Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ένοπλη ληστεία με πυροβολισμούς σε κοσμηματοπωλείο στην ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2014

Της Νάνσυ Σπυροπούλου

Στόχος αδίστακτων ληστών, που σκόρπισαν τον τρόμο και τον πανικό σε ντόπιους και επισκέπτες πυροβολώντας ασταμάτητα στον αέρα, έγινε για μια ακόμα φορά ο ιερός τόπος της Αρχαίας Ολυμπίας. Μέρα μεσημέρι, τέσσερις κουκουλοφόροι, με βαρύ οπλισμό, σταμάτησαν έξω από το Κοσμηματοπωλείο του Χρήστου Βασιλάρα τελειώνοντας τη…δουλειά που είχαν ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου του 2013 στο Κατάκολο, όταν επιχείρησαν να ληστέψουν και το εκεί κοσμηματοπωλείο της οικογένειας. Η αξία των κλοπιμαίων είναι ακόμα απροσδιόριστη, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς μέσα στο Κοσμηματοπωλείο βρισκόταν ο γιος του ιδιοκτήτη, Βασίλης.
  Οι φόβοι των εμπόρων και επαγγελματιών της Ολυμπίας, για επανάληψη των γεγονότων που είχαν βιώσει τον Φεβρουάριο του 2011 με την ένοπλη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο τουΧρήστου Χελιώτη,  επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Και ήταν, για τους περισσότερους, αναμενόμενο, λόγω της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης, παρά τις διαρκείς διαμαρτυρίες τους προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τρόμος και πανικός
  Ήταν 4:50 χθες το απόγευμα, όταν το λευκό Nissan Qashqai σταμάτησε έξω από τοκοσμηματοπωλείο «Christos».  Οι τέσσερις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Η αντίδραση του Βασίλη Βασιλάρα, που εκείνη την ώρα «κρατούσε» το μαγαζί, ήταν άμεση και πριν καλά-καλά μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος οι ληστές, είχε ενεργοποιήσει το σύστημα εκτόνωσης καπνού που διαθέτει η επιχείρηση. Αυτό το σύστημα, είχε προκαλέσει πανικό στους ληστές στο Κατάκολο, που τότε τράπηκαν σε άτακτη φυγή, πριν ολοκληρώσουν το έργο τους.  Αυτή τη φορά όμως, φαίνεται ότι ήρθαν «διαβασμένοι». Οι ληστές έσπασαν με βαριοπούλες τις τζαμαρίες του κοσμηματοπωλείου, προκειμένου να «καθαρίσει» ο χώρος από τον καπνό και άρχισαν να μαζεύουν τα κοσμήματα από τις προθήκες, άγνωστης χρηματικής αξίας, ενώ με την απειλή όπλου, λέγοντας τη φράση «άνοιξε το χρηματοκιβώτιο μ……νο» αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ύψους 1.000 ευρώ περίπου.
Κράτησε 10-15 λεπτά
   Κι ενώ τα συνήθη αντίστοιχα «χτυπήματα» διαρκούν μόλις 2-3 λεπτά, οι δράστες έκαναν τη δουλειά τους με άνεση, ανενόχλητοι, ευρισκόμενοι στο σημείο για παραπάνω από 10 λεπτά, και φεύγοντας, κι ενώ ο «τσιλιαδόρος» συνέχιζε να πυροβολεί (σ.σ βρέθηκαν πάνω από 10 κάλυκες στο σημείο) ένας εκ των συνεργατών του, μιλώντας πολύ καθαρά ελληνικά, όπως και ο πρώτος, φέρεται να του είπε «…μην πυροβολείς άλλο ρε μ…κα, φτάνει τώρα».
   Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έντρομοι κάτοικοι και επισκέπτες, άλλοι κρύφτηκαν στα καταστήματα τους, άλλοι έντρομοι έτρεψαν να προφυλαχθούν και άλλοι έκλαιγαν, υπό τον ήχο των πυροβολισμών. Και όταν…τελείωσαν τη δουλειά τους, σαν «κύριοι» έκαναν αναστροφή και έφυγαν…Έστριψαν δεξιά στη διασταύρωση για Κοσκινά κατευθυνόμενοι προς Φολόη (σ.σ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων είχαν κατέβει από τον ίδιο δρόμο), πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα από το Λάλα όπου, από θαύμα δεν τραυμάτισαν νεαρό διερχόμενο που βρισκόταν στο δρόμο εκείνη τη στιγμή, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, έκαψαν το αυτοκίνητο μέσα στο δρυοδάσος, κοντά στη διασταύρωση της Φολόης και διέφυγαν μ’ ένα σκούρο Audi A4, κάτι που έγινε αντιληπτό από Αστυνομικό που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο σημείο και ενημέρωσε για τις κινήσεις των δραστών, κατευθύνοντας έτσι τις έρευνες που την περιοχή. Τη φωτιά, έσβησαν λίγη ώρα αργότερα πυροσβέστες του Πυρ. Κλιμακίου Αρχαίας Ολυμπίας με τον προϊστάμενο κ.Καπονικολόνα παραδίδει στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου που βρέθηκαν στο σημείο, έγγραφα που δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας
  Η κινητοποίηση της Αστυνομίας, ήταν άμεση, στο μέτρο του δυνατού. Αρχικά στο σημείο έφτασε ένας αστυνομικός του Α.Τ Αρχαίας Ολυμπίας και λίγη ώρα αργότερα έφτασε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας από τον Πύργο, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Τάξης Ν. Ηλείας Κώστα Δίπλα.
   Στο σημείο έφτασαν και αστυνομικοί του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Α.Δ Ηλείας, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που «άφησαν» πίσω τους οι δράστες, από κάλυκες, πιθανά αποτυπώματα στους χώρους του κοσμηματοπωλείου κ.α, για τις έρευνές τους.
   Πάντως, συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας τα πρώτα στοιχεία από τις καταθέσεις των ιδιοκτητών και των αυτόπτων μαρτύρων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή, ηΑστυνομία, εξετάζει το ενδεχόμενο, οι τέσσερις ληστές να είναι αυτοί που είχαν «χτυπήσει» το κοσμηματοπωλείο του κ.Βασιλάρα, πριν ένα περίπου χρόνο στο Κατάκολο, αφού βρήκαν πολλά κοινά στοιχεία και σημεία. Ενδεχομένως, να «επέστρεψαν» για λόγους εκδίκησης…Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τις κινήσεις τους, πριν μπουν στην Ολυμπία, είχαν μελετήσει τα πάντα.
   Εξάλλου, λάθος αποδείχθηκε τελικά ο «συναγερμός» που σήμανε χθες το βράδυ στην Κόρινθο, με τους αστυνομικούς να καταδιώκουν ύποπτο για τη ληστεία όχημα στην Ε.Ο. κοντά στην Κινέττα. 

Ληστείες, διαρρήξεις, ριφιφί
   Τα καταστήματα του κ.Βασιλάρα, τόσο στην Ολυμπία όσο και στο Κατάκολο, έχουν μπει στο στόχαστρο αρκετές φορές, πάνω από 5 ή 6, με τον ιδιοκτήτη να…έχει χάσει τον λογαριασμό. Ληστείες, διαρρήξεις, μέχρι και απόπειρα ριφιφί έχει γίνει στις επιχειρήσεις του, με τον ίδιο, να αναρωτιέται πια, με τι κουράγιο να συνεχίσει ο ίδιος και η οικογένειά του να ξαναστήσουν τη δουλειά τους, που ουκ ολίγες φορές, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους αδίστακτους κακοποιούς.

Επιτέλους, αστυνόμευση
   Οι επαγγελματίες και κάτοικοι της Ολυμπίας, έντρομοι και αγανακτισμένοι δεν λένε τίποτα άλλο από «αστυνόμευση, αστυνόμευση, αστυνόμευση…». Αυτό ζητούν από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας για τους επισκέπτες, αφού δυστυχώς, αυτές οι εικόνες «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα, κάποιοι, για λόγους ασφάλειας, να είναι διστακτικοί στο να επιλέξουν την Ολυμπία ως προορισμός. Λες και δεν τους φτάνει η μείωση της επισκεψιμότητας λόγω της οικονομικής συγκυρίας…
Σπύρος Καραργύρης - αυτόπτης μάρτυρας
   «Πάλι χτύπησαν στην Ολυμπία. Πάλι ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, πάλι πυροβολισμοί και τρομοκρατία στον κόσμο για να μην πλησιάζει. Το άσπρο τζιπ Nissan Qashqai με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο, σταμάτησε μπροστά στο κατάστημα, κατέβηκαν τέσσερα άτομα με ρούχα παραλλαγής, κουκούλες και καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Οι τρεις έσπαζαν τις τζαμαρίες για να μην τους εμποδίσει το σύστημα καπνού που ενεργοποίησε το παιδί και άρχισαν να παίρνουν τα πράγματα και ο άλλος φώναζε στον κόσμο να απομακρυνθεί και πυροβολούσε στον αέρα. Τουλάχιστον οι δυο μιλούσαν καθαρά ελληνικά και φάνηκε, από τον τρόπο που λειτούργησαν, ήξεραν καλά το μέρος, το είχαν μελετήσει. Ο κόσμος, τουρίστες, ντόπιοι και επαγγελματίες, τρόμαξαν, άλλοι έτρεχαν, άλλοι έκλαιγαν. Εγώ κρύφτηκα πίσω από τον τοίχο, φοβούμενος μη με πυροβολήσουν και προσπάθησα να καλέσω την Αστυνομία αλλά μπλόκαρε το τηλέφωνό μου. Δυστυχώς, είχαν πολύ χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους, έκλεβαν με άνεση γιατί δεν υπήρχε κανένας να τους εμποδίσει. Την καλοκαιρινή σεζόν, το έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να υπάρχει μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στην Ολυμπία γιατί είναι τουριστικό μέρος. Δεν είναι ούτε Πύλος, ούτε Μεθώνη και Κορώνη, είναι η Αρχαία Ολυμπία. Το Μουσείο ήταν ακόμα ανοιχτό, ο κόσμος έκανε βόλτες. Αν δεν υπάρχει αστυνομία την ώρα που κυκλοφορούν οι τουρίστες, τότε τι κάνουμε;»

Λένα Γιαννίτση - αυτόπτης μάρτυρας
   «Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο. Καθόμουν στην καρέκλα και αντιλήφθηκα ότι άρχισαν να βγαίνουν καπνοί και μόλις πλησίασα στη βιτρίνα είδα να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο κάποιοι με καλυμμένα πρόσωπα και όπλα. Κλειδώθηκα στο χώρο της τουαλέτας φοβούμενη, γιατί είμαστε ακριβώς απέναντι. Δεν έβλεπα αλλά άκουγα τις φωνές, τους πυροβολισμούς και να σπάνε τζάμια».
 
Νίκος Καρυώτης
Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας
   «Είχα ζήσει και την προηγούμενη ένοπλη ληστεία, στο διπλανό κοσμηματοπωλείο, αλλά, αυτή τη φορά ήταν πιο οργανωμένοι οι δράστες. Φορούσαν κουκούλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα και φάνηκε ότι είχαν μελετήσει αρκετά τα πράγματα. Έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο κατάστημα. Μολονότι φοβόμασταν ότι θα ξαναγίνει, ίσως δε θέλαμε να το παραδεχθούμε. Δυστυχώς, όπως φάνηκε, είμαστε έρμαια των κακοποιών, γιατί και η Αστυνομία, με τα μέσα που διαθέτει σήμερα και την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέτρο που πρέπει να δυστυχώς πάλι, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Άρα πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά, τι μέτρα θα ληφθούν για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Ίσως πρέπει  να μπουν κάποιες κάμερες στην είσοδο, στην έξοδο και στο κέντρο της πόλης. Δε με νοιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, όταν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια ζωή. Αν κάτι πήγαινε στραβά; Υπήρχαν καλάσνικοφ και θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο θύμα…Ευτυχώς ήταν  μια ώρα «νεκρή», ίσως να είχαν προγραμματίσει και αυτό οι ληστές, αλλά αν κάτι πήγαινε στραβά…».
Γιώργος  Δεββές
Αναπληρωτής Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
   «Για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα η Ολυμπία γίνεται στόχος ληστείας και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Ανενόχλητοι οι ληστές άρπαξαν την περιουσία του συμπολίτη και εξαφανίστηκαν. Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό. Όμως ποιος μας βεβαιώνει ότι στην επόμενη ληστεία δεν θα έχουμε και τέτοιο συμβάν. Η Τοπική κοινωνία διακατέχεται πλέον από ένα αίσθημα ανασφάλειας για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά, αφού πλέον η Ολυμπία είναι «στόχος».
   Επιπλέον τέτοιου είδους χτυπήματα αποτελούν πλήγμα τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τον τουρισμό γενικότερα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλοπή στο Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και το γεγονός ότι η είδηση αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου. Επίσης στην Αρχαία Ολυμπία λειτουργεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και ένα «ατύχημα» θα μας εξέθετε ανεπανόρθωτα διεθνώς.
   Επανέρχεται λοιπόν για πολλοστή φορά το θέμα της φύλαξης ενός Χώρου ευαίσθητου, όπως είναι η Ολυμπία.
   Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάψει να κωφεύει στις εκκλήσεις του Δήμου και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να στελεχώσει επιτέλους το Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπίας με το απαραίτητο προσωπικό.
   Άλλωστε το θέμα της ασφάλειας ενός Τόπου που αποτελεί Παγκόσμιο Σύμβολο για την Χώρα πρέπει να αποτελεί θέμα τιμής». 








Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου