Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

«Μόνο με περισσότερο δράμα η Ελλάδα θα αποφύγει τη δραχμή»

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, 2015

«Μόνο με περισσότερο δράμα η Ελλάδα θα αποφύγει τη δραχμή». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει η Wall Street Journal με την υπογραφή του Μάρκους Γουώκερ. Την ίδια στιγμή, σε άρθρο του το Reuters αναφέρει ότι οι επιλογές της Ελλάδας στερεύουν.
Ο Γουώκερ αναφέρει: «Η συμφωνία αυτής της εβδομάδας ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η επόμενη θα είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι τα ανακοινωθέντα θα πρέπει να μετατραπούν τώρα σε πολιτικές αποφάσεις». Οπως τονίζεται στο άρθρο, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών (με ηγέτη τη Γερμανία) προέρχεται από μια ιδεολογική κόντρα σχετικά με τι έχει πάει στραβά σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Στο Βερολίνο αποδίδουν την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε τη διάσωση της Ελλάδας στις δημοσιονομικές και άλλες αμαρτίες που είχαν προηγηθεί, ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι εκείνο που μετέτρεψε την χρηματοπιστωτική κρίση σε πλήρη ύφεση. Αυτές οι αντικρουόμενες ερμηνείες συνοδεύονται από αντίθετες πολιτικές συνταγές.
Το κοινό σημείο θα είναι το κλειδί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και η αναζήτηση αυτή πρέπει να περάσει από τρία στάδια για να μην καταλήξει το νέο δράμα της χώρας σε δραχμή.
  • Η πρώτη πράξη αφορούσε το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού κρατικής διάσωσης της ευρωζώνης, που σχεδιάστηκε από τη Γερμανία για να εξασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοί της θα χρηματοδοτούσαν άλλα κράτη του ευρώ, μόνο με αντάλλαγμα σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να δώσει τέλος στην πενταετή ταπείνωση της Ελλάδας υπό τους ξένους τεχνοκράτες. Τον Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε πως ο μόνος τρόπος να αποφύγει μια άμεση τραπεζική κρίση και έλεγχο κεφαλαίων, ήταν να αποδεχθεί τη «μωρολογία των αξιολογήσεων, των μεταρρυθμίσεων και της αποδέσμευσης των δανείων», αναφέρει ο Μάρκους Γουώκερ.
  • Η δεύτερη πράξη θα είναι η συμφωνία και εφαρμογή των οικονομικών μέτρων (μέχρι το καλοκαίρι) που θα ξεκλειδώσουν την απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του τρέχτοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα πρέπει να μετατρέψει το πρόγραμμα πολιτικής που έστειλε στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου επικεντρωμένο στις φιλοδοξίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων- σε πιο συγκεκριμένα μέτρα που θα ικανοποιήσουν τις προτεραιότητες των πιστωτών: να αφήσουν την Ελλάδα με μια ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Η ανάγκη της Αθήνας για χρηματοδότηση προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της και η επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, σημαίνει ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να κρατούν αυτοί τα ατού. Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να «πουλήσει» κάποιες οδυνηρές παραχωρήσεις στους υποστηρικτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει να βγάζουν αντάρτικες φωνές προτού καν ξεκινήσουν οι μεγάλες μάχες για την οικονομική πολιτική. Ο κύριος λόγος για την αισιοδοξία παραμένει ότι κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ. «Πιθανώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής μετά από τέσσερις μήνες», δηλώνει ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος του think tank CER.
  • Η τρίτη πράξη, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που να ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, θα είναι να συμφωνηθεί ένα follow-up πρόγραμμα που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους το καλοκαίρι και μετά, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Για να πάρει τα λεφτά ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσει την ασάφεια συμφωνώντας σε συγκεκριμένα μέτρα με τους θεσμούς. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό είναι ο αυστηρότερος επιθεωρητής της Ελλάδας, κάτι που είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ το έφερε στην κρίση χρέους της ευρωζώνης: δεν εμπιστεύεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κρατούν το μαστίγιο στις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται πολιτικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις. «Απαιτείται η έγκριση από το ΔΝΤ για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της Ελλάδας, όχι απλώς για να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ταμείου, αλλά και για να συναινέσει η Γερμανία στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δίνοντας στο ταμείο ένα ισχυρό βέτο σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας», αναφέρει ο Γουώκερ της WSJ.
«Οι δύο κύριοι τομείς τριβής θα είναι η αγορά εργασίας και οι συντάξεις», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Δεν θα είναι ομαλό».

Reuters
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, με την Ελλάδα να παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και να αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση στα φορολογικά της έσοδα, κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του Μαρτίου.
Η Αθήνα αναζητά τώρα εύκολες λύσεις, υποστηρίζει το Reuters αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει καμία. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν πως η κρίση ρευστότητας που πλήττει τη χώρα, θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των δανειστών της πιο γρήγορα από τα τέλη Απριλίου.
«Η κρίση ρευστότητας που πλήττει την Ελλάδα χρησιμοποιείται για να σπρώξει τους Έλληνες πολύ πιο γρήγορα σε συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης ώστε να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος...
Πηγή: Ημερήσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου