Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σε απόγνωση ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, 2014

Με μελανά χρώματα περιγράφουν εκπρόσωποι των ενοικιαστών την κατάσταση στην αγορά ακινήτων όσον αφορά τις εξώσεις. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών εκτιμά ότι οι εξώσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30% την τελευταία τριετία. Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν την αύξηση των «μπαταχτσήδων» που νοικιάζουν τα σπίτια και φεύγουν χωρίς να πληρώσουν. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών μιλούν στο in.gr για το καίριο ζήτημα των εξώσεων.
Συγκεκριμένα για παραβατικές συμπεριφορές ενοικιαστών κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, κάτι που διαψεύδει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), Άγγελος Σκιαδάς, επισημαίνοντας τις συνθήκες ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Α. Σκιαδάς: «Αυξήθηκαν κατά 30% οι εξώσεις»
Αυξάνονται οι μισθωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια των σπιτιών τους, καθώς είτε είναι άνεργοι είτε δεν πληρώνονται από τη δουλειά τους, δήλωσε στο in.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕ.
«Παρατηρείται αύξηση στις εξώσεις κατά 30% την τελευταία τριετία, λόγω του γεγονότος ότι οι ενοικιαστές μένουν άνεργοι ή δεν πληρώνονται από τη δουλειά τους, ενώ κατά 30-40% είναι η αύξηση των ενοικιαστών που αδυνατούν να καταβάλουν ενοίκιο και αποχωρούν οικειοθελώς από τις οικίες τους» αναφέρει, λέγοντας ότι «η ανοχή των ιδιοκτητών είναι μικρότερη σε σχέση με το τι ίσχυε πριν την κρίση, με δεδομένο πως όταν οι ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν τα νοίκια 5 μηνών, τότε οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε έξωση».
Ο κ. Σκιαδάς παρατηρεί πως οι ενοικιαστές στρέφονται πλέον σε μικρά διαμερίσματα. «Έχει παρατηρηθεί ότι πολυμελής οικογένειες εγκαταλείπουν τα μεγάλα σπίτια και στριμώχνονται σε δυάρια και τριάρια».
Στρ. Παραδιάς: «Δεν υπάρχει αύξηση των εξώσεων»
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μίλησε στο in.gr, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αύξηση των εξώσεων, σε αντίθεση με αυτά που προαναφέρθηκαν από τον κ. Σκιαδά. Εκεί που ο κ. Παραδιάς παρατηρεί αύξηση είναι στις παραβατικές συμπεριφορές από ενοικιαστές.
«Δεν βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των εξώσεων, αλλά στον αριθμό των παραβατικών συμπεριφορών από ενοικιαστές που συστηματικά νοικιάζουν, χρωστάνε και φεύγουν» τονίζει
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «οι ιδιοκτήτες αυτά τα χρόνια έχουν δείξει απεριόριστη κατανόηση στους σοβαρούς ενοικιαστές. Δεν το κάνουν μόνο από κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά επειδή δεν ξέρουν αν τον νέο ενοικιαστή τον στέλνει ο ''Θεός ή ο Διάολος''. Δηλαδή, προτιμούν να κρατήσουν έναν έντιμο ενοικιαστή μειώνοντας το ενοίκιο και κάνοντας υπομονή, παρά να ψάξουν για άλλον».

Μπαταχτσήδες κατ' επάγγελμα
...
Όσον αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές ο κ Παραδιάς τις περιγράφει ως εξής: «Πολλοί ενοικιαστές επιλέγουν να μην πληρώνουν τα κοινόχρηστα, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, ενώ δεν πληρώνουν την ΕΥΔΑΠ γνωρίζοντας πως το νερό δεν θα κοπεί. Αυτό αν είναι από ανάγκη το δέχομαι, αν είναι όμως από επιλογή το καταδικάζω. Οι ίδιες παραβατικές πράξεις γίνονται και με το ρεύμα, αφού πολλοί ενοικιαστές είτε ''πειράζουν'' τα ρολόγια τους, με αποτέλεσμα αυτά να σταματούν να γράφουν, είτε κλέβουν ρεύμα από τα διπλανά».
Σε αυτό το σημείο, απαντά στον κ. Παραδιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΠΥ, Άγγελος Σκιαδάς: «Ο κ. Παραδιάς προσπαθεί να παρουσιάσει τους ενοικιαστές σαν απατεώνες. Δηλαδή, η τετραμελής οικογένεια που κοιμότανε μέσα στο αμάξι ήταν παραβάτες; Το μόνο που κάνουν αυτές οι θέσεις είναι να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών».
Φθορές από τους ενοικιαστές
Όσον αφορά το ζήτημα με τις φθορές που προκαλούνται από ενοικιαστές οι οποίοι δυσανασχετούν και προκαλούν ζημιές στο εσωτερικό των μισθωμένων σπιτιών, παρατηρείται σύμπνοια απόψεων από τους δύο προέδρους.
Και οι δύο θεωρούν πως είναι μεμονωμένα περιστατικά, με τον κ. Σκιαδά να επισημαίνει τις ποινικές κυρώσεις που μπορεί να έχει ένας ενοικιαστής μετά από φθορά ένοικης ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παραδιάς τονίζει πως πρώτο μέλημα του ιδιοκτήτη είναι να βρεθεί μία λύση από κοινού, καθώς ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση έξωσης οφείλει να παρέχει φύλαξη στα πράγματα του ενοικιαστή για 6 μήνες.
Τέλος, σχετικά με το ποια διαμερίσματα νοικιάζονται πιο εύκολα η άποψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ταυτίζεται με αυτήν του κ. Σκιαδά. Θεωρεί και αυτός ότι οι ενοικιαστές στρέφονται σε μικρότερα διαμερίσματα, λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων, όπως το υψηλό τεκμήριο διαβίωσης, τα κοινόχρηστα και τα δημοτικά τέλη.
Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου