Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Σε αργία ο π. Ντόκος – Tί λέει στον «Ε.Κ.» ο Επ. Μωκησσού

Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2014

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος έθεσε σε διαθεσιμότητα και κατέστησε αργό από τις ποιμαντικές και διοικητικές του ευθύνες τον ιερέα Δημήτριο Ντόκο, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Γκλένβιου του Ιλινόις, ο οποίος αναμένεται οσονούπω να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες υπεξαίρεσης χρημάτων (felony theft) από Τραστ, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου 2014, παραθέτοντας και αποκλειστικές δηλώσεις του βοηθού γενικού εισαγγελέα του Ουισκόνσιν, Ντέιβιντ Φέις.
Σε περίπτωση που ο π. Ντόκος βρεθεί ένοχος στο κατηγορητήριο το οποίο εμπεριέχεται στη μήνυση της πολιτείας του Ουισκόνσιν εναντίον του με αριθμό DA Case 2014ML 013395 και θεωρείται Class G Felony αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα έτη και χρηματικό πρόστιμο μέχρι και 25 χιλιάδες δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου παραχώρησε στον «Ε.Κ.» τηλεφωνικώς την ακόλουθη συνέντευξη:
«Εθνικός Κήρυξ»: Γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρις εδώ;
Δημήτριος: Επειδή το κοινοτικό συμβούλιο του Μιλγουόκι αρνήθηκε να συναντηθεί με την Μητρόπολη Σικάγου σε τρεις περιπτώσεις και το έχω αυτό γραπτώς. Η αρχική μας έρευνα από την επιτροπή που είχα ορίσει βρήκε ότι δεν είχε γίνει τίποτε το μη ενδεδειγμένο αναφορικά με το Τραστ. Το κοινοτικό συμβούλιο είχε όλα τα ντοκουμέντα, δεν μας τα έδιναν. Είχαν πληροφορίες που δεν είχαμε εμείς. Τους ζητήσαμε να τις μοιραστούν μαζί μας αλλά δεν ήθελαν. Ηθελαν να πάνε απευθείας στον γενικό εισαγγελέα κι έπειτα από εννέα μήνες ο γενικός εισαγγελέας απεφάσισε να παραπέμψει τον π. Ντόκο.
«Ε.Κ.»: Γιατί δεν τον κάνατε αργό αμέσως;
Δημήτριος: Διότι δεν υπήρχαν επίσημες κατηγορίες αλλά μόνο συζητήσεις και έρευνα. Τέθηκε τώρα σε διαθεσιμότητα, δεν θα επιστρέψει στην κοινότητα ξανά και θα διοριστεί καινούργιος ιερέας σ’ αυτή.
«Ε.Κ.»: Θα τον διορίσετε σε άλλη κοινότητα;
Δημήτριος: Δεν ξέρω.
«Ε.Κ.»: Τι θα κάνετε με τον π. Ντόκο μακροχρόνια;
Δημήτριος: Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει μακροπρόθεσμα. Δεν έχομε αποφασίσει ακόμα.
«Ε.Κ.»: Σύμφωνα με τα τεκμήρια εκ των οποίων εκατοντάδες αντίγραφα έχει ο «Ε.Κ.» στη διάθεσή του, ο π. Ντόκος σας έδωσε χρήματα.
Δημήτριος: Εδωσε επίσης στον μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα, στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νότιος Αμερική) Ταράσιο και στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα (Διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια).
«Ε.Κ.»: Γιατί έδωσε σε σας χρήματα;
Δημήτριος: Για ποιμαντικές επισκέψεις σε περίοδο τεσσάρων ετών.
«Ε.Κ.»: Εννοείτε ότι επισκεφθήκατε την κοινότητα και σας έδωσε χρήματα από το Τραστ;
Δημήτριος: Ναι.
Στη Φώτο ο π. Δ. Ντόκος
DOKOS 1
«Ε.Κ.»: Γιατί από το Τραστ;
Δημήτριος: Δεν ξέρω την απάντηση σ’ αυτή σας την ερώτηση. Πήρα ένα φάκελο με ένα γράμμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου και τον π. Ντόκο στο οποίο έγραφαν σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την κοινότητά μας. Η επιταγή είχε ληφθεί από το Τραστ και δεν τους ζήτησα να δω τα έγγραφα του Τραστ για να βεβαιωθώ εάν μπορούσα να δεχθώ χρήματα από αυτό. Εχει νόημα κάτι τέτοιο για σας; Ηταν για ποιμαντικές επισκέψεις σε περίοδο τεσσάρων χρόνων.
«Ε.Κ.»: Χρεώνετε κάθε φορά που επισκέπτεστε μια κοινότητα;
Δημήτριος: Δεν χρεώνω, ήταν δώρο. Νομίζετε ότι ο Μεθόδιος δεν παίρνει δώρο, ή ο Αθηναγόρας ή ο Ιάκωβος; Δεν δίνετε εσείς φιλοδώρημα (tip) στον ιερέα όταν βαφτίσει το παιδί σας ή για οτιδήποτε;
«Ε.Κ.»: Είπατε ότι εσείς κάνατε ποιμαντικές επισκέψεις στην κοινότητα. Ο Ταράσιος, ο Αθηναγόρας και ο Νικήτας έκαναν κι αυτοί ποιμαντικές επισκέψεις στην κοινότητα;
Δημήτριος: Δεν γνωρίζω, πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους αυτές τις ερωτήσεις. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω εκ μέρους του Ταράσιου και του Νικήτα.
«Ε.Κ.»: Βλέπετε αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις ηθικής φύσεως για σας που πήρατε χρήματα και επίσης για τους Μητροπολίτες Ταράσιο και Νικήτα;
Δημήτριος: Οχι δεν υπάρχουν.
«Ε.Κ.»: Βλέπετε κάποιο ηθικό θέμα εδώ για τον π. Ντόκο κατάχρησης χρημάτων;
Δημήτριος: Μάλιστα, φυσικά υπάρχει.
«Ε.Κ.»: Βλέπετε τίποτε λάθος που η ηλικιωμένη Μάργκαρετ Φράνζακ, η οποία ίδρυσε το Τραστ μεταβίβασε το σπίτι της στη Φλόριδα στο όνομα του π. Ντόκου; Είναι ηθικό ένας ιερέας να λαμβάνει από ενορίτισσά του ένα σπίτι ως δώρο;
Δημήτριος: Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Το πήρε ως δώρο. Το ζήτησε; Δεν γνωρίζω. Την πίεσε για να του το δώσει; Δεν γνωρίζω. Ηθελε να του το δώσει επειδή τον αγαπούσε; Δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω τις απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις χωρίς να υποβληθούν άλλες ερωτήσεις. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το έγγραφο λέγει ότι θα πάρει το σπίτι.
«Ε.Κ.»: Γιατί μεταθέσατε τον π. Ντόκο από την κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι στο Γκλένβιου και τον π. Αρτεμά στο Μιλγουόκι;
Δημήτριος: Ο π. Αρτεμάς είχε ζητήσει να μετατεθεί. Ο π. Ντόκος ζητούσε επί χρόνια να μετατεθεί, οπότε ρώτησε και τους δύο πριν από δύο χρόνια εάν θα ήθελαν να αλλάξουν κοινότητες και αμφότεροι είπαν ναι κι έχω μάρτυρες γι’ αυτό. Αμφότεροι οι τότε πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων ξέρουν την αλήθεια γι’ αυτό.
«Ε.Κ.»: Εσείς προσπαθήσατε να παρέμβετε ή να αναμειχθείτε κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας;
Δημήτριος: Απολύτως όχι, εμφαντικώς σας λέγω όχι.
«Ε.Κ.»: Εχετε εσείς προσωπικά ή η Μητρόπολη Σικάγου κάποιον λόγο να φοβάστε για κάτι;
Δημήτριος: Γιατί πράγμα;
«Ε.Κ.»: Για κάποια πιθανή έρευνα στο μέλλον για άλλα πράγματα που πιθανόν να προκαλέσει η έρευνα για τον π. Ντόκο;
Δημήτριος: Τι άλλα πράγματα;
«Ε.Κ.»: Οικονομικά ή οτιδήποτε.
Δημήτριος: Οχι. Μπορούν να ελέγξουν τους προσωπικούς μου φόρους όσο θέλουν.
«Ε.Κ.»: Εσείς θεσμικά είστε βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου ή ουσιαστικά είστε βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου;
Δημήτριος: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος με συστήνει ως βοηθό Επίσκοπο στον Μητροπολίτη Σικάγου. Είμαι βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής όπως και οι Μητροπολίτες οι οποίοι είναι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής.
«Ε.Κ.»: Οταν Λειτουργείτε ποίον μνημονεύετε;
Δημήτριος: Μνημονεύω τον Μητροπολίτη στου οποίου την Μητρόπολη βρίσκομαι εκείνη την ώρα.
«Ε.Κ.»: Γιατί ο Μητροπολίτης Ιάκωβος έδιωξε τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Γκλένβιου, τον Jim Cοttreich επειδή ζήτησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο π. Ντόκος έως ότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα;
Δημήτριος: Διότι ο πρόεδρος δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή μας να μην έχει μυστικές συναντήσεις όταν του το είπαμε σε δύο περιπτώσεις. Δεν είχε να κάνει τίποτε με το αίτημα να τεθεί ο π. Ντόκος σε διαθεσιμότητα. Ζήτησε συγνώμη, τον αποκαταστήσαμε στο κοινοτικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να μην τον επαναφέρει στην προεδρία, αλλά τον εξέλεξαν αντιπρόεδρο.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου