Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ενοχος για απόπειρα δολοφονίας ο Γεώργιος Σπυρόπουλος

Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2014

Ενοχο για απόπειρα δολοφονίας πρώτου βαθμού έκρινε το δικαστήριο τον Γεώργιο Σπυρόπουλο, διευθυντή του φημισμένου εστιατορίου «Tick-Tock Diner» στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης.
Ο Γεώργιος Σπυρόπουλος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2013 και σε όλες τις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες είχε δηλώσει αθώος. Το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Ιουλίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστή Ντόναλτ Βόλκερτ του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης και παραδέχτηκε ότι είχε αναθέσει σε φονιά την εκτέλεση του Αλέξανδρου Σγούρδου, συνιδιοκτήτη του εστιατορίου και θείου της συζύγου του, ότι του έδωσε το περίστροφο, την προκαταβολή και ότι μετά την εκτέλεση του Σγούρδου και τη διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου θα του έδινε το υπόλοιπο της συμφωνίας.
Οι αναπληρώτριες γενικού Εισαγγελέα της Νέας Ιερσέης Ανναμαρί Ταγκάρντ και η Λόρεν Υφαντής, καθώς επίσης και ο δικηγόρος του ομογενή Αντονι Ποπ ενημέρωσαν τον δικαστή για τη συμφωνία για την παραδοχή της ενοχής στην κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας πρώτου βαθμού και την απόρριψη όλων των άλλων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων της κατηγορίας για παράνομη οπλοκατοχή που του είχε απαγγελθεί κατά τη σύλληψή του και των δύο νέων κατηγοριών για 2ου βαθμού απόπειρα ληστείας και για δευτέρου βαθμού κατοχής όπλου για παράνομο σκοπό, που του είχε απαγγείλει τον περασμένο Νοέμβριο το Πολιτειακό Μείζον Σώμα των Ενόρκων (State Grand Jury), το οποίο τον έκρινε ένοχο και τον παρέπεμπε σε δίκη.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και του συνηγόρου Αντονι Ποπ και του ίδιου του Σπυρόπουλου, που επικυρώθηκε τη Δευτέρα από τον ανώτατο δικαστή Ντόναλντ Βόλκερτ, θα καταδικαστεί σε 8ετή κάθειρξη και πέντε χρόνια σε επιτήρηση και θα καταβάλει πρόστιμα, παράβολα και αποζημιώσεις έως και διακόσιες χιλιάδες δολάρια.
O κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης το ένταλμα το οποίο του απαγορεύει κάθε επαφή με τον φερόμενο ως θύμα και την οικογένειά του, καθώς επίσης και στις οικογενειακές του επιχειρήσεις.
Η ποινή θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της καταδίκης του (sentencing day) που έχει οριστεί για την 19η Σεπτεμβρίου 2014. Εως τότε ο Γεώργιος Σπυρόπουλος θα παραμένει ελεύθερος με εγγύηση, φορώντας βραχιόλι και σεβόμενος τους κατ’ οίκον περιοριστικούς όρους.
Η συμφωνία
Η υπόθεση του Γεωργίου Σπυρόπουλου μετά την απόφαση του Πολιτειακού Μείζονος Σώματος των Ενόρκων (State Grand Jury) για την παραπομπή σε δίκη, από τον περασμένο Νοέμβριο παρέμεινε μέχρι και το πρωί της Δευτέρας στη σκιά. Η «σιγή ιχθύος» των Εισαγγελέων και η απροθυμία του συνηγόρου Αντονι Ποπ να απαντήσουν στα ερωτήματα του «Εθνικού Κήρυκα» και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης προμήνυαν την κυοφορία συμφωνίας για παραδοχή της ενοχής.
Το πρωί της Δευτέρας, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου της Εισαγγελίας -το οποίο ανακοίνωνε την ώρα και τον τόπο της ακρόασης- ήρθε να σημάνει συναγερμό στα δημοσιογραφικά επιτελεία της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, συμπεριλαμβανομένου και του «Εθνικού Κήρυκα».
Ξεκινήσαμε με τον φωτορεπόρτερ Κώστα Μπέη από το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι με την πεποίθηση ότι λόγω της θερινής ραστώνης θα ήμασταν δύο το πολύ τρεις δημοσιογράφοι. Φτάνοντας στο Δικαστήριο διαπιστώσαμε ότι τα συνεργεία και οι δημοσιογράφοι ήταν εκεί εν αναμονή και ήταν σχεδόν τόσοι όσοι ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Στους διαδρόμους επικρατούσε ηρεμία και η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν κάτι παραπάνω από φιλική και έστελνε το δικό της μήνυμα.
Η ακροαματική διαδικασία ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 1:30 μ.μ. Πρώτοι εισήλθαμε εμείς οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία και αμέσως μετά οι δύο αναπληρώτριες εισαγγελείς της Νέας Ιερσέης, Ανναμαρί Ταγκάρντ και Λόρεν Υφαντής, και λίγο αργότερα ο Αντονι Ποπ, ο διακεκριμένος ποινικολόγος από τη Νέα Ιερσέη, ο οποίος φαινόταν αρκετά ευδιάθετος και από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσε με τις εισαγγελείς δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Λίγο αργότερα, εισήλθε ο κατηγορούμενος Γεώργιος Σπυρόπουλος, ο οποίος ήταν περιποιημένος, κομψά ντυμένος και εάν δεν συνοδευόταν από τον συνήγορό του ελάχιστοι από τους δημοσιογράφους θα υποψιάζονταν ότι πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που τον Απρίλιο του 2013 εισήλθε στην ίδια αίθουσα με τις χειροπέδες, εξαντλημένος, με την ένδυση των κρατουμένων και με το απλανές και φοβισμένο βλέμμα του.
Δέκα λεπτά αργότερα, εισήλθε στην αίθουσα ο δικαστής Ντόναλντ Βόλκερτ και ο αστυνομικός διέταξε όλες τις πλευρές και το ακροατήριο να σταθούν όρθιοι.
Ο Δικαστής πριν ακόμη φτάσει στην έδρα ζήτησε από όλους να καθίσουν για να αρχίσει η διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι είχαν ήδη τη συμφωνία για την αποδοχή της ενοχής.
Ο δικαστής κάλεσε τον κατηγορούμενο να ορκιστεί και τον ρώτησε εάν έχει γνώση της συμφωνίας και των εγγράφων και όταν ο Σπυρόπουλος απάντησε ότι οικειοθελώς αποδέχτηκε τη συμφωνία τον κάλεσε να την υπογράψει.
Ο Δικαστής του υπενθύμισε ότι οι κατηγορίες που του έχουν προσάψει επισύρουν συνολικά ποινή φυλάκισης από 21,5-31,5 χρόνια και πρόστιμα από $200.000 έως και $360.000 και ότι με την υπογραφή της συμφωνίας η ποινή μειώνεται έως και 10 έτη. Επίσης, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να μην παραδεχτεί τις κατηγορίες και να παραπεμφθεί σε κανονική δίκη. Ο Σπυρόπουλος απάντησε ότι έχει γνώση και ότι οικειοθελώς επέλεξε να παραδεχτεί την ενοχή.
Ο Δικαστής επανέλαβε πολλές φορές τις ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση παραίτησης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και ο ομογενής απάντησε ότι ο ίδιος έλαβε την απόφαση.
Μετά συνεννοήσεως με τη γραμματεία ο Βόλκερτ ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την καταδίκη θα κοινοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο ίδιο δικαστήριο.
Είναι ένοχος
Ο συνήγορος Αντονι Ποπ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες επικαλούμενος την παραδοχή της ενοχής του κατηγορουμένου.
«Το ακούσατε από τον ίδιο ότι είναι ένοχος και δεν χρειάζονται άλλες ερμηνείες», επεσήμανε ο Αντονι Ποπ.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με την απουσία συγγενικών προσώπων, ο κ. Ποπ επεσήμανε ότι «δεν ήταν κανένας» και ότι δεν ήταν απαραίτητο διότι παραδέχτηκε την ενοχή του.
Οι εισαγγελείς Ανναμαρί Ταγκάρντ και η Λόρεν Υφαντής, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με την ποινή, επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν μεγαλύτερη ποινή πέραν της συμφωνηθείσας και ότι το χρηματικό ποσό που θα καταβάλει δεν πρόκειται να υπερβεί τις διακόσιες χιλιάδες δολάρια.
Ερωτηθείσες εάν προσμετρηθεί το διάστημα των 14 περίπου μηνών που παραμένει ελεύθερος με εγγύηση και κατ’ οίκον περιορισμό, τόνισαν ότι δεν προσμετράται και ότι προσμετρώνται μόνο οι ημέρες από τη σύλληψη μέχρι και την αποφυλάκισή του με εγγύηση.
Η Λόρεν Υφαντής μόλις είδε τη δημοσιογραφική ταυτότητα του «Εθνικού Κήρυκα» χαμογέλασε και αποκάλυψε ότι έχει παντρευτεί με Ηπειρώτη, ότι έχει επισκεφθεί την Ηπειρο, ότι λατρεύει την Ελλάδα και ότι εφέτος θα επισκεφθούν τη Μύκονο και άλλα νησιά.
Το χρονικό
Ο Γεώργιος Σπυρόπουλος, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» συνελήφθη το μεσημέρι της 9ης Απριλίου, εν ώρα εργασίας στο εστιατόριο «Tick-Tock Diner» στο Κλίφτον της Νέα Ιερσέης, ενώ την επόμενη ημέρα ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Τσιέσα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ανέφερε τα αίτια της συλλήψεώς του και τις βαριές κατηγορίες (βλέπε «Εθνικό Κήρυκα» της 12 Απριλίου 2013).
Την Παρασκευή 12 Απριλίου προσήχθη ενώπιον του δικαστή Ντόναλτ Βόλκερτ του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νέας Ιερσέης όπου του απαγγέλθηκαν βαριές και πολλαπλές κατηγορίες (βλέπε «Ε.Κ.» 13-14 Απριλίου 2013).
Στις 21 Μαϊου το Ανώτατο Δικαστήριο του Χάκενσακ αποφάσισε να μειώσει την εγγύηση από ένα εκατομμύριο σε μετρητά σε $600.000 σε ομόλογα και μετά από έξι μέρες κατέστη δυνατή η απελευθέρωσή του.
Η απελευθέρωσή του, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» της 1ης Ιουνίου, οφείλεται στα πεθερικά του Σπυρόπουλου, τα οποία υποθήκευσαν το σπίτι τους έναντι $400.000, και τα οποία εξασφάλισαν τις υπόλοιπες διακόσιες χιλιάδες από εταιρεία εγγυοδοσιών.
Ο κατηγορούμενος, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» της 8ης Μαϊου, άλλαξε συνήγορο και ανέθεσε την υπόθεσή του στον Αντονι Ποπ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποινικολόγους της Νέας Ιερσέης και έχει την έδρα του στο Νιούαρκ της Νέας Ιερσέης.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου