Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Γράφουν φάρμακα σε νεκρούς και εξετάσεις προστάτη σε γυναίκες!

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Της Ελένης Πετροπούλου
Γράφουν φάρμακα σε νεκρούς και εξετάσεις προστάτη σε γυναίκες!Επιδημία χρόνιου πόνου... απειλεί τη Θεσσαλία, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν σωρηδόν συγκεκριμένο ακριβό ισχυρό αναλγητικό και μάλιστα εν αγνοία των ασφαλισμένων! Η αγωνία εξάπλωσης κάποιας ασθένειας έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις σε όλη τη χώρα, αφού εκτελούνται παραπεμπτικά ακόμη και σε πεθαμένους! Και επειδή η πρόληψη σώζει ζωές, γιατροί συνταγογραφούν γυναικολογικές εξετάσεις σε άνδρες και σε ασφαλισμένες «υπέρηχο προστάτου ή και μαλάξεις προστάτου».
Πρόκειται για μερικές από τις υποθέσεις απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, που αποκάλυψαν οι έλεγχοι της αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το 2014, η οποία δόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ».
Γράφουν φάρμακα σε νεκρούς και εξετάσεις προστάτη σε γυναίκες!
Οι σημαντικότερες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους ανά κατηγορία είναι:
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Εκτέλεση συνταγών με εικονική συνταγογράφηση και σε συνεργασία με ιατρούς, φάρμακα που δεν παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι αλλά χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και επαναλαμβανόμενη εκτέλεση συνταγών σε περίπτωση ίασης ή ακόμη και θανάτου, είναι μερικές από τις παραβάσεις που εντόπισαν σε φαρμακεία οι ελεγκτές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταγογράφησης του σκευάσματος Durogesic (με δραστική ουσία τη φαιντανύλη) για ασφαλισμένη του ΟΓΑ στον Νομό Τρικάλων. Για την ασφαλισμένη εκδόθηκαν εν αγνοία της 51 συνταγές με το σκεύασμα, συνταγογραφήθηκαν 124 σκευάσματα από 28 ιατρούς και έχουν εκτελεστεί σε 28 φαρμακεία από 1/2013-1/2014, στις περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Στυλίδα, Θεσσαλονίκη, Φάρσαλα. Η έρευνα συνεχίζεται το 2015, καθώς προέκυψαν περαιτέρω στοιχεία για εμπλοκή άλλων 49 ιατρών.
Το ίδιο σκεύασμα συνταγογραφήθηκε -εν αγνοία τους - σε δύο ασφαλισμένες του ΟΓΑ στον Νομό Μαγνησίας από 12/13 έως 7/14. Στην μια ασφαλισμένη εκδόθηκαν 22 συνταγές, συνταγογραφήθηκαν 51 σκευάσματα από 18 ιατρούς και εκτελέστηκαν σε 22 φαρμακεία, στις περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος. Στην άλλη, εκδόθηκαν 23 συνταγές, συνταγογραφήθηκαν 50 σκευάσματα από 20 ιατρούς και εκτελέστηκαν σε 20 φαρμακεία, στις περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη.
Σε άλλη περίπτωση, νεφροπαθής προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αιμοκάθαρσης προσκομίζοντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές δίμηνες, συνταγογραφημένες από διαφορετικούς ιατρούς. Στο βιβλιάριο υγείας του δεν αποτυπώνεται η συνταγογράφηση και χορήγηση των σκευασμάτων. Η διαφορά κόστους των συνταγογραφημένων σκευασμάτων, που ήταν αναγκαία της θεραπευτικής αγωγής του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον θεραπευτή νεφρολόγο, σε σχέση με την συνταγογραφηθείσα φαρμακευτική αγωγή, προσεγγίζεται στα 172.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 1/13-8/14. Οι συνταγές εκδόθηκαν από 21 ιατρούς της Αττικής και παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση, επανάληψη συνταγογράφησης, προκλητή ζήτηση φαρμάκων.
ΙΑΤΡΟΙ
Εικονική συνταγογράφηση, εν αγνοία ασφαλισμένων και σε συνεργασία με παρόχους υγείας, συνταγογράφηση σε αποβιώσαντες, υπερσυνταγογράφηση και συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας, είναι μερικά από τα «λαβράκια» που έπιασαν οι ελεγκτές. Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση ιατρού ο οποίος εξέταζε και συνταγογραφούσε κατά την πρώτη ημέρα του μήνα σε 200 ασφαλισμένους. Η συνταγογράφηση πραγματοποιείτο χωρίς την παρουσία των ασφαλισμένων με κόστος 15 ευρώ ανά συνταγή. Σε έλεγχο που έγινε σε ιατρείο διαπιστώθηκε συνταγογράφηση από τη γραμματέα του χωρίς την παρουσία ιατρού. Σε επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε μία μόνο ημέρα είχαν καταχωρισθεί ηλεκτρονικά 73 ιατρικές επισκέψεις ασφαλισμένων.
Εντοπίστηκαν επίσης ιδιώτες ιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, που χρέωναν επισκέψεις και παράλληλα συνταγογραφούσαν, ημέρα Κυριακή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου και κατά παραγγελία, προκειμένου να συμπληρώσουν το πλαφόν των 200 επισκέψεων με τους τακτικούς κάθε μήνα πελάτες τους.
Γιατρός στα Μέγαρα χρέωνε εικονικές επισκέψεις τον ΕΟΠΥΥ με παράλληλη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που δεν πραγματοποιούνταν, ενώ δεκάδες είναι και οι γιατροί για τους οποίους διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση ιατρικών πράξεων και αναγραφή εξετάσεων εκτός ειδικότητας καθώς είχαν εργασιακή σχέση ή είχαν ιατρείο ενταγμένο ή συστεγασμένο ή ήταν μέτοχοι του Πολυϊατρείου που εκτελούσε τις ανωτέρω πράξεις (Ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους εντάσσονται και διαγνωστικά εργαστήρια). Επιπλέον, διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση ιατρικών πράξεων από ιατρούς που συνταγογραφούσαν και εκτελούσαν οι ίδιοι ή συνεργάτες τους τις αναγραφόμενες ιατρικές πράξεις, αλλά και εικονικές εξετάσεις και πράξεις.
Αλλά και ιατρός ουρολόγος συνταγογράφησε σε τρεις γυναίκες ασφαλισμένες «υπέρηχο προστάτου ή και μαλάξεις προστάτου» και σε άνδρα ασφαλισμένο εξετάσεις «προλακτίνης και προγεστερόνης». Επίσης καρδιολόγοι ιατροί, με αυτοπαραπομπή, συνταγογραφούσαν «πακέτο» εξετάσεων υπερηχογράφημα καρδιάς και triplex ανιούσας αορτής χωρίς τεκμηρίωση της αναγκαιότητας με υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ.
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Υπερχρεώσεις και επιπλέον χρεώσεις νοσηλίων σε Ιδιωτικές Κλινικές, παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας που έχουν εξέλθει από την Ιδιωτική Κλινική είναι μερικές από τις σημαντικότερες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους σε Ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης. Ενδεικτικά, διαπιστώθηκε υπερχρέωση ασφαλισμένου από κλινική κατά 25.565,53 ευρώ με την αιτιολογία της διαφοράς θέσης νοσηλείας ανώτερης του τετράκλινου δωματίου, το οποίο δεν τεκμηριώνεται και δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική υποχρέωση της κλινικής με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ελέγχους καταχωρισμένων παραπεμπτικών στην ΗΔΙΚΑ Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στην περιοχή της Αθήνας διαπιστώθηκε η κατά παράβαση έκδοση 63 παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων (41 ασφαλισμένοι) που δεν εξαιρούνται του κλειστού νοσηλίου, ενώ οι ασφαλισμένοι νοσηλεύονταν με ημερήσιο κλειστό νοσήλιο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε αντίστοιχη συνταγογράφηση και εκτέλεση σε 28 παραπεμπτικά (10 ασφαλισμένων) μετά την ημερομηνία θανάτου τους. Η κύρωση του καταλογισμού της ζημίας του ΕΟΠΥΥ με το επιβαλλόμενο χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ
Εκτέλεση παραπεμπτικών με εικονική ή κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, συνεργασία με ιατρούς και συνταγογράφηση εξετάσεων μετά την πραγματοποίησή τους ή μη πραγματοποίηση εξετάσεων αλλά χρέωσή τους στον ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα του ελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος κατήγγειλε ότι το παραπεμπτικό που είχε στην κατοχή του είχε ήδη καταχωρισθεί στο e-ΔΑΠΥ από άλλο φυσιοθεραπευτήριο.
Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στο εν λόγω φυσιοθεραπευτήριο, έλεγχος των κατατεθειμένων παραπεμπτικών για τους μήνες 12ο του 2013 έως και το 2ο του 2014 και καταθέσεις ασφαλισμένων. Διαπιστώθηκε κατ΄ επανάληψη χρέωση πλασματικών φυσιοθεραπειών στους ασφαλισμένους, που ελέγχθηκαν, είτε στους ίδιους είτε στους συγγενείς τους και κατά περίπτωση ήταν εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους.
Η συνταγογράφηση πραγματοποιείτο με τη συνεργασία δύο ιατρών στο 85% των περιπτώσεων που ελέγχθηκαν. Επιπλέον, το εν λόγω φυσιοθεραπευτήριο υπέβαλε λογαριασμούς πληρωμής στον ΕΟΠΥΥ απουσία φυσικών παραστατικών, τα οποία ενώ είχαν καταχωρισθεί από το φυσιοθεραπευτήριο σαν εκτελεσμένα, βρίσκονταν στην κατοχή των ασφαλισμένων. Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα από το εν λόγω φυσιοθεραπευτήριο, για τους μήνες που ελέγχθηκαν, ξεπερνά το 50% της συνολικής χρέωσης από το φυσιοθεραπευτήριο (συνολική χρέωση ανά μήνα 12.000 ευρώ).
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου