Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Σαμαράς: Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην Ανατολική ΜεσόγειοΣε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος.
«Θέση μας είναι τα πολιτικής φύσεως εμπόδια να αρθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε ο διάλογος να παίξει τον ρόλο του για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επεσημαίνοντας τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης στη γεωγραφική περιοχή.
Σαμαράς: Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία, για την όποια όπως υπογράμμισε υπάρχει έντονος προβληματισμός.
Ο γγ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί.
Νωρίτερα, ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στιςσημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου