Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πως "διασκεδάζουν" το θάνατο

Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2014

Κηδείες με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον παραδοσιακό

dead
Η Μίριαμ Μπέρμπανκ πέρασε καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας της, καθισμένη σε ένα τραπέζι, με ένα κουτάκι μπίρας μπροστά της και ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλά της.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Ενα γραφείο τελετών στη Νέα Ορλεάνη έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να πραγματοποιεί κηδείες με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τον παραδοσιακό: οι νεκροί, προτού ταφούν, δεν τοποθετούνται μέσα στο φέρετρο αλλά ύστερα από δική τους απαίτηση, έχουν καθιστική στάση, σαν να ήταν ζωντανοί. Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία τους επιθυμία, για το πώς θα ήθελαν να τους δουν για τελευταία φορά οι συγγενείς και οι φίλοι τους προτού φύγουν από τούτο τον κόσμο.
Το γραφείο τελετών που έχει αρχίσει να αποκτά ιδιαίτερη φήμη για αυτή την πρακτική είναι του Louis Charbonnet. Την τελευταία εβδομάδα το γραφείο κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα ατόμων που ήθελαν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να έχουν μια τέτοια κηδεία. Ακόμα και ιδιοκτήτες άλλων γραφείων τελετών τηλεφωνούσαν.
Το κύμα του ενδιαφέροντος προκλήθηκε από την κηδεία της Μίριαμ Μπέρμπανκ, που είχε λάβει χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Η γυναίκα αυτή που είχε πεθάνει στα 53 της χρόνια, πέρασε καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας της, καθισμένη σε ένα τραπέζι, με ένα κουτάκι μπίρας μπροστά της και ένα τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλά της. Ηταν μια εικόνα που την χαρακτήριζε κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Τα νέα διαδόθηκαν με τόση ταχύτητα που ο Louis Charbonnet δέχθηκε τηλεφώνημα για πληροφορίες ακόμα και από διευθυντή γραφείου τελετών στην Αυστραλία.
Η κηδεία της Μπέρμπανκ ήταν η δεύτερη αυτού του είδους που είχε διευθετήσει ο Charbonnet και η τρίτη στη Νέα Ορλεάνη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, παρόμοιες κηδείες έχουν και αλλού, κυρίως στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Μεταξύ άλλων, ένα μέλος παραϊατρικού προσωπικού που είχε χάσει τη ζωή του, εμφανίστηκε στην κηδεία του να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός ασθενοφόρου, και το 2011, ένας άνδρας είχε ντυθεί σαν τον Τσε Γκεβάρα, έχοντας ένα πούρο στο χέρι και καθισμένος σαν Ινδιάνος.
«Ποτέ δεν είπα ότι ήταν η πρώτη κηδεία τέτοιου είδους» είπε ο Charbonnet, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει την κηδεία του 1984 του Γουίλι Στόουκς τζούνιορ, ενός τζογαδόρου του Σικάγου, πιο γνωστού ως Γουίμπ, ο οποίος κάθισε στην κηδεία του πίσω από το τιμόνι του φέρετρου που έμοιαζε με Cadillac Seville.
Το φαινόμενο για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο Πουέρτο Ρίκο το 2008, τέσσερα χρόνια προτού γίνει η πρώτη κηδεία τέτοιου είδους στη Νέα Ορλεάνη, με έναν 24χρονο θύμα δολοφονίας, ο οποίος στην κηδεία του εμφανίστηκε να ακουμπά σε έναν τοίχο στο δωμάτιό του. Την κηδεία πραγματοποίησε το γραφείο του Angel Luis Pantojas.
Ακολούθησε άλλο ένα θύμα, πάνω σε μηχανή, μαζί με το μέλος της παραϊατρικής ομάδας και τον άνδρα που ντύθηκε σαν τον Τσε Γκεβάρα. Φέτος, το πτώμα ενός μποξέρ εμφανίστηκε μέσα σε ένα ρινγκ, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα εμφανίστηκε να κάθεται στην κουνιστή πολυθρόνα της.
Τις κηδείες αυτές πραγματοποίησε ο διευθυντής γραφείου κηδειών «Μarin» στο Σαν Χουάν. «Υπήρξε πραγματικά έκρηξη στο Πουέρτο Ρίκο» λέει η Ελσι Ροντρίγκεζ, αντιπρόεδρος του εν λόγω γραφείου τελετών. «Μας έχουν ζητήσει διάφορους τύπους κηδείας. Εχουμε κάνει μόνο έξι από αυτές, διότι τα άτομα που μας το ζήτησαν δεν έχουν ακόμα πεθάνει» συνέχισε η ίδια.
Η Ροντρίγκεζ λέει ότι η ιδέα έχει προκύψει από τον ίδιο τον Pantojas. Η οικογένειά του έχει πει ότι από τότε που παραβρέθηκε στην κηδεία του πατέρα του, στην ηλικία των 6 χρόνων, ο Pantojas είχε πει στους συγγενείς του ότι ήθελε στην κηδεία του να τον δουν όλοι να στέκεται στα πόδια του.
«Η κηδεία δεν είναι κάτι το αστείο. Η οικογένεια πονάει πολύ σε αυτές τις στιγμές» λέει η Ροντρίγκεζ. «Ωστόσο, με όλα αυτά, η οικογένεια υποφέρει λιγότερο επειδή βλέπει το αγαπημένο της πρόσωπο με ένα τρόπο που την κάνει να αισθάνεται καλύτερα» συνέχισε η ίδια.
Αρχικά, κάποιοι στο Πουέρτο Ρίκο ήταν αντίθετοι σε τέτοιου είδους κηδείες – οι οποίες ξεκινούν από τα 1.700 δολάρια. Η Ροντρίγκεζ, πάντως, αποδίδει τις αντιδράσεις σε «επαγγελματική ζήλεια». Το θέμα μάλιστα είχε φτάσει μέχρι και στο Κοινοβούλιο της χώρας.
«Πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ανταγωνισμό για την πιο εξωτική κηδεία» είναι τα λόγια του Χόρχε Λούγκο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ενωσης Γραφείων Τελετών του Πουέρτο Ρίκο. «Αυτοί οι άνθρωποι -όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι- ανήκαν στον υπόκοσμο που είχαν μια ζωή στην οποία έβγαλαν γρήγορα χρήματα. Μου φαινόταν ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους υπόλοιπους» συνέχισε ο ίδιος.
Αυτού του είδους οι κηδείες ξεκίνησαν στη Νέα Ορλεάνη το 2012, με το θάνατο του Λιονέλ Μπατίστ, ο οποίος είχε δηλώσει πως όταν πέθανε δεν ήθελε να τον δουν οι συγγενείς και οι φίλοι του να είναι ξαπλωμένος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου