Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Βέτο Ομπάμα στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Βέτο Ομπάμα στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, 2015
Το δικαίωμα της αρνησικυρίας άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να μπλοκάρει το νόμο που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου Keystone XL που θα ξεκινά από τον Καναδά και θα φτάνει στις βόρειες αμερικανικές πολιτείες.
Aσκώντας βέτο, ο Ομπάμα θέλει να διατηρήσει το δικαίωμά του να αποφασίσει για αυτό το σχέδιο που θεωρείται αμφιλεγόμενο, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους. Στην επιστολή που έστειλε στη Γερουσία εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή, σημειώνει ότι το Κογκρέσο επιχείρησε, μέσω της ψήφισης του νομοσχεδίου, να "παρακάμψει" μια διαδικασία απόφασης που έχει ξεκινήσει από καιρό.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας ότι το Σώμα θα επιχειρήσει να ανατρέψει το προεδρικό βέτο μέχρι τις 3 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος, όπως είχε προειδοποιήσει, απέρριψε τον νόμο λίγες ώρες αφότου εστάλη το κείμενο στον Λευκό Οίκο. Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν τον νόμο για να ασκήσουν πιέσεις στον Ομπάμα να εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα παρέκαμπτε τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να καθορίσει εάν το σχέδιο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ ή όχι.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η κατασκευή του αγωγού θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, λόγω του κινδύνου διαρροών, ενώ ταυτόχρονα θέτει εμπόδια και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι και η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ επισημαίνουν ότι είναι ασφαλέστερη η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού παρά με τρένα, ότι έτσι θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Αμερικής και ότι η κατασκευή του Keystone XL θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου