Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Εκλεισε το εστιατόριο «Charlie’s» της Βοστώνης με το «Ομπάμα τσίζμπουργκερ»

Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2014

Του Θεόδωρου Καλμούκου

CHARLIE TELOS 6
Οι τελευταίοι πελάτες του εστιατορίου Charlie"
sΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλεισε το Σάββατο το απόγευμα 28 Ιουνίου μέσα σε κλίμα συγκίνησης και δακρύων το ομογενειακό εστιατόριο «Charlie’s Sandwich Shop», των αδελφών Χρίστου και Αθανασίου Μαντζουρίδη στη Βοστώνη.
Το εστιατόριο, το οποίο βρισκόταν στο Columbus Avenue της Βοστώνης, έκλεισε τις πόρτες του έπειτα από 87 χρόνια ζωής, προσφοράς και σερβιρίσματος με το παλιό σύστημα, χωρίς ηλεκτρονικές παραγγελίες και υπολογιστές, φαγητού ποιότητας, μαγειρεμένου με σπιτικό τρόπο και με αγνά υλικά.
Ο ιδιοκτήτης του Αθανάσιος Μαντζουρίδης και οι συγγενείς του το αποχωρίστηκαν με δακρυσμένα μάτια έπειτα από 61 χρόνια σκληρής εργασίας μέσα σ’ αυτό, ενώ τοπικοί πολιτικοί της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης κόμισαν οι ίδιοι επίσημες ανακηρύξεις και πιττάκια ευαρεσκείας της πόλης και της πολιτείας. Οι πιστοί και αφοσιωμένοι πελάτες του επί ολόκληρες δεκαετίας είχαν σχηματίσει από νωρίς το πρωί μακρόσυρτες σειρές, στην προσπάθειά τους να απολαύσουν για τελευταία φορά το σάντουιτς της αρεσκείας τους πριν κλείσουν για πάντα οι πόρτες του στη 1 η ώρα το μεσημέρι, ενώ μερικοί είχαν φέρει τα μουσικά τους όργανα και έπαιζαν στο πεζοδρόμιο έξω από το εστιατόριο.
CHARLIE TELOS 5Ο Αθανάσιος Μαντζουρίδης κάποια στιγμή βγήκε από την κουζίνα όπου μαγείρευε και επέβλεπε μέχρι την τελευταία στιγμή και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αισθάνομαι σαν να με αποχαιρετούν αν και είμαι ζωντανός ακόμα».
Ο κ. Μαντζουρίδης επί εξήντα χρόνια έζησε τις χαρές και τις πίκρες χιλιάδων ανθρώπων. Είπε πως «έρχονταν οι άνθρωποι εδώ και μας έλεγαν τις ιστορίες της ζωής τους. Μόλις γεννιόταν ένα παιδάκι το έφερναν να μας το δείξουν. Οταν χώριζαν έρχονταν και μας το έλεγαν πως μόλις χωρίσαμε, αλλά είχαμε και πολλούς που γνωρίζονταν εδώ και στη συνέχεια παντρεύονταν».
Επίσης, έγραψε κατά κάποιο τρόπο και την ιστορία της πόλης, αφού οι πόρτες του ήταν ανοικτές για όλους τους ανθρώπους, κάθε φυλής και χρώματος. Ο κ. Μαντζουρίδης είπε πως «κορυφαίες ορχήστρες όπως οι Duke Ellington, ενώ έπαιζαν σε ξενοδοχείο δεν τους επέτρεπαν να φάνε εκεί, οπότε έρχονταν όλοι μαζί και έτρωγαν εδώ».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου του 2013 έκανε τον γύρο της Αμερικής και όλου του κόσμου, όταν εντελώς τυχαία και αναπάντεχα μπήκε μέσα ο πιο επίσημος και δυνατός άνθρωπος ολόκληρου του Κόσμου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Κι ήταν τόσο αναπάντεχη και ξαφνική η επίσκεψή του, που «νομίζαμε πως ήταν αστείο στην αρχή αλλά ‘καταλάβαμε ότι ήταν πραγματικότητα όταν ήλθαν οι άνθρωποι της Ασφάλειάς του και άλλων υπηρεσιών και έκαναν έλεγχο στο μαγαζί’», είχε δηλώσει ο Χρίστος Μαντζουρίδης σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».
CHARLIE TELOS 2Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε στη Βοστώνη για λίγες ώρες, προκειμένου να συνδράμει την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού βουλευτή Εντουαρντ Μάρκεϊ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στη θέση του Τζον Κέρι στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία κενώθηκε όταν ο κ. Κέρι έγινε υπουργός των Εξωτερικών. Ο κ. Ομπάμα πείνασε και καθ’ οδόν προς το σημείο της εκστρατείας του κ. Μάρκεϊ, σταμάτησε στο μικρό εστιατόριο «Charlie’s» για να αγοράσει κάτι για φαγητό.
Ο κ. Ομπάμα παρήγγειλε ο ίδιος προσωπικώς ένα τσίζμπουργκερ με μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα και πατάτες τηγανιτές. Περίμενε υπομονετικά να ετοιμαστεί το φαγητό, το πλήρωσε μόνος τους 8,45 δολάρια, έδωσε 20 δολάρια και είπε στον υπάλληλο που πήρε την παραγγελία του να κρατήσει τα ρέστα από το 20άρικο για φιλοδώρημα.
Από τότε το εστιατόριο καθιέρωσε καινούργιο φαγητό, το «Obama Cheeseburger» προς τιμή του Αμερικανού Προέδρου, ανάρτησε στο παράθυρο πινακίδα η οποία αναγράφει «Σπέσιαλ Σήμερα Ομπάμα Τσίζμπουργκερ με μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα και τηγανιτές πατάτες 7,75».
Το εστιατόριο «Charlie’s Sandwich Shop», βρίσκεται στη διεύθυνση 429 Columbus Avenue της Βοστώνης, γνωστή ως περιοχή της Νότιας Βοστώνης,. Η περιοχή αυτή της Νότιας Βοστώνης ήταν η κατ’ εξοχήν Ελληνική Γειτονιά στις αρχές του 20ού αιώνα στην οποία είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες.
Ενας από αυτούς ήταν και ο Κωνσταντίνος η Τσάρλι Πάππας ο οποίος είχε ανοίξει αρχικά το εστιατόριο «Charlie’s Sandwich Shop», στον τοίχο του οποίου υπήρχε μέχρι σήμερα αναρτημένη απόδειξη πώλησης των μισών μετοχών το 1946 στον Χρίστο Μαντζουρίδη προς 1.000 δολάρια.
Το κληρονόμησαν τα αδέλφια Χρίστος και Θανάσης Μαντζουρίδης τα οποία έχουν γεννηθεί στη Βοστώνη. Ο πατέρας τους είχε έλθει από την Κωνσταντινούπολη όταν ήταν 9 χρονών για να γλυτώσει από τον πόλεμο. Το «Charlie’s» είχε καταστεί ο τόπος συνάντησης τοπικών πολιτικών προσωπικοτήτων και όχι μόνο. Από τους πιο τακτικούς του πελάτες ήταν ο αείμνηστος γερουσιαστής Τεντ Κένεντι και ο πρώην δήμαρχος Βοστώνης Τόμας Μενίνο.
Επίσης, το εστιατόριο είχε συμπεριληφθεί στην κινηματογραφική ταινία «Ted».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου