Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Επίκειται παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για χρήση του όρου «Μακεδονία»

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, 2014
ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Επίκειται παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για χρήση του όρου «Μακεδονία»
Για «αδόκιμη αναγραφή» του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελαρία της Γερμανίας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ακης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος, σημείωσε επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν", πως «η κυρία Μέρκελ με άγνωστο σε εμάς τρόπο και θεσμική ιδιότητα, συγκάλεσε στο Βερολίνο ένα συμβούλιο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».
«Τις προάλλες η Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια "Macedonia"» σημείωσε ο κ. Καπερνάρος. «Μας είπε για ποιο λόγο συγκαλεί αυτό το Συμβούλιο στο Βερολίνο; Όχι! Και δεν μας ενημέρωσε, διότι θα μας ενημερώνατε κι εσείς - εκτός εάν κάνετε κρυφή διπλωματία, εκτός αν έχετε κρυφή ατζέντα» σχολίασε ο βουλευτής.
Απαντώντας, ο κ. Γεροντόπουλος διευκρίνισε πως η Διάσκεψη Κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής Καγκελαρίας, με προσκεκλημένους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη Διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία.
«Η ατζέντα της Συνόδου αυτής περιελάμβανε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σχέσεων καλής γειτονίας και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ΠΓΔΜ έλαβε μέρος στη Σύνοδο με το όνομα "FYR of Macedonia" - κάτι που για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή».
«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για την αδόκιμη αυτή αναγραφή, και επιφυλάσσεται και ετοιμάζει τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σχετικά ο κ. Γεροντόπουλος.
«Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας είναι σαφείς και γνωστές. Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αναλογεί. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα, εναπόκειται στην ηγεσία των Σκοπίων να αρχίσει τελικά να εμπλέκεται στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις με αληθινή πολιτική βούληση, να αποδείξει με συγκεκριμένες απτές πράξεις, όχι μόνο με λόγια, τη δέσμευσή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Πηγή― ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου