Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Έχεις ακίνητο στην Ελλάδα; Πρόσεξε μη το χάσεις

Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2014

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

Χιλιάδες ακίνητα θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου του 2015, λόγω του ότι δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο.
Πρόκειται για τα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη", η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές όλης της χώρας.
Σύμφωνα με το νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, θα περιέχονται στο δημόσιο. Η προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά  προγράμματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να πάρουν πίσω το ακίνητό τους. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν το 2008 μέχρι σήμερα, η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα "παλαιά προγράμματα" σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέργονται σε 200.000. Ειδικότερα, 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως αναφέρουν πηγές του κτηματολογίου στην εφημερίδα, μέχρι σήμερα έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016 (και το 2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού, στη λίστα μπαίνουν άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Αυτές αφορούν, και οκτώ περιοχές στην Αττική και άλλες οκτώ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.
Ένας ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση για το ακίνητό του κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν μπορεί να κάνει σήμερα απλή δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να κινηθεί είτε μέσω της διαδικασίας του προδήλου σφάλματος, είτε μέσω της διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται για παράδειγμα οι συνιδιοκτήτες ακινήτου εκ των οποίων δήλωση έκανε μόνο ο ένας.. Σύμφωνα με "Τα Νέα", σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στο Κτηματολόγικό γραφείο, καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ και αργότερα αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο, το οποίο έχει προβλεφθεί, αλλά δεν έχει χρεωθεί σε κανέναν, καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση.
Τους επόμενους μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο , προκειμένου να σώσουν το ακίνητό τους,πρέπει να κάνουν αίτηση στον Κτηματολογικό Δικαστή, που εδρεύει στα κατά τόπους Πρωτοδικείο.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου