Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2015

  • Ξεκινά την σήμερα το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου να παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα. Το προσυνεδριακό κλίμα, πάντως, δεν προμηνύει ανέφελο Συνέδριο, καθώς οι διεκδικητές της προεδρίας βρίσκονται στα χαρακώματα.
  • Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει το απόγευμα της Παρασκευής τη Βουλή για τις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
  • Για «ακραίες θέσεις» στο κείμενο των θεσμών, «που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση» μιλούν κύκλοι του Μαξίμου, τονίζοντας μάλιστα πως οι θέσεις αυτές «δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group».
  • Με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, στις 17:30, στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με θέμα την ενημέρωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
  • Το 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 5 Ιουνίου έως και την Κυριακή, 7 Ιουνίου, στο Cine Κεραμεικός. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ώρα 19:00 με την ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Κόσμος

  • Μαζικής έκτασης κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των αμερικανικών δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε στην υποκλοπή των στοιχείων 4 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων. Η Ουάσινγκτον αφήνει να εννοηθεί ότι υποπτεύεται πως η επίθεση ξεκίνησε από την Κίνα, με την κινεζική πρεσβεία να σπεύδει  να αντιδρά χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις «εικασίες».
  • Περίπου 30 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη κωμόπολη Τζιμέτα, στην βορειοανατολική Νιγηρία. Λίγα λεπτά νωρίτερα, γυναίκα καμικάζι είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη σε σημείο ελέγχου στην πόλη Μαϊντούγκουρι, σκοτώνοντας άλλα δύο άτομα. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι υποψίες στρέφονται κυρίως στην Μπόκο Χαράμ.
  • Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας Επτά (G7) στη Βαυαρία. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι και η Ουκρανία, με τον Ομπάμα να ζητά διατήρηση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
  • Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, έθεσε ως όρο την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, για την οριστικοποίηση της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Τρίτη στα Σκόπια μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της ΠΓΔΜ, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
  • Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποιούν τεστ σε καλοδιατηρημένη σορό γυναίκας του 17ου αιώνα που βρέθηκε στη βορειο-δυτική πόλη της Ρεν. Η σορός της γυναίκας βρέθηκε 359 χρόνια μετά την ταφή της σε σαρκοφάγο που βρισκόταν σε εργοτάξιο της πόλης.

Οικονομία

  • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή τη μικρή ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως στο ίδιο διάστημα μπορεί να εισπράξει 10,1 δισ. ευρώ από αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και μία σειρά μικρότερων ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται πως πρόταση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι ότι μέρος των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και ένα μέρος θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αντιθέτως στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή του τρόπου διάθεσης των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ που κατευθύνονται στο σύνολό τους για την αποπληρωμή του χρέους.  
  • H γερμανική Welt υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το σενάριο επέκτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο, ώστε η Αθήνα «να βγάλει το καλοκαίρι». Στο σενάριο φαίνεται ότι εμπλέκεται και η πρόσβαση σε μέρος των κεφαλαίων που προορίζονταν για το τραπεζικό σύστημα. Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και η νέα επέκταση του προγράμματος θα προκαλούσε αντιδράσεις στους γερμανούς βουλευτές -λιγότερες ωστόσο, υποστηρίζεται, από όσες θα προκαλούσε τρίτο πρόγραμμα.
  • Νέα υποχώρηση αναμένεται να σημειώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αναμένεται αύξηση της παραγωγής από το Ιράν και το Ιράκ, μείωση της ζήτησης και σταθεροποίηση της παραγωγής από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Από την αρχή του 2015 οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 11% λόγω αύξησης της ζήτησης και προσδοκιών ότι θα μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.  

Αθλητισμός

  • Τη φανέλα του Ολυμπιακού θα φορά σε... μόνιμη βάση πλέον, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος μέσος που αγωνιζόταν ως δανεικός από την Αντερλεχτ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αποκτήθηκε με μεταγραφή από τους πρωταθλητές Ελλάδας.
  • Τέσσερις φορές είχαν βρεθεί αντιμέτωπες Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δημιουργώντας μια εκπληκτική παράδοση που «σπάει» κατά το ήμισυ εφέτος. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, η προϊστορία των αγώνων τους ήθελε κάθε φορά που αντάμωναν οι δρόμοι τους, μία από τις δύο να φθάνει σε τελικό και να χάνει το τρόπαιο! Αυτή τη φορά το σκηνικό θα είναι διαφορετικό. Για μία από τις δύο θα ισχύσει... ο «κανόνας», αλλά θα «σπάσει» από την άλλη, καθώς η νικήτρια το βράδυ του Σαββάτου θα γραφτεί στην ιστορία του Champions League, ως η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης!
  • Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία κατέβαλε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ στην ιρλανδική ομοσπονδία (FAI), προκειμένου να αποφύγει την απειλή να τη... σύρει η FAI στα δικαστήρια για τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας το 2009 (από το χέρι του Ανρί) στα μπαράζ πρόκρισης για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου