Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Άφαντος ο νεκρός στην Αμφίπολη

   Λένε συνέχεια ανοησίες και εκτίθενται   

Σίγουρη πλέον η σύληση του τάφου της Αμφίπολης - Δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, που βρίσκεται ο «ένοικος» του μνημείου; (δείτε το βίντεο)

Νέες ανακοινώσεις για τον τάφο της Αμφίπολης έκανε το υπουργείο Πολιτισμού ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά βιντεοσκόπηση μέσα από το τάφο και συγκεκριμένα, πλάνα από τις εργασίες που κάνουν οι αρχαιολόγοι. Περιγράφεται ο τρόπος που απομακρύνουν το χώμα και πώς αποκαλύφθηκε το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης.
Ωστόσο από τις ανακοινώσεις του υπουργείου προκύπτει ότι ο τάφος έχει συληθεί ή τουλάχιστον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ανθρώπινης παρέμβασης, όπως είπε και η Λ. Μενδώνη.
Από την ανακοίνωση εξάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, απογοητεύοντας ίσως όλους όσοι πίστεψαν ότι μπορεί να βρεθεί ο νεκροθάλαμος ή να υπάρχει και υπόγειος τάφος. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο, ωστόσο, υπάρχει πολύ χώμα ακόμη που πρέπει να απομακρυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από τμήματα των φτερών των Σφιγγών που βρέθηκαν καθώς και από σχέδιο του αρχιτέκτονα για την αποκατάστασή τους. Βρέθηκε ακόμη και τμήμα από το λαιμό της Σφίγγας.
Τονίζεται επίσης ότι ο τοίχος σφράγισης και το χώμα τοποθετήθηκε πολύ μετά την κατασκευή του τάφου ενισχύοντας την άποψη ότι κάποτε ήταν ανοικτός και προσβάσιμος και πιθανότατα έγιναν εργασίες προκειμένου να αποτραπούν οι τυμβωρύχοι.
Το μυστήριο μεγαλώνει γύρω από το μνημείο καθώς πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που -και αν- βρίσκεται το σημείο ταφής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό - o χρόνος του οποίου είναι 2 λεπτά και 10' δυετερόλεπτα- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής”.
Το link του video (διαρκεια 2.10)
Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου