Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Από το Περού στην Αθήνα για τον Πλάτωνα

ίτΤρίτη,  29 Ιουλίου, 2014
Την περασμένη εβδομάδα ένας "αμόρφωτος" καθηγητάκος κολεγίου στην Αγγλία έγραψε "ανοησίες" και ουσιαστικά αμφισβήτησε τον Όμηρο και τον Μέγα Αλέξανδρο, το βλάκα.  Ίσως ο καθηγητάκος να έχει πρόβλημα με την Ελληνική Ιστορία.  Να όμως που δεν είναι όλοι έτσι, ανθέλληνες, ύπουλοι και εχθροί που εδώ και χρόνια ακολουθούν εντολές και εισηγήσεις τύπου Κίσινγκερ.  
Η Σύνταξη

Ηρθαν στην Ελλάδα για να... αναβιώσουν την Ακαδημία του Πλάτωνα. 23 μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές από το Ισραήλ, το Πακιστάν, τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Κίνα, τη Νότιο Αφρική, το Περού, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες 8 χώρες έφτασαν στη χώρα μας για να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας.

Από το Περού στην Αθήνα για τον Πλάτωνα  Με μαθήματα διάρκειας δύο εβδομάδων, που περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους καθηγητές του κόσμου, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γόνιμη ανάπτυξη ιδεών, στόχος τους είναι να εξετάσουν την επίδραση της πλατωνικής φιλοσοφίας σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Και παράλληλα να προσπαθήσουν να συνδέσουν τη φιλοσοφία με την εφαρμοσμένη έρευνα σε τομείς των θετικών επιστημών, ιδιαίτερα στην επιστήμη της οργάνωσης και της ψηφιακής πληροφορίας.
Η επιλογή τους έγινε μέσω ειδικής ακαδημαϊκής επιτροπής η οποία αξιολόγησε εκατοντάδες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς όλου του κόσμου. Οι επιτυχόντες αισθάνθηκαν δικαιωμένοι: Για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής να μελετήσουν τη φιλοσοφία στα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε ο Πλάτωνας. Τόσο που ορισμένοι εξ αυτών είχαν κάποια στιγμή στη ζωή τους ξεκινήσει να μαθαίνουν ελληνικά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, από αγάπη για τη γλώσσα της χώρας όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία. Ενας εξ αυτών είναι ο 34χρονος Direnc Ersahin από την Τουρκία.
Η βάση των πάντων
«Ο Πλάτωνας όρισε ποια είναι η γνώση. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς, αυτή είναι η βάση των πάντων από την οποία και ξεκινάς», λέει στο «Εθνος» ο Direnc, οποίος σπουδάζει στην Αγγλία Γεωμετρική Φιλοσοφία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών. «Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Σχολείου είναι οι διαλέξεις. Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν είναι πολύ σημαντικές», προσθέτει. Ηταν συνολικά 32 ώρες διαλέξεων και 16 ώρες εργαστηρίων.
  Οι φοιτητές μελέτησαν το πώς επηρεάζει η πλατωνική φιλοσοφία τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις


Οι φοιτητές μελέτησαν το πώς επηρεάζει η πλατωνική φιλοσοφία τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις
Πρόκειται για μια βηματογραφία στο έργο του Πλάτωνα, εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Κωστής Κοντογιάννης, διευθυντής του Θερινού Σχολείου Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα για την προβολή της Ακαδημίας του Πλάτωνα. «Ολοι οι μαθητές έχουν μεγάλο ακαδημαϊκό παρελθόν. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους προέρχονται από θετικές επιστήμες και εδώ μελετούν το πώς επηρεάζει η πλατωνική φιλοσοφία τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις», εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης.
Από το Περού στην Αθήνα για τον Πλάτωνα
«Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και γίνονταν καθημερινά. Περιελάμβαναν δύο διαλέξεις συνολικά τεσσάρων ωρών το πρωί και άλλες τέσσερις ώρες το απόγευμα, στις οποίες γίνονταν κυρίως εργαστήρια. Τρία απογεύματα της εβδομάδας ήταν ελεύθερα, ώστε να προετοιμάζονται για τις διαλέξεις της επόμενης ημέρας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο ολοήμερες εκδρομές, η μία στο Ηραίο Λουτρακίου και στην Ελευσίνα και η άλλη στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο και στις Μυκήνες. Επισκέφθηκαν ακόμη την αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό».
Ως προς τους καθηγητές, ο κ. Κοντογιάννης εξηγεί ότι «οι μισοί ήταν Ελληνες από τα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Αθήνας και της Κρήτης και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό με πολύ μεγάλη αναγνώριση, όπως ο καθηγητής Κούπερ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Φιλοσοφία, o Moυρελάτος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, o Clock από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και άλλοι».

Να συνεχιστεί
Φέτος ήταν η τρίτη και τελευταία -βάσει του σχεδιασμού- χρονιά που πραγματοποιήθηκε το Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας στα χνάρια του Πλάτωνα. Παρ' όλα αυτά γίνονται προσπάθειες για να συνεχιστεί αυτή η δράση που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Πλέον επιδιώκεται να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και για τον λόγο αυτόν αναζητούνται χορηγοί.
«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης πραγματοποιείται στην Ελλάδα ένα φόρουμ φιλοσοφίας που παντρεύει τη φιλοσοφία με την τεχνολογία», λέει η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. «Σήμερα πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ισχύ του φαινομένου που ο Alvin Toffler παρουσίασε στο βιβλίο του «The Third Wave». Τα άτομα και οι κοινωνίες με δυσκολία και κόστος ενσωματώνουν την ταχύτατη τεχνολογική πρόοδο και παράλληλα η πρόβλεψη πως η τεχνολογία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξετάσουμε ξανά τις βασικές φιλοσοφικές αρχές που διέπουν -ή θα όφειλαν να διέπουν- τη ζωή μας, τις πράξεις και τις προσδοκίες μας...».
Μάθημα στο Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας
Μάθημα στο Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας
Peter Nielson Moore - Αμερική
Είναι διαφορετικό να μαθαίνεις για τη φιλοσοφία στην Ελλάδα
Λάτρης του Πλάτωνα ο 27χρονος Peter Nielson Moore από την Αμερική σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης με εξειδίκευση στις ελληνικές σπουδές. Στην παρούσα φάση παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ετοιμάζει τη διατριβή του για τον Πλάτωνα. Μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, για την εκμάθηση της οποίας ταξίδεψε από την Αμερική στην Αθήνα το 2008...
«Υπήρχε ένα πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Διαρκούσε δύο μήνες. Είχα κάνει αίτηση, με επέλεξαν και ήρθα. Οταν επέστρεψα στην Αμερική, συνέχισα τα μαθήματα ελληνικών. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, βρήκα μια διαφορετική Αθήνα, τα αποτελέσματα της κρίσης είναι εμφανή», λέει στο «Εθνος».
Η αναβίωση της Ακαδημίας του Πλάτωνα ταίριαξε απόλυτα με τα ενδιαφέροντά του. Και ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος από το επίπεδο των μαθημάτων στο Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας.
«Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του ταξιδιού ήταν οι διαλέξεις. Ηρθαν πολύ γνωστοί και σπουδαίοι καθηγητές από όλο τον κόσμο. Ακούσαμε σημαντικά πράγματα για τον Πλάτωνα. Εξάλλου, είναι διαφορετικό να μαθαίνεις για τον Πλάτωνα στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού. Εδώ βλέπεις τον χώρο όπου δίδασκε και το συνολικό πλαίσιο στο οποίο δημιούργησε», συνεχίζει. «Το ερώτημα που έθεσε ο Πλάτωνας είναι το ίδιο με αυτό που μας απασχολεί ακόμη και σήμερα, δηλαδή ποιος είναι αυτός που έχει γνώση, ποιος αυτός που δεν έχει και πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τον έναν από τον άλλο. Είναι εντυπωσιακό αν το σκεφτεί κανείς...».
Κατερίνα Ροββά
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΜΙΤΣΙ ΜΠΑΡΙΓΚΑ
Ηρθε από το Περού
Για τη Mitsy Barriga, την 26χρονη φοιτήτρια φιλοσοφίας από το Περού, ήταν όνειρο ζωής το ταξίδι στην Ελλάδα. «Για οποιονδήποτε ασχολείται ενεργά με τη φιλοσοφία, είναι ένα όνειρο. Πόσω μάλλον για μένα που έρχομαι από την άλλη άκρη του κόσμου!», λέει στο «Εθνος». «Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ με την ευκαιρία που μου δόθηκε, ήταν κάτι καταπληκτικό. Και τώρα που έζησα την εμπειρία μπορώ να πω ότι ήταν το τέλειο ταξίδι. Γνωρίζω τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως ενθουσιάστηκα από τον πολιτισμό», εξηγεί. Η Mitsy δεν έφτασε στην Ελλάδα από το Περού αλλά από τη Γερμανία, αφού παρακολουθεί πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Eberhard του Τούμπινγκεν σχετικά με την ηθική στους Γερμανούς φιλοσόφους και ειδικά στον Εγελο.
Και δηλώνει πως η εμπειρία του Θερινού Σχολείου ήταν πολύ θετική. «Εδώ δεν ήρθαμε για να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις, αλλά για να μάθουμε πώς αυτή τη γνώση που ήδη υπάρχει θα την ακολουθήσουμε και θα την εφαρμόσουμε στις επιστήμες, στην πολιτική και αλλού. Γι' αυτό, άλλωστε, αποφάσισα να συμμετάσχω, για να μάθω τα πάντα σε σχέση με την αρχαία φιλοσοφία, να τα ενοποιήσω με άλλες επιστήμες και να τα χρησιμοποιήσω ξανά», υποστηρίζει. «Παράλληλα, ήταν πολύ σημαντικό το διαπολιτιστικό κομμάτι της εμπειρίας, το ότι, δηλαδή, βρέθηκα με ανθρώπους από άλλα μέρη της Γης και το ότι γνώρισα την Ελλάδα.».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου