Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Στην τελική ευθεία με ζητούμενο την αμοιβαία επωφελής λύση

Τρίτη, 19 Μαΐου, 2015

TSIPRAS

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην ετήσια συνέλευση μελών του ΣΕΒ.
«Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε σκληρό αγώνα για να πειστούν οι εταίροι ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν παράλογη δεν ήταν βιώσιμη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας.
«Κάποιοι έχουν διχαστικά σχέδια για την Ευρώπη»
«Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ», είπε και επισήμανε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη».
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης παρουσιάσαμε προτάσεις και έχουμε καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «όλους αυτούς τους μήνες παρότι η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνονται τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.ευρω», ενώ τόνισε πως υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που δεν θέλουν συμφωνία και έχουν στο συρτάρι τους σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη.
«Αλλά πιστεύω ότι έχουν επικρατήσει σώφρονες φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη» είπε σημείωσε πως αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως μέρες για την κοινή πίστη στην Ευρώπη και στην ευρωπαικη αλληλεγγύη και όπως εξήγησε θα πρόκειται για μια συμφωνία που δεν θα μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον.
Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς αλλά...
«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς για μια μακροπρόθεσμη λύση με προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους είπε και έκανε λόγο για μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016.
«Μια συμφωνία που θα προβλέπει ένα επενδυτικό πακέτο, που δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα λέγοντας πως δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και πως πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική πολιτική των εταίρων.
«Αυτό που προέχει είναι η επίτευξη συμφωνίας και όταν επιτευχθεί και αποκατασταθεί η ρευστότητα τότε θα είναι το πραγματικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και τότε θα γίνει το μεγάλο άλμα και θα περάσουμε σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», είπε.
«Ζητούμενο ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο»
Ακόμη ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι η επεξεργασία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.
«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό.
Επιπλέον αναφέρθηκε και στο πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι οι φυσικοί πόροι και τρίτον αναφέρθηκα στη γεωπολιτική θέση της χώρας, υποστηρίζοντας πως μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ έμφαση έδωσε και στον τουρισμό.
«Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου.
Απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» είπε απευθυνόμενος στο κοινό του που συμμετείχε στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ.
Δημόσιο - Η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.
«Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού» είπε ενώ μίλησε για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά το Δημόσιο.
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε έξι σημεία που αφορούν αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό νέων οργανισμών των υπουργείων, στην απλοποίηση διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης που θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία γρήγορων αδειοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ακόμη αναφέρθηκε στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε την ανάγκη για την αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς και στην επιτάγχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Προτεραιότητα η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας
«Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση.
«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης.Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας» τόνισε.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα στην αρχική φάση λειτουργίας της, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βασισθεί επιχειρησιακά σε δυο πυλώνες:
Α) Στη χρηματοδότηση της Περιφερειακής, Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Ανάπτυξης και των Έργων Υποδομής.
Β) Στη χρηματοδότηση και την προώθηση ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

«Λόγω αυτής της διάρθρωσης -και αποσκοπώντας στη συντόμευση του χρόνου δραστηριοποίησης αλλά και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας- η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βασισθεί στους δυο πιο επιτυχημένους αναπτυξιακούς φορείς που λειτουργούν στη χώρα μας, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο ΕΤΕΑΝ» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως σε δεύτερη φάση και σταδιακά, θα ενσωματωθούν και οι λειτουργίες των υπόλοιπων μικρότερων αναπτυξιακών φορέων, ενώ θα εμπλουτίζεται το περιεχόμενο και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ίδιος είπε πως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Τα σχέδια όμως της Κυβέρνησης δεν περιορίζονται στην αναγκαία ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά περιλαμβάνουν και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν δυνατότητες και ευκαιρίες για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων είπε ο κ. Τσίπρας και διευκρίνισε πως μια από τις πρωτοβουλίες αυτές αφορά την εκκίνηση μιας νέας μακρόπνοης συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

«Η ΕΤΑΑ αποφάσισε ήδη από το Μάρτιο να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015, επενδύσεων με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξασφαλιστεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στη χώρα μας» δήλωσε.
Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» δάνεια ανακοινώνοντας πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου