Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι μαρμάρινες Σφίγγες στην Αμφίπολη

Μπλε και κόκκινα χρώματα στην ανωδομή του μνημείου

Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής,  των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. (EUROKINISSI)
Η δεξιά Σφίγγα. Το ύψος των αγαλμάτων φτάνει το 1,45 μ. Στον χώρο της ανασκαφής βρέθηκαν και τμήματα των φτερών 
Η αριστερή Σφίγγα από μάρμαρο Θάσου στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών στις φωτογραφίες που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το υπ. Πολιτισμού. Το  ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε περί τα δύο μέτρα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΠΟ)
Λεπτομέρεια από τον περίτεχνο βραχίονα της δεξιάς Σφίγγας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν την Τετάρτη.
Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα».
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών - που ήταν ένθετα στους κορμούς - και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.
» Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου