Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ, Κυριακή, 17 Μαΐου, 2015

  • Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτός της προσπάθειας για συμφωνία με τους δανειστές, αναζητείται κοινός τόπος και στο εσωκομματικό πεδίο μετά τη σκληρή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και τις «προειδοποιητικές βολές» στελεχών. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΚΟ μας» δήλωσε ο Δ.Παπαδημούλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
  • Ο τρόπος επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση και η αξιολόγηση του προσωπικού είναι ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση, καθώς -εκτός των άλλων- αποτελούν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ήδη εξετάζονται μοντέλα από τη διεθνή εμπειρία, με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ, Γάλλων και Σουηδών ειδικών.
  • Την έντονη αντίδραση των κομμάτων και της γγ Θρησκευμάτων, προκάλεσε η αναβολή των εγκαινίων του μνημείου στη μνήμη των Καβαλιωτών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, επειδή το μνημείο φέρει το Άστρο του Δαυίδ. Ο Δήμος με μακροσκελέστατη ανακοίνωση διαψεύδει ότι αυτός ήταν ο λόγος της αναβολής, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν σύντομα με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Καταδικάζει την απόφαση του Δήμου το ΚΙΣΕ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Διαμαρτυρία το πρωί της Κυριακής διοργανώνεται στην Καβάλα.
  • Τελευταία χρονιά φαίνεται ότι είναι η εφετινή για την κατηγορία του 10%, των παλαιών αποφοίτων οποιουδήποτε τύπου λυκείου. Από την επόμενη χρονιά το εξεταστικό σύστημα αλλάζει, το μοντέλο των «δεσμών» επιστρέφει, ενώ εγείρεται θέμα με όσους εφέτος δεν πετύχουν την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση και θέλουν να προσπαθήσουν πάλι του χρόνου.
  • Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν», δηλαδή στα ταμεία δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί και η δόση και μισθοί - συντάξεις. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει σχετικά.

Κόσμος

  • Τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν σήμερα συριακό αεροσκάφος, το οποίο είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα με τις αναφορές, το αεροσκάφος κατέπεσε σε συριακό έδαφος. Ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι καταρρίφθηκε ελικόπτερο, όμως η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως δεν καταρρίφθηκε συριακό μαχητικό, αλλά τηλεκατευθυνόμενο αναγνωριστικό drone.
  • Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν τμήματα βόρεια της Παλμύρας, όπου βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας ομώνυμης πόλης, έπειτα από συγκρούσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Οι μάχες για το ιρακινό Ραμάντι συνεχίζονται, με αναφορές να θέλουν την ISIS να εγκαταλείπει το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο που είχε καταλάβει στην πόλη.
  • Τρένο προσέκρουσε σε καρότσα φορτηγού στην πόλη Ίμπενμπυρεν της δυτικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 20. Έξι εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
  • Απομάκρυνση των ΗΠΑ από την μέχρι τώρα στρατηγική αποκλειστικά για επιδρομές συνιστά η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων που κατέληξε στο θάνατο του ηγετικού στελέχους της ISIS Αμπού Σαγιάφ. Στην επιχείρηση έγιναν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μάχες σώμα με σώμα. H εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, και ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι δεν ενημέρωθηκε η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία «δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
  • Η άνευ προηγουμένου καταδίκη στην εσχάτη των ποινών του ανατραπέντα προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από το εξωτερικό, είτε από διεθνείς οργανώσεις είτε από «φιλικά προσκείμενες» ξένες ηγεσίες. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «παρωδία» τη δίκη ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στρέφει τα βέλη του εκτός από την απόφαση και στην «υποκριτική Δύση» με φόντο την απόφαση.

Οικονομία

  • Το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα εξετάσει τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να «σπάσει» ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Συμβιβασμό με τους εταίρους για το αγκάθι του ΦΠΑ αναζητεί η κυβέρνηση και, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα. Η πρόταση για τον χαμηλό συντελεστή είναι στο 7% ή 8%.
  • Αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο μιλά για ορισμένη βελτίωση στις συνομιλίες με την Ελλάδα, όμως υπογραμμίζει πως η πρόοδος είναι αργή και η κατάσταση «απέχει πολύ από το να είναι ιδανική». Το έγγραφο δείχνει μεταξύ άλλων διάσταση απόψεων με την ευρωπαϊκή πλευρά στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει η κατάσταση στο μέτωπο της ελληνικής ρευστότητας είναι τόσο επείγουσα ώστε η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία.

Αθλητισμός

  • Πρωταθλήτρια Γαλλίας αναδείχθηκε για 5η φορά στην ιστορία της η Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Λοράν Μπλαν πέρασε με νίκη 2-1 από το Μονπελιέ και βρίσκεται οκτώ βαθμούς μπροστά από τη Λιόν, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της σεζόν. Οσο για τη Λιόν, μπορεί να παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Μπορντό αλλά εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και την επιστροφή στους ομίλους του Champions League.
  • Η Ιντερ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις πολλές απουσίες και την κόπωση της Γιουβέντους. Ηττήθηκε 2-1 στο «Μεάτσα» και έτσι παραμένει κάτω από την 6η θέση, την τελευταία που δίνει πρόκριση στο Europa League. Με αυτό το ματς άνοιξε η αυλαία της 36ης αγωνιστικής στη Serie A. Η Λάτσιο πέρασε από τη Γένοβα με νίκη 1-0 επί της Σαμπντόρια και έτσι θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τη Ρόμα, στο ντέρμπι της «Αιώνιας Πόλης» στις 24/5.
  • Με ήττα συνοδεύτηκε ο τελευταίος αγώνας του Στίβεν Τζέραρντ στο «Ανφιλντ» με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Εντυπωσιακή κατά διαστήματα η Σαουθάμπτον, συνέτριψε με 6-1 την Άστον Βίλα για την 37η αγωνιστική της Premier League και παραμένει «ζωντανή» στην διεκδίκηση ενός «εισιτηρίου» για το Europa League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η είδηση του αγώνα είναι το χατ-τρικ που σημείωσε ο Μανέ σε μόλις δύο λεπτά και 56 δευτερόλεπτα, καθώς σκόραρε στις 13ο, στο 14ο και στο 16ο λεπτό της αναμέτρησης!
ΠΗΓΗ: ΣανΣήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου