Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Στις επάλξεις των παραδόσεων ο Ηπειρώτικος Ελληνισμός του Γούστερ Μασαχουσέτης

Του Θεόδωρου Καλμούκου

HPEIRWTES 6
Η νεά γενιά χορεύει με καμάρι Ελληνικούς χορούς
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με κλαρίνα, μουσική, τραγούδια, χορούς της λεβέντισσας Ηπείρου, με δείπνο και σε ατμόσφαιρα χαράς και ευθυμίας, οι δύο ιστορικοί Ηπειρώτικοι Σύλλογοι του Γούστερ από κοινού, η «Ενωση» με πρόεδρο τον Ηλία Τζιά και ο γυναικείος «Ο Χορός του Ζαλλόγου» με πρόεδρο την Κατερίνα Σίγκα στην οποία έχει αποδοθεί η προσωνυμία της «μάνας» του Ηπειρωτικού Ελληνισμού του Γούστερ, έγινε η ετήσια εκδήλωσή τους, δείπνο μετά χορού.
HPEIRWTES 1Η εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στους ήρωες του «ΟΧΙ» του 1940 ήταν άρτια οργανωμένη και έγινε το Σάββατο το βράδυ 22 Νοεμβρίου στο κοινοτικό κέντρο της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ, το οποίο οικοδομήθηκε με δωρεές των εξ Ηπείρου φιλανθρώπων και ευεργετών αείμνηστων Κοτσίδα και Τόννα.
Υπενθυμίζεται ότι η πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης λογίζεται ως η «πρωτεύουσα του Αποδήμων Ηπειρωτών των Ηνωμένων Πολιτειών».
HPEIRWTES 4Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο κορυφαίος ομογενής δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης (Γκέιτζ), ο οποίος αν και ευρισκόταν στην Ευρώπη ταξίδεψε εσπευσμένα για να βρίσκεται στην εκδήλωση. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς και Μιλτιάδης Αθανασόπουλος. Την προσευχή του δείπνου ανέπεμψε ο ιερατικός προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος τον άλλο μήνα συνταξιοδοτείται και απέρχεται από την προϊσταμενία έπειτα από 30 χρόνια ιερατείας στον Αγιο Σπυρίδωνα. Τον π. Παλαιολόγο θα αντικαταστήσει ο νεοδιορισθείς π. Δημήτριος Μωραϊτης μέχρι τώρα ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητας της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Greenlawn του Λονγκ Αϊλαντ.
HPEIRWTES 2Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το χορευτικό συγκρότημα των παιδιών μελών των Ηπειρώτικων συλλόγων και της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα, τα οποία ντυμένα με τις όμορφες παραδοσιακές τους στολές χόρεψαν με καμάρι χορούς της Ηπείρου υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσάς τους, Ολγας Φώτου, η οποία είναι και αντιπρόεδρος του συλλόγου «Ενωση».
Η κ. Φώτου είπε στον «Ε.Κ.» πως «στο χορευτικό συγκρότημα έχομε περί τα 35 παιδάκια, τους αρέσουν οι χοροί και μάλιστα οι γρήγοροι και οι παραδοσιακοί».
Είπε ακόμα, ότι «τα παιδιά αγαπούν πολύ την Ελλάδα και θέλουν να μαθαίνουν κι όταν τους λέμε ότι αυτός ο χορός είναι τσάμικος ρωτούν από πού προέρχεται, τι μουσική θα έχει. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην Ελλάδα σχεδόν κάθε άλλο χρόνο και ξέρουν βέβαια ελληνική γλώσσα».
Η κ. Φώτου γεννήθηκε στην όμορφη αλλά και βασανισμένη Βόρειο Ηπειρο και μάλιστα στο αρχαίο χωριό Σελιό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε πριν από είκοσι χρόνια, σπούδασε Παιδαγωγικά και διδάσκει στο δημόσιο σχολείο του Γούστερ. Διδάσκει στα Ελληνόπουλα χορό εθελοντικά βέβαια κάθε Σάββατο.
Οταν ρωτήσαμε τον συγγραφέα Νίκο Γκέιτζ πώς αισθάνεται απόψε με τούτη την εκδήλωση των συμπατριωτών του, είπε «σήμερα το πρωί είχα πρόγευμα στη Γενεύη, είχα γεύμα στο Παρίσι και δείπνο εδώ. Εφτασα στις 6:30 και έτρεξα για να έλθω διότι αισθάνομαι τόση μεγάλη περηφάνια για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ηπειρο». Πρόσθεσε πως «πριν από δύο μήνες σχεδόν η ‘Νιου Γιορκ Τάιμς’ είχε ένα άρθρο στο οποίο έλεγε ότι η μουσική της Ηπείρου ήταν η καλύτερη δημοτική μουσική του κόσμου, εφτά σελίδες για τη μουσική της Ηπείρου» και συμπλήρωσε «πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πόσο πλούσια είναι η κουλτούρα μας, η ιστορία μας».
HPEIRWTES 3Στην ερώτηση τι θα γίνει όταν περάσει η σημερινή γενιά, απάντησε: «θα βρεθούν νέα παιδιά που θα κάνουν έρευνες και θα συνεχίσουν, αλλά δεν θα έχει τον πληθυσμό που είχε πριν διότι κάθε χρόνο λιγοστεύομε».
Στην ερώτηση πώς ήταν ο Ελληνισμός εδώ όταν πρωτοήλθατε μικρό παιδί και πώς είναι σήμερα, υπογράμμισε πως «όταν πρωτοήλθα ήταν μετά τον πόλεμο και ήταν λίγοι, αλλά μετά το 1950 και 1960 ήλθαν πολλοί και ήταν τότε που μεγάλωσε η κοινότητα και έφτασε στα 1.300 μέλη, τώρα ξέπεσε κάτω στα εφτακόσια διότι οι νέοι δεν συμμετέχουν, κρατούμε έναν στους τρεις».
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί, τι συμβαίνει, είπε, πως «δεν τους προσελκύσαμε με τα σύγχρονα μέσα» και πρόσθεσε πως «πρέπει να έχομε περισσότερη φαντασία, περισσότερα προγράμματα». Στην ερώτηση αν χρειάζεται πνευματική ηγεσία, ο κ. Γκέιτζ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επαγγελματικό διευθυντικό δυναμικό καθώς και πνευματική ηγεσία διότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα» και συμπλήρωσε πως «μπορεί να είναι κάποιος θαυμάσιος πνευματικός ηγέτης, αλλά όχι αναγκαστικά και διοικητικός ηγέτης».
HPEIRWTES 5
Αμφότεροι οι πρόεδροι των Ηπειρώτικων Συλλόγων του Γούστερ, Ηλίας Τζιας και Κατερίνα Σίγκα, καλωσόρισαν με θέρμη τον «Εθνικό Κήρυκα». Ο κ. Τζιάς είπε «η εκδήλωση πηγαίνει καλά, είμαστε ευχαριστημένοι δεδομένου ότι αυτόν τον καιρό γίνονται πολλές εκδηλώσεις». Οταν τους ρωτήσαμε αν είναι αγαπημένοι οι δύο σύλλογοι, τόνισαν «και βέβαια είμαστε», ενώ η κ. Σίγκα είπε, ότι «το μυστικό είναι να χαμογελάς στον άλλον. Ο Ηλίας είναι πολύ εντάξει σε όλα, δεν κάνει τίποτε χωρίς να ρωτήσει, τα πάμε μια χαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου