Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αθώοι ο φραουλοπαραγωγός και ο ένας επιστάτης

Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2014

Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν χθες, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο ένας επιστάτης της επιχείρησης. Στα μαλακά οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση.
Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες: για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.
Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκαν οκτώ χρόνια και επτά μήνες.
Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Την Τρίτη, η Εισαγγελέας της έδρας Διονυσία Παπαδοπούλου είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Έντονες αντιδράσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο
Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι ο επιχειρηματίας και ένας ακόμη κατηγορούμενος, προκάλεσε τις αντιδράσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μωυσή Καραμπεΐδη, αλλά και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Μωυσής Καραμπεΐδης, χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα».
Απευθυνόμενος δε προς τους μετανάστες, που ήσαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας ο Μωυσής Καραμπεΐδης ανέφερε πως «ντρέπομαι απέναντί σας».
Από την πλευρά τους, οι μετανάστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της οδού Γούναρη, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και φώναζαν συνθήματα, χωρίς, όμως, να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.










 «Οι ανακοινώσεις των κομμάτων»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. «Ντροπή», «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», «προκλητική» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς στις ανακοινώσεις των κομμάτων.
«Ντροπή» αποτελεί, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, με την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώνονται για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.
«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Κατριβάνου, «η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».
 «Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
Ως προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

Ανακοίνωση και από τη ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Ο τραυματισμός 35 ανθρώπων με πυροβόλα όπλα, όταν οι εργάτες «τόλμησαν» να ζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών, δε μπορεί να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη σε βάρος μόνο ενός κατηγορουμένου και συνέργεια σ’ αυτήν ενός άλλου.
H συγκεκριμένη απόφαση δυστυχώς δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια.
Η συγκεκριμένη απόφαση της Δικαιοσύνης μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, για τη Συνομοσπονδία όμως αποτελεί μείζον ζήτημα το γεγονός ότι τα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια καλούνται καθημερινά να αποκαταστήσουν το βάρβαρο πλήγμα κατά της κοινωνίας για το οποίο βασική υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι μνημονιακές πολιτικές της.
Η Εκτελεστική εξουσία και τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας οφείλουν να επιδεικνύουν τον ίδιο υπερβάλλοντα ζήλο όχι μόνο όταν σχηματίζουν δικογραφίες ενάντια σε δράσεις και αγώνες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και όταν οι εργάτες γης πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών και δη εγκλημάτων κατά της ίδιας της ζωής.
Η ΓΣΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου