Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

«Το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών από την Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν (δεξιά)
«Το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών από την Αθήνα
«Το δεύτερο εξάμηνο φέτος είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη και η ιταλική Προεδρία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για νέες βάσεις και προσανατολισμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική» δήλωσε από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Ο κ. Σαπέν τάχθηκε υπέρ της «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Σαπέν επισήμανε ότι «οι δημοσιονομικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν, γιατί δημιουργούν την απασχόληση που τόσο χρειαζόμαστε».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε ότι «οι προσπάθειες από τον λαό έχουν φέρει αποτελέσματα. Παρ' ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επώδυνη για τον λαό, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σημάδια για ανάκαμψη».

Παράλληλα, είπε ότι «η Γαλλία έχει συνδράμει σημαντικά στις μεταρρυθμίσεις και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται».
Προέβλεψε δε ότι «είμαστε μπροστά σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης».

Για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο έλληνας υπουργός είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις και εύρεση χρηματοοικονομικών πόρων». «Μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε, «ένα δυνατό ευρώ, που μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο».

30 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Με 30 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει η Γαλλία στο κεφάλαιο του Επενδυτικού Ταμείου της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε από την Αθήνα ο γαλλος υπουργός Οικονομικών Μισελ Σαπέν, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη.

Η Γαλλία ακολουθεί ετσι τη Γερμανία που εχει ήδη στηρίξει τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου με 100 εκατ. ευρώ, μέσω της αναπτυξιακής της τράπεζας KfW. Το νεοϊδρυθέν ταμείο στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μεγάλη πρόοδος στη δημόσια διοίκηση»

Μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αναγνώρισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμμετοχή της Γαλλίας είναι καθοριστική στη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσβλέπει «στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας στο φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης».

Ο γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα «για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να είναι αποτελεσματική τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και η οικονομία της χώρας, και κυρίως η δημόσια διοίκηση να παρέχει υπηρεσίες στο ύψους των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνική βοήθεια, η οποία -όπως διαπίστωσε από τα λεγόμενα του υπουργού- «χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από την ελληνική πλευρά».

Συνάντηση Δένδια - Σαπέν


Την παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιδότηση επιτοκίου για ήδη ληφθέντα δάνεια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας από τον Μισέλ Σαπέν.
Ο γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 30 εκατ. ευρώ, κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ίδια κεφάλαια.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση των τεχνικών όρων για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Επενδυτικό Ταμείο για να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην ΕΕ, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις εθνικές πολιτικές πρέπει να αναμορφωθεί η σχετική πολιτική, συνολικά, από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι άκουσε με προσοχή την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα έως ότου ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων.
«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την αναπροσαρμογή της ΕΕ», είπε ο ίδιος και σχετικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Επενδυτικό Ταμείο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα λάβει ευρεία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και φορείς, αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου