Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Λαφαζάνης: Δεν χρειαζόμαστε συνεργασία με κεντροαριστερά, αλλά μέτωπο εναντίον της

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Λαφαζάνης: Δεν χρειαζόμαστε συνεργασία με κεντροαριστερά, αλλά μέτωπο εναντίον της«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής, αλλά...μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία φάνηκε ξεκάθαρα η έντονη διαφωνία με τον Αλ. Τσίπρα για όλα μεγάλα ζητήματα και κυρίως για τη στρατηγική των συμμαχιών.

Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικό-ιδεολογικός χώρος, και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο, παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο κ. Λαφαζάνης κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συνεδρίασης και πρόσθεσε:
«Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του, που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας».
Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά, ή επιλεκτικά, με κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις, ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.
Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός, αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Εκτίμηση του κ. Λαφαζάνη είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μια νέα ριζοσπαστική δυναμική, όσο στέκεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργατικών- λαϊκών αγώνων, όσο συγκροτεί επαρκέστερα και πιο αξιόπιστα, με τόλμη και συνεκτικότητα και μέχρι τις τελευταίες συνέπειές του το ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, όσο σηκώνει ψηλά τη σημαία του μετώπου της Αριστεράς και όσο ανοίγεται τολμηρά στην κοινωνία τόσο θα γίνεται πιο ικανός να προκαλεί πολιτικές μετατοπίσεις και ριζοσπαστικοποιήσεις, τόσο επίσης θα διευρύνει ένα συμμαχικό μπλοκ δυνάμεων σε έναν μεγάλο αστερισμό αριστερής κατεύθυνσης ικανό να ηγεμονεύσει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Ανδρέας Καρίτζης
Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης.
Διατυπώνοντας ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την πολιτική και οργανωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι «δεν έχουμε να μοιράσουμε μεταξύ μας εξουσία, αλλά τεράστιες ευθύνες και κινδύνους, ο επιμερισμός των οποίων μέσω συλλογικής λειτουργίας τις καθιστά λιγότερο δυσβάστακτες».
Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό κέντρο θα ενημερώνεται για τις επαφές με διεθνείς παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς εγχώριους παράγοντες και θα διαμορφώνει ένα Πρωτόκολλο για τον χειρισμό θεμάτων. «Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης.
Επιπλέον, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και συναπόφαση για την κατανομή των όποιων πόρων στη βάση του κοινού σχεδίου. Ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».
Σόφη Παπαδόγιαννη
Η Σόφη Παπαδόγιαννη στην τοποθέτησή της έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή.
«Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» απάντησε η ίδια.
Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.
Θοδωρής Δρίτσας
Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου