Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Γλυπτό του Πραξιτέλη Τζανουλίνου κοσμεί πλατεία του Μόντρεαλ

ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ένα επιβλητικό γλυπτό, που συμβολίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανά την υδρόγειο, κοσμεί, από χθες, το πάρκο «Γαία» του δήμου Town of Mount Royal, περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα του «ελληνοκρατούμενου» Parc Extension.

Γλυπτό του Πραξιτέλη Τζανουλίνου κοσμεί πλατεία του Μόντρεαλ
Πρόκειται για έργο του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, που φιλοτεχνήθηκε στην Ελλάδα και αναπαριστά μια σφαίρα, που φέρει τους ολυμπιακούς κύκλους και κλαδιά δάφνης. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, έχει διάμετρο 1,4 μέτρα και ζυγίζει 320 κιλά.
Τα αποκαλυπτήριά του έκανε ο δήμαρχος Philippe Roy, ο οποίος σημείωσε ότι το έργο είναι προσφορά προς τον δήμο από την ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, ως φόρος τιμής στην πόλη, από όπου πέρασε δύο φορές η Ολυμπιακή Φλόγα. Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι επιλέχθηκε το πάρκο «Γαία», δεδομένου του ελληνικού του ονόματος και του γεγονότος ότι συμβολίζει τη Γη, όπως την αποτύπωσε ο Έλληνας γλύπτης, με τις λωρίδες της ειρήνης και τους ολυμπιακούς κύκλους της συμφιλίωσης των λαών.
Μιλώντας στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνος Καφόπουλος, σημείωσε ότι νιώθει περήφανος που ένα ελληνικό έργο κοσμεί ένα απο τα ωραιότερα σημεία του Μόντρεαλ και ευχαρίστησε τόσο τον δήμο, για την υποδοχή του γλυπτού, όσο και τις τέσσερις ελληνικές οικογένειες, που πρόσφερα χρήματα για την κατασκευή του. Πρόκειται για τις οικογένειες Πολ και Μέλπας Καματερού, Νικόλαου Τσατά, Νικόλαου Αρκολάκη και Τζίμυ Χριστόπουλου.
Η Μέλπα Καματερός, πρώην δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, σημείωσε ότι με αυτό το γλυπτό οι Έλληνες του Μόντρεαλ αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πόλη, απ΄όπου πέρασε η ολυμπιακή φλόγα, δείχνοντας τη συνέχεια της ιστορίας τους.
Βιογραφικό του γλύπτη
O Πραξιτέλης Τζανουλίνος γεννήθηκε το 1955 στο Φαλατάδο της Τήνου και φοίτησε αρχικά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πάνορμου στο νησί, σχολή μοναδική για την γλυπτική τέχνη. Συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική με υποτροφία του Πανελληνιου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Παππά. Έχει λάβει τέσσερα πρώτα βραβεία σε πανελληνίους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ με έργα του συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά, που κοσμούν δημόσιους χώρους. Για τη δουλειά του τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.
Από το 1989 διδάσκει γλυπτική και συντήρηση γλυπτών στο ΤΕΙ Αθήνας. Ο Τζανουλίνος θεωρείται εκ των σημαντικότερων συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης της γλυπτικής της Τήνου, που ξεκινά με τον Χαλεπά, τον Φιλιππότη, τον Λάζαρο και τον Αντώνη Σώχο, τους αδελφούς Φυτάλη, τον Δούκα και πιο πρόσφατους τον Λάζαρο Λαμέρα και τον προσφάτως εκλιπόντα Μπάμπη Κρητικό.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου