Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Μόντη στο Πανεπιστήμιο Columbia

Σάββατο 29 Νοεμβρίου, 2014
Στο πλαίσιο του «Έτους Μνήμης Κώστα Μόντη, “Εκατό χρόνια από τη γέννησή του”, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκδήλωση για το μεγάλο ποιητή της Κύπρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Μόντη, την οποία φιλοτέχνησε ο Αμερικανός γλύπτης, Arcady Kotler, με δαπάνη του Κοινωφελούς Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Κύπρου, “Φώτος Φωτιάδης”.
Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλη Φιλίππου, σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Ο γλύπτης της προτομής, Arcady Kotler, αναφέρθηκε στα στοιχεία που θέλησε να αναδείξει μέσα από το έργο του, και ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Κολούμπια, Στάθης Γουργούρης, υπογράμμισε τη δυναμικότητα και το λυρισμό που έχει η ποίηση του Μόντη.
Το ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» εκπροσώπησε ο Παύλος Φωτιάδης, ο οποίος μίλησε για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του ιδρύματος και τις ευρύτερες ενέργειές του για να διατηρηθεί και να προβληθεί, εντός και εκτός Κύπρου, η παράδοση, οι τέχνες και ο πολιτισμός του νησιού, τονίζοντας τη λογοτεχνική αξία και την εθνική προσφορά, του Κώστα Μόντη.
Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία του με τον ποιητή, διαβάζοντας ένα ποίημα που του είχε αφιερώσει ο ποιητής λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του.
Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εξήρε το λογοτεχνικό λόγο του Μόντη και τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικότητας της Κύπρου.
Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε η θυγατέρα του ποιητή, Στάλω Μόντη-Puagare, η οποία αναφέρθηκε σε καθημερινές, δημιουργικές στιγμές του Μόντη, και στο πάθος του για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, ενώ διάβασε και το ποίημα του Μόντη που καταλήγει με τη φράση: “Σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά όμως, αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά”.
Το ποίημα του Μόντη “Γράμμα στη μητέρα”, διάβασε ο ομογενής ποιητής και στιχουργός, Πόλυς Κυριάκου, και το πρόγραμμα παρουσίασε η Λαμπρινή Γαλιατσάτου.
Στο τέλος διάβασαν στα ελληνικά και στα αγγλικά ποιήματα του Μόντη οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια: Benjamin Moe, Κρίστεν Μουστάκας, Έλενα Νικολάου, Ουρανία Γιανκοπούλου, Lan Yao και Brittany Mae Jonson.
Συγκινητική ήταν η συμμετοχή της Κινέζας φοιτήτριας Lan Yao, η οποία διάβασε στα ελληνικά ποιήματα του Κώστα Μόντη.
Πηγή: greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου