Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Απολύσεις χωρίς όρια στο Δημόσιο

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6.500, «ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στις απολύσεις στο Δημόσιο, τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός νυμφώνος όσο και ως προς το χρονικό ορίζοντα που αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Ετσι ο αριθμός των 6.500 υπαλλήλων, που εμφανιζόταν να έχει «κλειδώσει» στις συμφωνίες με την τρόικα, ξαφνικά χθες έπαψε να ισχύει και ταυτόχρονα ο χρόνος κατά τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι απολύσεις επεκτάθηκε και στην επόμενη διετία.
Προκειμένου μάλιστα όλα αυτά να αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, χιλιάδες υπάλληλοι θα περάσουν από τη βάσανο της ενδελεχούς έρευνας πιστοποιητικών και πτυχίων, ώστε να βρεθούν ορισμένοι ακόμα και έπειτα από... δεκαετίες συνεχούς θητείας στο Δημόσιο εκτός νυμφώνος ως «επίορκοι».
Την προοπτική και άλλων απολύσεων, όχι μόνον το 2015 αλλά και το 2016, έδωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε «ότι ο αριθμός των 6.500 υπαλλήλων είναι απλώς ένας ποσοτικός στόχος και θα γίνουν όσες απολύσεις χρειαστεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «οι απολύσεις αυτές δεν θα γίνουν μόνον κατά το τρέχον έτος, αλλά θα συνεχιστούν και τα δύο επόμενα χρόνια».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν συγκεκριμένος και στις δεξαμενές από όπου κατά κύριο λόγο θα προκύψουν τόσο οι 6.500 όσο και οι νέες απολύσεις.
Οι «επίορκοι»
Ετσι σε πρώτο επίπεδο θα απολυθούν χωρίς περαιτέρω διαδικασία και με τη ρετσινιά του επίορκου όσοι υπάλληλοι οι οποίοι μετά τους ελέγχους θα βρεθεί ότι έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά.
Σε δεύτερο επίπεδο θα απολυθούν όσοι μέχρι τώρα (αλλά και στο μέλλον) έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Τέλος, στο στόχαστρο βρίσκονται οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που θα περάσουν από το δεύτερο κύμα της αξιολόγησης, καθώς, όπως ήδη έχει συμβεί, αν καταργηθούν υπηρεσίες, ειδικότητες και θέσεις υπαλλήλων οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς καμιά περαιτέρω διαδικασία.
Επικριτικός στο μέτρο του δυνατού ήταν επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους συναδέλφους του υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι με δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι στους δικούς τους τομείς δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του» και τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και πως όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί έχουν δεσμεύσεις. Οσον αφορά την απογραφή των Νομικών Προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παραμένει αγκάθι, καθώς δεν έχουν απογραφεί ακόμα αρκετές υπηρεσίες, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «καλά θα κάνουν τα Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απογραφούν, γιατί θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τους δήμους».
Στο μεταξύ είναι αληθές ότι μέχρι τώρα, και ακριβώς επειδή το ίδιο το Δημόσιο δεν πραγματοποιούσε ποτε κανέναν έλεγχο, είχε στηθεί πάρτι με πλαστά δικαιολογητικά σε μια σειρά υπηρεσιών από επιτήδειους με στόχο την πρόσληψη ή και την προαγωγή. Μάλιστα η φάμπρικα των πλαστών δικαιολογητικών παραποιούσε με... ελαφρύ χέρι από βαθμούς ή ακόμα και απολυτήρια Λυκείου μέχρι πτυχία. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, αυτομάτως έχουν μπει στο στόχαστρο 35.000 μονιμοποιήσεις που έγιναν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση.
Η αξιολόγηση
Οξύτατος στις δηλώσεις του ήταν ο κ. Μητσοτάκης και για την αξιολόγηση, για την οποία είπε πως θα εφαρμοστεί κανονικά, τονίζοντας πως η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «όταν έχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα θα πρέπει να έχουμε αίσθηση το πόσα μέτωπα μπορούμε να ανοίξουμε. Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή. Η κυβέρνηση είναι ενιαία, όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα Νομικά Πρόσωπα».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι όσοι υπάλληλοι δεν έχουν καλή αξιολόγηση δεν σημαίνει πως θα οδηγηθούν αυτομάτως στη διαθεσιμότητα. «Η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών. Για πολλά χρόνια κάθε έννοια αξιολόγησης στο Δημόσιο είχε καταστρατηγηθεί».
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου