Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΗΠΑ: Αποζημίωση 23,6 δισ. δολάρια από καπνοβιομηχανία σε χήρα καπνιστή

ΗΠΑ: Αποζημίωση 23,6 δισ. δολάρια από καπνοβιομηχανία σε χήρα καπνιστή

Αποζημίωση-ρεκόρ έλαβε από αμερικανική καπνοβιομηχανία χήρα μανιώδους καπνιστή στις ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα πριν από 18 χρόνια. Δικαστήριο της Φλόριντα καταδίκασε την RJ Reynolds, δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πληρώσει το ποσό των 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που επιδικάζεται υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα στην ιστορία της νότιας πολιτείας.
Η Σίνθια Ρόμπινσον μήνυσε την RJ Reynolds το 2008 για τον θάνατο του συζύγου της Μάικλ Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προσπάθησε να συγκαλύψει τους κινδύνους για την υγεία, καθώς και την εθιστική φύση των προϊόντων της.
Ο Τζόνσον, οδηγός στο επάγγελμα, πέθανε το 1996 σε ηλικία 36 ετών. Ξεκίνησε το κάπνισμα στα 13, υποστήριξε στη δίκη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, ο Κρις Τσέστνατ, ο δικηγόρος της χήρας. Κάπνιζε ένα με τρία πακέτα την ημέρα για περισσότερο από 20 χρόνια. «Δεν μπορούσε να το κόψει. Κάπνιζε ακόμη και τη μέρα που πέθανε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Τσέστνατ, οι ένορκοι έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που αποδεικνύουν το επιθετικό μάρκετινγκ της εταιρείας, και κυρίως την προώθηση των προϊόντων της στους νέους. Στην απόφασή τους κατά της εταιρείας βάρυνε επίσης ο βασικός ισχυρισμός των δικηγόρων της ότι ήταν επιλογή τού Τζόνσον να καπνίζει.
«Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους», δήλωσε ο Ουίλι Γκάρι, έτερος δικηγόρος της Ρόμπινσον. «Ελπίζουμε ότι η δικαστική απόφαση θα στείλει στην RJ Reynolds και στις άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων», πρόσθεσε.
Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, καθώς η απόφαση «υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας». Η καπνοβιομηχανία είναι «πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί τον νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει», τόνισε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν.
Το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου Αμερικανών κάθε χρόνο. Περίπου το 18% των Αμερικανών είναι καπνιστές, έναντι 42% τη δεκαετία του 1960.
Λίγες μέρες πριν από την πρωτοφανή αυτή απόφαση, η μητρική εταιρεία Reynolds American ανακοίνωσε την προσεχή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Lorillard, με σκοπό να δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όμιλο και να κατακτήσει την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εξαγορά αυτή πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την αγορά του καπνού στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Euromonitor.
Τον Ιανουάριο, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που το αμερικανικό υπουργείο Υγείας διαπίστωνε σε έκθεσή του ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Εκτοτε, τουλάχιστον δεκατρείς τύποι καρκίνου και πολλές άλλες ασθένειες - διαβήτης, τύφλωση - έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλούνται από το κάπνισμα.​
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου