Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που συζητά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ!

Βαρύ το κλίμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Σαμαράς: «Ο ελληνικός λαός μίλησε»

Ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με Καμμένο και επαφές με Θεοδωράκη, Κουτσούμπα





Ο Αλέξης Τσίπρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου μετά την ανακοίνωση του νικητήριου αποτελέσματος , λίγο πρίν απο τα μεσάνυχτα της  Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015 
Ο Αλέξης Τσίπρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου μετά την ανακοίνωση του νικητήριου αποτελέσματος , λίγο πρίν απο τα μεσάνυχτα της  Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015 
Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν στα Προπύλαια
Στιγμιότυπο από τον επινίκιο λόγο του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια.
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια (EPA/YANNIS KOLESIDIS)
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια (REUTERS/Marko Djurica)
Πλήθος κόσμου στα Προπύλαια για τα επινίκια (REUTERS/Giorgos Moutafis)
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια (AP Photo/Lefteris Pitarakis) 
Πλήθος κόσμου στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια μετά τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ (EPA/ORESTIS PANAGIOTOU)
Στιγμιότυπο από την ομιλία Τσίπρα στα Προπύλαια. Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά και από το CNN (REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στα Προπύλαια για τα επινίκια (AP Photo/Lefteris Pitarakis) 
«Απόψε ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του (AP Photo/Lefteris Pitarakis) 
Ιστορική νίκη για την Αριστερά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και έτοιμη μια κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ το βράδυ της 26ης!
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε καθαρά νικητής με ποσοστό που - σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του υπουργείου Εσωτερικών - πλησιάζει το 36,5% και με περισσότερες από 2.000.000 ψήφους, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι συζητείται εντόνως η κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στη Βουλή αλλά και προς έκπληξη των δημοσκόπων και των exit polls να αγγίξουν ποσοστά της τάξεως του 4,72%, ξεπερνώντας και το ΠΑΣΟΚ!
Μετά τα μεσάνυχτα - και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία συνεχιζόταν - έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα που είναι πιθανόν να είναι έτοιμο το ίδιο απόγευμα - με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται αυθημερόν νέος Πρωθυπουργός!
Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Η ανατροπή των αποτελεσμάτων 
H ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί από τα πρώτα exit polls και επιβεβαιώθηκε το βράδυ, στις 9.30 μ.μ. με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την εκτίμηση αποτελέσματος: Σύμφωνα με αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβανε ποσοστό 36,5%, ενώ η ΝΔ θα περιοριζόταν στο 27,7%. Στη Βουλή θα έμπαιναν επτά κόμματα καθώς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν θα κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3%.
Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε το θέμα της αυτοδυναμίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι έδρες που κέρδιζε το κόμμα ήταν 150 - με τα περιθώρια στατιστικού λάθους μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν αυτόν τον αριθμό κατά μία έδρα.
Στη σχετική ενημέρωση του υπουργείο Εσωτερικών διατυπώθηκε πως υπάρχει μια ακόμη εκκρεμότητα ως προς το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, ωστόσο η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε να λαμβάνει ένα ποσοστό στο 6,3%, με το Ποτάμι στο 5,9%.
Στην πέμπτη θέση είναι το ΚΚΕ με 5,6%, ενώ έκτο αναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ με 4,8% και έβδομοι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,7%. Ομως, λίγο μετά τη 1.20 π.μ. ξημερώματα Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος μεtweet του ενημέρωσε ότι οι ΑΝΕΛ «πέρασαν» το ΠΑΣΟΚ - και όντως σύμφωνα με τη ροή αποτελεσμάτων εκείνη την ώρα τα δύο κόμματα είχαν διαφορά 200 ψήφους στο 4,71%, διαφορά η οποία διευρύνθηκε.
Εκτός Βουλής έμεινε το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου που σύμφωνα με την εκτίμηση του υπ. Εσωτερικών λαμβάνει μόλις 2,5%. Στους εκτός Βουλής συμπεριλαμβάνονται: η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, που σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του υπ. Εσωτερικών λαμβάνει 1,8%, ενώ ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με επίσης 1,8%, το ΛΑΟΣ με 1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,6%. Ο συνασπισμός Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ παίρνει 0,48%.



Από τα αποτελέσματα τόσο των exit polls όσο και από την επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, εξήχθησαν άμεσα κάποια βασικά πολιτικά συμπεράσματα: α) Οτι η ΝΔ εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας καθώς πολύ γρήγορα μέσα στη βραδιά διατυπώθηκαν αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος για την προεκλογική τακτική, β) ότι το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να συρρικνώνεται και να περιορίζει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα - χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Α' Θεσσαλονίκης όπου επί χρόνια εκλεγόταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ πήρε λιγότερες ψήφους από τους Κεντρώους του Βασίλη Λεβέντη - γ) ότι η πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ - έκτο κόμμα τον Ιούνιο του 2012 -  εξαϋλώθηκε οριστικά και δ) ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει και πως παρά τα όσα έγιναν γνωστά για την εγκληματική δράση της εξακολουθεί να πείθει εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ψηφοφόρους.
Πέρα απ' όλα πάντως πρόκειται για έναν ιστορικό θρίαμβο για την ελληνική Αριστερά που γεννήθηκε μέσα από τη μήτρα της κρίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που τον Οκτώβριο του 2009 είχε ποσοστό 4,6% και τώρα είναι μια παράταξη που καταλαμβάνει την εξουσία.
Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Κουμουνδούρου για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα και να πάει αργότερα στα Προπύλαια για τις πανηγυρικές δηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με επευφημίες από εκατοντάδες οπαδούς του κόμματος που είχαν σπεύσει στα γραφεία, αλλά το πραγματικό πανδαιμόνιο έγινε στις 11 μ.μ. στα Προπύλαια όπου ένα πρωτοφανές πλήθος συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του νικητή. 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου