Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Λύση στη φαλάκρα με βλαστοκύτταρα

 Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, 2015
Του Χρήστου Στασινόπουλου
ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Δηλαδή, ασχολούνται με... τρίχες

Μαλλιά μέχρι τα βαθιά γεράματά τους υπόσχεται να έχουν οι άνδρες στο μέλλον μια νέα τεχνική καλλιέργειας κυττάρων τύπου dermal papillae με τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η δημιουργία νέας τριχοφυΐας στέφθηκε με επιτυχία στις δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά τα οποία δεν είχαν τρίχωμα και τώρα οι υπεύθυνοι του προγράμματος θέλουν να περάσουν στη μεταμόσχευση σε ανθρώπουςΣύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ειδικοί του Ερευνητικού Ιατρικού Ινστιτούτου Σάνφορντ Μπέρναμ στο Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ, με τη χρήση της νέας τεχνικής, κατάφεραν να δημιουργήσουν απεριόριστο αριθμό υγιών κυττάρων του τύπου dermal papillae, τα οποία είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των τριχών στο δέρμα του ανθρώπινου κρανίου.
Στο παρελθόν έχει ξαναγίνει προσπάθεια να αναπτυχθούν τρίχες σε άνδρες που πάσχουν από φαλάκρα αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς η καλλιέργεια των επιλεγμένων υγιών κυττάρων dermal papillae, τα οποία είχαν προκύψει από βλαστοκύτταρα, εξασθενούσε τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν τρίχες εντός του τριχοθυλακίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Αλεξέι Τέρσκιχ: «Στους ενήλικες, τα κύτταρα dermal papillae δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν έξω από το σώμα, καθώς γρήγορα χάνουν την ιδιότητά τους να γεννούν τρίχες. Η δική μας μέθοδος βλαστοκυττάρων όμως παρέχει μια ανεξάντλητη πηγή κυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή τα οποία είναι έτοιμα για μεταμόσχευση, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί από τη διαθεσιμότητα υπαρχόντων τριχοθυλακίων. Η μέθοδός μας αποτελεί μια σημαντική βελτίωση των υπαρχουσών μεθόδων, οι οποίες βασίζονται στη μεταμόσχευση υπαρχόντων τριχοθυλακίων από ένα μέρος του κεφαλιού σε άλλο».
Η μεταμόσχευση των κυττάρων αυτών και η δημιουργία νέας τριχοφυΐας στέφθηκε με επιτυχία στις δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά τα οποία δεν είχαν τρίχωμα και τώρα οι υπεύθυνοι του προγράμματος θέλουν να περάσουν στη μεταμόσχευση σε ανθρώπους, όπως εξάλλου αναφέρουν στη δημοσίευση της έρευνας τους στην επιστημονική επιθεώρηση Public Library of Science (PLOS One).
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων στα ποντίκια σημειώνεται ότι οι ερευνητές δημιούργησαν και ομάδα ελέγχου, στην οποία χρησιμοποίησαν τις τεχνικές που υπάρχουν ήδη μεταμοσχεύοντας και κύτταρα από άλλα «τριχωτά» ποντίκια. Τα κύτταρα που προήλθαν από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα είχαν σαφέστατα καλύτερα αποτελέσματα.
Μεταμόσχευση
Οπως ανέφερε ο Τέρσκιχ: «Το επόμενο βήμα μας είναι να μεταμοσχεύσουμε ανθρώπινα κύτταρα dermal papillae που αναπτύχθηκαν από βλαστοκύτταρα στους δότες των βλαστοκυττάρων. Μάλιστα έχουμε ήδη ξεκινήσει να ψάχνουμε για συνεργάτες και χρηματοδότες, ούτως ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα».
Οπως πάντως ανέφεραν οι ειδικοί που ανέπτυξαν την τεχνική, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν είναι ότι οι νέες τρίχες που δημιουργούνται, μετά τη μεταμόσχευση των κυττάρων dermal papillae, εκφύονται από το τριχοθυλάκιο κάπως ακατάστατα, καθώς η κάθε τρίχα «βγαίνει» προς διαφορετική κατεύθυνση και με διαφορετική γωνία από τις υπόλοιπες. Ετσι, όπως ανέφερε στις σχετικές του δηλώσεις ο Τέρσκιχ: «Είναι λίγο ακατάστατα τα μαλλιά, αλλά φαντάζομαι ότι ο κόσμος θα προτιμήσει να έχει ακατάστατα μαλλιά από το να μην έχει καθόλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου