Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Παραιτήσεις υπουργών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ

Παραιτήσεις υπουργών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2015


Παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, δύο ημέρες μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο, η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η αστυνομία της χώρας , ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι παραιτήσεις σχετίζονται με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο έχει κλονίσει, εδώ και αρκετό καιρό, την πολιτική ζωή της χώρας και σημειώνονται μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και οχτώ αστυνομικοί.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.
Οι τρεις παραιτηθέντες βρίσκονται στις θέσεις αυτές από το 2006, όταν το κόμμα VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της ΠΓΔΜ και θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος πρότεινε τον Μίτκο Τσάφκοφ για την θέση του υπουργού Εσωτερικών και τον Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Για την Τετάρτη έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής η οποία αναμένεται να εγκρίνει τους δύο νέους υπουργούς που πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Πρέσβεις δυτικών χωρών είχαν ζητήσει παραιτήσεις
Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν κίνηση τακτικής του Γκρούεφσκι για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και της έντονης αμφισβήτησης του ίδιου και της κυβέρνησης του.
Η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο Σάσο Μιγιάλκοφ και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και νοθείας των εκλογών, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τριάμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, σχολίασε ότι οι παραιτήσεις αυτές των υψηλόβαθμων στελεχών του Γκρούεφσκι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για «τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης».
«Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες! Οι παραιτήσεις της Γιανκούλοφσκα, του Γιανακίεφσκι και του Μιγιάλκοφ δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς το τέλος του Νίκολα Γκρούεφσκι», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.
Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου