Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί θέλουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της Αργεντινής

Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2014
Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή έχουν αναλάβει να έρθουν σε επαφή με τα κερδοσκοπικά funds προκειμένου να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της νέας χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής εφημερίδας El Pais, πρόκειται για την Citigroup, την HSBC, την Deutsche Bank και την JP Morgan.
Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αρνείται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, δεν απορρίπτει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ, και των εκπροσώπων των funds, είχε γίνει γνωστό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής προτίθενται να μεσολαβήσουν ώστε να λήξει το ζήτημα.
Τελικά, η λύση αυτή δεν προχώρησε και οι συνομιλίες ναυάγησαν. Η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Εγώ το έμαθα από τα ΜΜΕ», είπε ο ίδιος ο Κισιλόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πολιτική κόντρα
Στο Μπουένος Αϊρες ακολούθησε πολιτική κόντρα με την Αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άδειασε τους τραπεζίτες και την πρωτοβουλία τους.
«Αν οι τράπεζες της Αργεντινής θέλουν να συνεισφέρουν με τα δικά τους χρήματα, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη. Ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση» δήλωσε πάντως ο υπουργός.
Όπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία. 
Πάντως, δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρότατη παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων. Προφανώς, η παράταση της εκκρεμότητας και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα που κατέχουν (λόγω της απόφασης του αμερικανού δικαστή) αποτελεί ισχυρό κίνητρο ανάμειξης.
Αλλά και η JP Morgan φαίνεται να έχει λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το αργεντινό δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF. 
Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων. «Σίγουρα θα τους ρευστοποίησε στην αγορά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της» αναφέρει η El Pais.
Μένει να φανεί αν θα προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και -κυρίως- τι μορφή θα λάβει, δηλαδή αν πρόκειται να εξοφλήσουν πλήρως τα funds και στη συνέχεια οι τράπεζες να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση ή αν πρόκειται να καταβληθεί εγγύηση, ώστε το όλο θέμα της αποπληρωμής να παγώσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι το «κλειδί» της όλης υπόθεσης, αφού από τις αρχές του επόμενου έτους δεν ενεργοποιείται η περίφημη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers), βάσει της οποίας, οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι θα αποκτούσαν ίσα δικαιώματα με όσους εισπράξουν περισσότερα από αυτούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα funds.
Ο αμερικανός δικαστής Τ.Γκριέσα ξεκαθάρισε πάντως την Παρασκευή τέσσερα πράγματα: το χρέος είναι χρέος, η Αργεντινή δεν πρέπει να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη με μισές αλήθειες, το θέμα δεν μπορεί να τραβήξει άλλα δέκα χρόνια και ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου