Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ο Ελληνισμός παντού τίμησε με ευλάβεια τη γιορτή της Παναγίας

Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2014Του Θεόδωρου Καλμούκου

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία Σουμελά
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ηχησαν οι καμπάνες των ναών και σήμαναν τα σήμαντρα των μοναστηριών και των προσκυνημάτων παντού στον κόσμο κι αντιλάλησαν στις καρδιές και στην πλάση όλη τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας Δέσποινας, τη γιορτή της Κοιμήσεώς της.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική και μαρτυρική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, έχοντας για συλλειτουργούς τους Επισκόπους Δέρβης Ιεζεκιήλ, βοηθός Επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και Σιεμιατίτσε Γεώργιο, ο οποίος είναι ιεράρχης της Εκκλησίας Πολωνίας, καθώς επίσης και κληρικούς από το Φανάρι.
Εκατοντάδες προσκυνητές συμμετείχαν με κατάνυξη και συγκίνηση στη Θεία Λειτουργία σκαρφαλωμένοι γύρω από τη μισογκρεμισμένη μονή στο όρος Μελά.
Ο Πατριάρχης με συγκίνηση στον τόνο της φωνής του είπε στην ομιλία του στην τουρκική γλώσσα, ανάμεσα στα άλλα, πως «δεν έπαυσε να είναι ποτέ για τους χριστιανούς, Οίκος Θεού και πύλη του ουρανού. Γι’ αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι’ αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν, ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά».
Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «η θέση της Παναγίας Σουμελά στην καρδιά μας, στην ψυχή μας, είναι τόσο βαθειά που τα συναισθήματά μας προς αυτή είναι τόσο ισχυρά ώστε ποτέ κανείς δε δύναται να τη σβήσει ούτε να μας κάνει να την ξεχάσουμε. Αυτός ο ωραίος χώρος για εκατονταετίες υπήρξε ο τόπος εκατομμυρίων πιστών. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι κάποια άτομα ή και ομάδες έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να μειώσουν την ιερότητα, τη σπουδαιότητα της Σουμελά, ακόμη και να πληγώσουν την πίστη μας και ενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή».
Αναφέρθηκε και στον σημερινό κατατρεγμό των Χριστιανών λέγοντας, πως «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπενθυμίζοντας ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών».
Ο Πατριάρχης ευθαρσώς έκανε έκκληση «από αυτόν το ιερό τόπο προς όλες τις πολιτικές πλευρές και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν λόγο εκπροσώπησης και εξ ονόματος της θρησκείας σε ηγέτες και διοικητές: «Ελάτε να μην καταστρέψουμε τον κόσμο μας και αυτή τη γεωγραφία. Να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο περισσότερο, να προβαίνουμε σε θυσίες… με σκοπό οι νέοι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι μανάδες, οι πατεράδες να μην πονούν. Να γνωρίσουμε τις διαφορετικότητες και να τις στηρίζουμε».
Ο Πατριάρχης, μιλώντας στη συνέχεια στην ελληνική γλώσσα, χαρακτήρισε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά ως ένα ζωντανό ιστορικό θησαυροφυλάκιο. Είπε, ότι «ξυπνά μνήμες και γεγονότα αιώνων του Γένους των Ορθοδόξων και του ιδικού μας ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων. Ο Ορθόδοξος λαός του Πόντου ζυμώθηκε και ταυτίσθηκε με τη Μονή της Παναγίας και αυτήν έβλεπε μπροστά του σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής και της πορείας του, όπως το μαρτυρεί η ποντιακή ψυχή με το χαρακτηριστικό τετράστιχο: ‘Εμέν Κρωμέτε λέγνε με, Kανέναν κι φογούμαι. Ση Σουμελάν την Παναγιάν θα πάγω στεφανούμαι!’».
Η Ομογένεια τίμησε με ιδιαίτερη ευλάβεια τη γιορτή της Παναγιάς. Πλήθη πιστών είχαν κατακλύσει τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της στο Μπρούκλιν κατά τον Εσπερινό, το βράδυ της Πέμπτης, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, συνοδεία αξιωματούχων της Οργάνωσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, συνεχάρη τους ιθύνοντες της κοινότητας Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γκανά, το κοινοτικό συμβούλιο, τη Φιλόπτωχο για το επιτελούμενο έργο, ενώ αναφέρθηκε στις εχθροπραξίες για θρησκευτικούς λόγους στο Ιράκ και αλλού και τόνισε ότι θα πρέπει να τερματιστούν και να επικρατήσει η αγάπη και ειρήνη.
Με κατάνυξη γιόρτασε η πανηγυρίζουσα κοινότητα της Κοίμησης στο Ντράκετ της Μασαχουσέτης. Στον Εσπερινό το βράδυ της Πέμπτης χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος συμπαριστάμενος από πλειάδα ιερέων. Προϊστάμενος είναι ο λόγιος και μουσικολογιότατος ιερεύς Γεώργιος Κουζέλης. Παρέστησαν η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο Γεώργιος Μπεχράκης, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και πλήθος πιστών. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έκειρε σε Αναγνώστη τον μικρό Ευάγγελο Μπλέτα ενώ έγινε και η περιφορά του επιταφίου στον αύλειο χώρο του ναού. Κήρυξε ο π. Γεώργιος Δράγας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο Μητροπολίτης Μεθόδιος και στην ερώτηση «ποια είναι η προσευχή σας στην Παναγιά απόψε;», είπε «να προστατέψει τον κόσμο από τα χάλια στα οποία έχει πέσει. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε σαν άτομα, σαν Κοινότητα, σαν χώρα Αμερική, σαν χώρα Ελλάδα και σαν ολόκληρη γη».
Είπε ακόμα «ας κάνουμε μια προσευχή ακόμα για τους σύγχρονους μάρτυρες της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού εν γένει που σταυρώνονται στο Ιράκ και αποκεφαλίζονται επειδή είναι Χριστιανοί». Τόνισε πως «έχομε μία κυβέρνηση εδώ στην Αμερική, η οποία μόλις τώρα ξύπνησε ότι γίνονται αυτά, δηλαδή η γενοκτονία του Χριστιανισμού». Στην ερώτηση αν η Αμερική έχει χάσει τον ηγετικό της ρόλο, απάντησε «έτσι φαίνεται».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου