γενικά η ατμόσφαιρα, τα φαγητά, και φυσικά με την παρουσία τους προσφέρουν και τον οβολό τους για τη συντήρηση της κοινότητάς μας». Υπογράμμισε ακόμα, πως «δεν είναι μόνο το καλό φαγητό που μετρά, αλλά είναι και οι κοινωνικές σχέσεις, οι γνωριμίες που συνάπτονται, οι φιλίες που ανανεώνονται».
Οταν τον ρωτήσαμε «χωρίς τα έσοδα από το Φεστιβάλ θα μπορούσε να επιβιώσει η κοινότητα;», απάντησε: «θα ήταν πολύ δύσκολο όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες κοινότητες διότι όσο να ‘ναι εκεί στηριζόμαστε στο μεγάλο Φεστιβάλ για να ανταποκριθούμε στα τεράστια έξοδα της εποχής μας».

Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, η οποία φέτος γιορτάζει την πεντηκοστή επέτειο από την ίδρυσή της πριν από δέκα χρόνια μετακόμισε στον σημερινό μεγαλοπρεπή ναό και στις κοινοτικές εγκαταστάσεις που αγόρασε από τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Βοστώνης, η οποία ξεπούλησε 95 συνολικά ναούς, σχολεία, μοναστήρια, κτίρια, γραφεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα έξοδα των προστίμων και των αποζημιώσεων των θυμάτων παιδεραστίας από μερίδα ιερέων της.

Σύμφωνα με τον π. Νικόλαο, ο οποίος προϊσταμενεύει στην κοινότητα επί 25 χρόνια ενώ συνάμα διδάσκει και Βυζαντινή μουσική στη Θεολογική Σχολή, η κοινότητα συγκροτείται «από πάνω από οκτακόσιες οικογένειες, πηγαίνουμε καλά δόξα τω Θεώ». Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν στους ενορίτες όπως ασθένειες, θάνατοι, απώλεια εργασίας, διαζεύξεις, είπε ότι «το πιο σπουδαίο είναι πως ο ιερεύς πρέπει να δείχνει αγάπη και φροντίδα προς όλους» και συμπλήρωσε «πρέπει να γνωρίζεις τους ανθρώπους με το όνομά τους».
Ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον «Ε.Κ.» για την επίσκεψή του στην κοινότητα και είπε «σας παρακαλώ διαβιβάστε τις θερμές ευχές μου καθώς και όλης της κοινότητας στον εκδότη κ. Αντώνη Η. Διαματάρη και σε όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες και συνεργάτιδές σας για την εκατοστή επέτειο της εφημερίδας της Ομογένειάς μας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου