Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

Του Θεόδωρου Καλμούκου


METROPOULOS CHRISTOPHER 1Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2015
Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα της συγγενικής συνάφειας Λέλον – π. Μητρόπουλου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, ο οποίος υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξεύρεση του νέου προέδρου, την οποία χαρακτήρισε «άψογη» και τόνισε ότι για τον ίδιο προσωπικά «δεν υπάρχει θέμα».ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοδιορισθείς νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Μητρόπουλος, στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» συζητά πολλά και σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Θεολογική Σχολή και ξεδιπλώνει τα σχέδιά του. Είναι διατεθειμένος να δώσει έμφαση στην ελληνικότητα, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους φοιτητές, στην πληρέστερη προετοιμασία τους για την ιεροσύνη, να ενισχύσει τους δεσμούς της Σχολής με την Ομογένεια. Ακόμα, συζητά το θέμα της ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας με αφορμή το πιο πρόσφατο σκάνδαλο με πρωτεργάτη τον ιερέα της Μητρόπολης Βοστώνης π. Αδαμάντιο Μητρόπουλο από την κοινότητα του Μπάγκορ Μέιν για τον οποίο έγραψε εκτενώς ο «Ε.Κ.».
Ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα της προεδρίας της Σχολής την 1η Ιουλίου 2015, μίλησε για τη διαδικασία της επιλογής από την επιτροπή εξεύρεσης και την Εφορεία, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Ε.Κ.» ότι έχει συγγενική σχέση –είναι κουμπάροι– με τον Τόμας Λέλον ο οποίος ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την εξεύρεση προέδρου και επίσης διορισμένος από τον Αρχιεπίσκοπο ως αντιπρόεδρος της Εφορείας. Ο π. Μητρόπουλος επιλέχθηκε παμψηφεί ανάμεσα από 40 ακόμα υποψηφίους.
Ολόκληρη η συνέντευξη του νέου προέδρου της Σχολής π. Χριστόφορου Μητρόπουλου έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Πάτερ Χριστόφορε πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας στην προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής;
π. Μητρόπουλος: Πολύ συγκινημένος. Ημουν εκεί για τις συνεντεύξεις τουλάχιστον για το τελευταίο μέρος τους όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη δύο τελικών υποψηφίων. Συναντήθηκα με τους συλλόγους των καθηγητών, τους φοιτητές και το υπαλληλικό προσωπικό. Πήγα στο παρεκκλήσι με τους φοιτητές, προσευχήθηκα στον Ορθρο σταθείς μπροστά στο εικόνισμα του Χριστού εκεί που είχα σταθεί πριν από 35 χρόνια όταν με χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Αισθάνθηκα τότε ένα αίσθημα αναξιότητας όταν γινόμουν ιερεύς και τώρα επιστρέφοντας πίσω έχοντας επιλεγεί να ηγηθώ της Σχολής, αισθάνθηκα μια βαθιά συγκίνηση.
«Ε.Κ.»: Πότε πληροφορηθήκατε ότι επιλεγήκατε;
π. Μητρόπουλος: Ελαβα ένα τηλεφώνημα την ημέρα που η Εκτελεστική Επιτροπή, η επιτροπή εξεύρεσης προέδρου και η ολομέλεια της Εφορείας συναντήθηκαν για να προβούν στην επίσημη εκλογή, και μετά το ίδιο απόγευμα έλαβα τηλεφώνημα από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Εφορείας.
«Ε.Κ.»: Ξέρετε ποιοι ήταν οι άλλοι 40 συνυποψήφιοί σας;
π. Μητρόπουλος: Οχι, ποτέ δεν τους ήξερα διότι ήταν απόρρητη η διαδικασία. Πρέπει να σας πω πως ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος με την ίδια τη διαδικασία, κρατήθηκε τελείως απόρρητη.
«Ε.Κ.»: Μιλώντας για τη διαδικασία σάς έκανε συνέντευξη τηλεφωνικώς η Δήμητρα Μανή;
π. Μητρόπουλος: Ναι ήταν ένα από τα πρόσωπα.
«Ε.Κ.»: Σας έκανε συνέντευξη από το τηλέφωνο;
π. Μητρόπουλος: Ηταν ένα από τα πρόσωπα που μίλησα στη διάρκεια της όλης διαδικασίας.
«Ε.Κ.»: Δεν ακούγεται λίγο περίεργη αυτή η διαδικασία, η Δήμητρα Μανή, ένα λαϊκό μέλος να κάνει συνέντευξη έναν επιφανή κληρικό για τη θέση της προεδρίας της Σχολής; Πού ήταν η προσωπική διακοινωνία; Τι είναι η Θεολογική Σχολή κάποιο κατάστημα ρούχων ή καλλυντικών;
π. Μητρόπουλος: Είσθε έξυπνος άνθρωπος, έχετε διαβάσει όλα τα ανακοινωθέντα που εκδόθηκαν από τη Σχολή για τον αριθμό των υποψηφίων και την επιτροπή εξεύρεσης καθ’ όλη τη διαδικασία. Η επιτροπή εξεύρεσης διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Η επιτροπή εξεύρεσης αναφέρθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία έκανε την έκθεση.
SXOLH - APOFOITHSH«Ε.Κ.»: Τα καταλαβαίνω αυτά, αλλά σας ρωτώ συγκεκριμένα για τη συνέντευξη της κ. Μανή από το τηλέφωνο.
π. Μητρόπουλος: Οχι δεν είδα τίποτε το περίεργο σ’ αυτό. Εάν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, είχε ελέγξει τα προσόντα της –είναι ένα πολύ αξιόλογο πρόσωπο– προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ηταν πολύ καλή, πολύ ενθαρρυντική, με πολύ ενδιαφέρον για το μέλλον της Εκκλησίας και την βρήκα πολύ επαγγελματία και πρόσωπο με αξιοπρέπεια.
«Ε.Κ.»: π. Χριστόφορε, εδώ μιλούμε για τη Θεολογική Σχολή κι όχι για κάποιο κοσμικό μαγαζί ή κάποια εταιρεία. Αντιλαμβάνεστε το μήνυμά μου;
π. Μητρόπουλος: Καταλαβαίνω αυτά που λέτε αλλά και πάλι ήταν απολύτως εντάξει για μένα αυτή η διαδικασία.
«Ε.Κ.»: Θα λέγατε μερικές από τις άμεσες προτεραιότητές σας όταν αναλάβετε καθήκοντα προέδρου την 1η Ιουλίου;
π. Μητρόπουλος: Νομίζω ότι δύο πράγματα θα απασχολήσουν τους πρώτους μήνες μου στη Σχολή, δύο κεντρικά σημεία. Το πρώτο είναι η πιστότητα στην ιερή κλήση της Σχολής, στο επίκεντρο, η ταυτότητα, ο τόπος λατρείας, η πνευματική μορφοποίηση και η χριστιανική ηγεσία για αμφοτέρους κληρικούς και λαϊκούς.
«Ε.Κ.»: Εχει η Σχολή ξεκάθαρη αποστολή σήμερα;
π. Μητρόπουλος: Πιστεύω πως έχει. Δεν νομίζω πως έχει καταστεί αρκετά γνωστή, ίσως λόγω του γεγονότος που ο π. Νικόλαος Τριανταφύλλου λόγω της ασθενείας του τα πρόσφατα λίγα χρόνια δεν ήταν πλήρως εκεί έξω, αλλά η Σχολή και η Εκκλησία έχουν ορίσει πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η αποστολή της Σχολής μέσω της διαδικασίας του στρατηγικού σχεδίου.
«Ε.Κ.»: Να σας ρωτήσω ως εξής, ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης της Σχολής για σας;
π. Μητρόπουλος: Το πρώτο είναι η πιστότητα στην ιερή κλήση. Το δεύτερο είναι μία τολμηρή υιοθέτηση του μέλλοντος. Η πιστότητα μερικές φορές εννοεί ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε να υπηρετούμε την Εκκλησία και τον κόσμο και τους φοιτητές στον 21ο αιώνα. Μερικές αλλαγές θα είναι αναγκαίες. Ενα τολμηρό όραμα το οποίο θα αξιοποιήσει τις τρομακτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την τεχνολογία και την συνεργασία. Πιθανόν καινούργια προγράμματα πτυχίων και συνεργασία με τον σύλλογο των καθηγητών και τα διοικητικά στελέχη.
«Ε.Κ.»: Εχετε παραλάβει από τον απερχόμενο πρόεδρο π. Τριανταφύλλου; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Σχολή οικονομικώς και διοικητικώς;
π. Μητρόπουλος: Εχω ζητήσει αρκετά πράγματα. Μου έδωσαν τους κανονισμούς και το πρόγραμμα στρατηγικής. Με εντολή του Αρχιεπισκόπου και του Δρ. Λέλον έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν εκθέσεις από κάθε γραφείο και τομέα ώστε να ενημερωθώ πλήρως γύρω από τον οικονομικό προϋπολογισμό και τις εγγραφές των φοιτητών, διότι καθώς ξέρετε αυτά τα δύο είναι βασικά θέματα για την επιτυχία της Σχολής.
«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε ότι 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο είναι πολλά χρήματα για μόνο 170 φοιτητές σε αμφότερα τα Σχολεία, το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή;
π. Μητρόπουλος: Δεν γνωρίζω αρκετά ακόμα για να σας πω σίγουρα, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο αριθμός των φοιτητών πρέπει να αυξηθεί.
«Ε.Κ.»: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των φοιτητών; Γιατί νομίζετε ο π. Τριανταφύλλου δεν κατόρθωσε να επιτύχει κάτι τέτοιο παρά τις αλλεπάλληλες διακηρύξεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια;
π. Μητρόπουλος: Ο π. Τριανταφύλλου είναι θρύλος μέσα στην Αρχιεπισκοπή και έχει θυσιάσει όλη του τη ζωή για την Εκκλησία. Εχω τον ύψιστο σεβασμό για τον π. Νικόλαο. Γνωρίζουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια της διακονίας του στη Σχολή ήταν πάρα πολύ δύσκολα.
SXOLH ARXH 6«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι η Σχολή έχει παραμελήσει την Ομογένεια;
π. Μητρόπουλος: Δεν νομίζω ότι η Σχολή έχει εγκαταλείψει την Ομογένεια. Εάν κάτι πρέπει να γίνει είναι πως η Ομογένεια πρέπει να μάθει περισσότερο γύρω από τη Σχολή.
«Ε.Κ.»: π. Χριστόφορε, με όλο τον σεβασμό για τον π. Τριανταφύλλου, σας υπενθυμίζω ότι αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο του ταξιδεύοντας για να βρει χρήματα και φοιτητές και πολύ σπάνια ήταν παρών στη Σχολή και θέλετε να μου πείτε τώρα ότι δεν κατόρθωσε να εξεύρει φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια με εξαίρεση τα δύο τελευταία που ήταν άρρωστος;
π. Μητρόπουλος: Ο π. Νικόλαος έκανε το καλύτερο και δεν είμαι εδώ να ασκήσω κριτική.
«Ε.Κ.»: Μιλήσατε για την πιστότητα στην ιερή κλήση, αλλά είπατε τίποτε για την Ελληνική Κληρονομιά, για την ελληνική γλώσσα. Διερωτώμαι δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα στην πιστότητα που λέτε;
π. Μητρόπουλος: Οταν λέμε πιστότητα στην κλήση χρησιμοποιώ τους όρους Ελληνικό Κολέγιο και Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, η ελληνικότητα είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που παραθεωρείται ηθελημένα ή αθέλητα. Η ελληνική γλώσσα είναι μέρος αυτού. Κάθε ιερεύς που βγαίνει από τη Σχολή και θα υπηρετήσει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι όλοι οφείλουν να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα για να μπορούν να μελετούν την Αγία Γραφή και συνομιλούν στην Ελληνική.
«Ε.Κ.»: Θα φέρνατε μερικούς φοιτητές από την Ελλάδα;
π. Μητρόπουλος: Δεν έχω πρόβλημα να φέρω φοιτητές από την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι το πώς θα καλύψουμε τα έξοδα αυτών των φοιτητών.
«Ε.Κ.»: Με τον ίδιο τρόπο που καλύπτετε τα έξοδα των φοιτητών από τις ΗΠΑ. Η «Ηγεσία των 100» ενεργεί ουσιαστικά ως Οργανισμός εξεύρεσης χρημάτων για τη Σχολή.
π. Μητρόπουλος: Είναι ένας από τους Οργανισμούς που βρίσκουν χρήματα.
«Ε.Κ.»: Ποια νομίζετε πως θα πρέπει να είναι η σχέση της Σχολής με την Επαρχιακή Σύνοδο;
π. Μητρόπουλος: Δεν ξέρω πού οδηγείτε με αυτή την ερώτηση, αλλά αυτό που ξέρω είναι πως κάθε μέλος της Συνόδου είναι και μέλος της Εφορείας. Είναι αδιάσπαστο μέρος της Σχολής.
«Ε.Κ.»: Πού στέκεστε στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και της παιδεραστίας;
π. Μητρόπουλος: Δεν νομίζω πως η ερώτηση αυτή έχει θέση σ’ αυτή τη συνέντευξη. Μιλούμε για την προεδρία της Σχολής.
«Ε.Κ.»: Σας θυμίζω ότι η Σχολή είχε προβλήματα και το πιο πρόσφατο ήταν του π. Αδαμάντιου Μητρόπουλου από την κοινότητα του Μπάγκορ Μέιν.
π. Μητρόπουλος: Η Εκκλησία είναι πολύ ξεκάθαρη για την σχέση ενός ανδρός και μιας γυναικός και την ορθή τους σεξουαλικότητα.
SXOLH ARXH 3«Ε.Κ.»: Να θέσω την ερώτηση αλλιώς. Θα δεχόσασταν φοιτητές στη Θεολογική Σχολή που είναι εγνωσμένοι ομοφυλόφιλοι και παιδεραστές;
π. Μητρόπουλος: Θα πιεζόμουν πολύ να κάνω κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω τα νομικά εάν θα μπορώ να το σταματήσω να γίνουν δεκτοί. Σας λέγω όμως πως η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής δεν έχει θέση ούτε στη Θεολογική Σχολή, ούτε στο Ελληνικό κολέγιο.
«Ε.Κ.»: Εχετε συγγένεια καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κ. Λέλον;
π. Μητρόπουλος: Ο Δρ. Λέλον και η θαυμάσια σύζυγός του, η Αλέξις, είναι οι ανάδοχοι της μεγαλύτερης κόρης μου, Ελένης.
Πηγή: Εθικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου