Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η τρόικα, ο πρόεδρος και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2014
Του Γιάννη Σαραντάκου
ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο, το αργότερο, «κινείται» πλέον η κυβέρνηση και προσαρμόζει την πολιτική στρατηγική της ανάλογα με τα δεδομένα που δημιουργούνται από δύο σημαντικούς παράγοντες: τη στάση της τρόικας έναντι των αιτημάτων της Αθήνας για αποκατάσταση των αδικιών και ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη των οικονομικά ασθενέστερων και τη ρευστότητα που μοιραία προκαλεί στο πολιτικό τοπίο η επικείμενη επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η τρόικα, ο πρόεδρος και τα σενάρια των πρόωρων εκλογώνΤο μείγμα αυτό, όπως παραδέχονται και εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης, μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα αποδώσει καρπούς η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» πριν από μία εβδομάδα, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας για τη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής συμμαχίας έχει τεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο -όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ- θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι έτοιμος ακόμη και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την περίοδο συζητούνται όλα τα σενάρια και είναι κοινή η εκτίμηση πως ανεξαρτήτως της έκβασης της προσπάθειας για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει έμπρακτα τους πολίτες ότι τα δύσκολα περάσαν και πως στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι πλέον η αποκατάσταση των αδικιών αλλά και η προώθηση διορθωτικών κινήσεων στο πεδίο της φορολογίας.
Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος σχεδιάζουν από κοινού τα επόμενα βήματά τους.
Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος σχεδιάζουν από κοινού τα επόμενα βήματά τους.
Το στοίχημα αυτό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εύκολο να κερδηθεί μετά και τα όσα ελέχθησαν στο πρώτο ραντεβού που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπρόσωπους των δανειστών. Η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει το «πράσινο φως» για βελτιωτικές κινήσεις την άμεση υλοποίηση όλων όσα έχουν συμφωνηθεί.
Μονόδρομος
Για την κυβέρνηση, ωστόσο, αποτελεί μονόδρομο η επιμονή σε αλλαγές που σχετίζονται με τη φορολογία (βλ. μείωση έκτακτης εισφοράς, μείωση ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση του αριθμού των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία κ.ά.).
Αποφασισμένη να λάβει αποστάσεις από την τρόικα και την εμμονή των δανειστών για συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Αποφασισμένη να λάβει αποστάσεις από την τρόικα και την εμμονή των δανειστών για συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Η διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής έναντι της τρόικας, πέραν της ουσίας που προφανώς αφορά την οικονομία, έχει και πολιτικό περιεχόμενο, αφού είναι βέβαιο ότι εάν η τακτική της εφαρμογής απλά και μόνον των συμφωνηθέντων χωρίς καμία αλλαγή συνεχιστεί και τεθεί το φθινόπωρο -εκ των πραγμάτων- θέμα πρόωρων εκλογών, τότε η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσουν να δώσουν με αξιώσεις την εκλογική μάχη. Για τον λόγο αυτόν, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ήδη τη στρατηγική τους, η οποία επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες
Στην παραγωγή «θετικών ειδήσεων», που αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας. Ηδη ο κ. Σαμαράς δίνει έμφαση στις επενδύσεις και στις συμμαχίες με ισχυρούς «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς (βλ. Κίνα). Παράλληλα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Αθήνα, μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, ανοίγει τη δική της ατζέντα στις συνομιλίες με την τρόικα και θέτει ζητήματα που αφορούν αμιγώς τους πολίτες και όχι τους αριθμούς. Στο τέλος της διαδρομής αυτής βρίσκεται ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, πολιτική που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μέσα στο φθινόπωρο
Τη λήψη αποστάσεων από την τρόικα και την εμμονή των δανειστών για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Η απόσταση αυτή δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και σύγκρουση με τους δανειστές, καθώς κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρεί ότι η επιλογή της αντιπαράθεσης θα διευκολύνει τους στόχους που θέτει ο πρωθυπουργός
Στην ανάδειξη του θέματος του χρέους, ως την τελευταία κρίσιμη απόφαση που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακη εποχή. Για ορισμένους εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι και το κεντρικό δίλημμα των εκλογών, εφόσον αυτές προκύψουν λόγω της αδυναμίας ανάδειξης του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την υπόθεση του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέβασαν κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία και κατηγόρησαν ευθέως ότι ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή.
Η τακτική
Η στρατηγική αυτή, που έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται, έχει ορίζοντα τα τέλη Οκτωβρίου έως το αργότερο αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να γίνουν οι κινήσεις αυτές, οι οποίες -σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- είναι ικανές έτσι ώστε να ανατρέψουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τα διλήμματα και να πάρουν τις αποφάσεις τους σε περίπτωση που τεθεί θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.
Σε ό,τι αφορά τους τακτικούς χειρισμούς, οι αποφάσεις επίσης έχουν ληφθεί και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι εκείνος που θα θέσει πρώτος το θέμα της προεδρικής εκλογής, αμέσως μετά το τέλος της θερινής ραστώνης και θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην άρνησή του να συναινέσει και δεν έχουν βρεθεί μέχρι εκείνη την ώρα οι 180 υπογραφές που απαιτούνται, τότε ο δρόμος προς τις κάλπες θα έχει ανοίξει...
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ
Επαφές για πολιτική διαπραγμάτευση
Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι έτοιμος να «τραβήξει» ο πρωθυπουργός, εξηγώντας στους ομολόγους του πλέον ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής», ο Α. Σαμαράς συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επαφές με ομολόγους του και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, προκειμένου να τους αναλύσει τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας.
Η άποψη του κ. Σαμαρά είναι πως τώρα, με δεδομένα τα θετικά στοιχεία που εμφανίζει μετά από χρόνια η ελληνική οικονομία, μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις που προφανώς δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα θα ανακουφίσουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δε κοινή η πεποίθηση ότι αυτού του είδους η συζήτηση πρέπει να γίνει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε οι όποιες αποφάσεις για το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα από το φθινόπωρο να ληφθούν τώρα.
Είναι επίσης βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα συνδέσει, στις πολιτικές επαφές που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα με τις απαιτήσεις της τρόικας, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πρώτο ραντεβού που είχαν οι εκπρόσωποί της με το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη.
Αδιάφορο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της την προεδρική εκλογή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. «Δεν θέλουμε καμία βοήθεια, ούτε πολιτικοποιούμε εμείς το ζήτημα της οικονομίας, αλλά δεν θέλουμε οι αποφάσεις των δανειστών να ενισχύουν τους αντιπάλους μας και τα επιχειρήματα που αυτοί προβάλλουν», ανέφερε στο «Eθνος της Κυριακής» έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ που έχει γνώση των όσων συζητούνται αυτή την ώρα στο παρασκήνιο.
Με ομολόγους
Ξεχωριστό κεφάλαιο στις πολιτικές συζητήσεις που θα έχει και ο πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, θα αποτελέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Είναι γνωστό ότι η Αθήνα βιάζεται να ξεκαθαρίσει το θέμα και αναμένει από τους εταίρους της να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητεί η κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου