Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Σάντος: «Είμαστε Ελλάδα, όχι Βραζιλία ή Μπαρτσελόνα»

«Τέλος το Μουντιάλ για τον Κονέ»

Σάντος: «Είμαστε Ελλάδα, όχι Βραζιλία ή Μπαρτσελόνα»
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τον θρίαμβο επί της Ακτής Ελεφαντοστού και την ιστορική πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος υπενθύμισε μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι η ελληνική ομάδα «έχει περισσότερο αμυντικό DNA» και υποστήριξε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε πως η ελληνική ομάδα μπορεί να νικήσει παίζοντας όπως η Βραζιλία ή η Μπαρτσελόνα». 
Τι είπε ο Σάντος λοιπόν:
-Πώς νιώθει για την πρόκριση στους 16 και τις προσδοκίες του για τη συνέχεια: «Η Ελλάδα είναι πιο γνωστή στον κόσμο για άλλα πράγματα. Η κατάκτηση του Euro 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή. Το χάρηκα γιατί πήρε το τρόπαιο η Ελλάδα. Φυσικά λυπήθηκα που δεν το πήρε η χώρα μου, αλλά αν δεν το έπαιρνε, ήθελα να το πάρει η Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε στους ‘16’. Όμως είναι το παρελθόν, είναι μια ιστορία που έχει γραφτεί και θέλουμε να συνεχίσουμε».
-Αν είχε δεύτερες σκέψεις για τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού σήμερα το πρωί: «Όχι, δεν αιφνιδιάστηκα. Ικανοποιήθηκα πάρα πολύ, γιατί είναι μια δουλειά που έχουμε αρχίσει να κάνουμε από την προετοιμασία και περίμενα ότι κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν στον αγωνιστικό χώρο. Πίστευα πως ήταν θέμα χρόνου να φανεί αυτή η δουλειά και χάρηκα πολύ που έγινε σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, που μας έδωσε την πρόκριση.
Εξάλλου η ομάδα έχει παίξει σε παρόμοια επίπεδα απόδοσης κι άλλες φορές, με τρανταχτό παράδειγμα τα μπαράζ με τη Ρουμανία. Το θέμα είναι να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές ότι θα πρέπει να έχουμε τη συγκέντρωση να έχουμε απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, γιατί πολλές φορές οι παίκτες επηρεάζονται, όπως συνέβη στην πρεμιέρα απέναντι στην Κολομβία. Ο σωστός δρόμος είναι ο χθεσινός κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

- Για τον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής: «Τι αλλάξαμε στο παιχνίδι μας; Η στρατηγική μας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού ήταν ίδια με τα προηγούμενα παιχνίδια. Θέλαμε μια ομάδα που θα είναι συμπαγής αμυντικά κι επιθετικά όσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Δεν ήταν θέμα τακτικής και πλάνου, αλλά η μεγάλη διαφορά ήταν το επίπεδο συγκέντρωσης της ομάδας. Στον πρώτο αγώνα αυτό μας κόστισε και μας κόστισε πολύ ακριβά. Ναι μεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες, αλλά δεχτήκαμε τρία γκολ που δεν είναι φυσιολογικό να δεχόμαστε με αυτόν τον τρόπο.
Έχει να κάνει με τη συγκέντρωση. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως πρέπει να κερδίσουμε παίζοντας σαν την Μπαρτσελόνα ή σαν τη Βραζιλία. Εμείς είμαστε… Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τη δική της ταυτότητα, αμύνεται πολύ καλά, σπανίως δέχεται γκολ και προσπαθεί να σκοράρει με διάφορους τρόπους, όχι μόνο με αντεπιθέσεις ή στημένα».
- Για τις αλλαγές των Χριστοδουλόπουλου και Σάμαρη: «Είναι κάποιες μικροαλλαγές που κάναμε. Προτιμήσαμε να παίξουμε με κινητικούς παίκτες για να δημιουργήσουμε προβλήματα στους αντιπάλους. Ο Σάμαρης μπήκε πάρα πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γινόταν αν θα έπαιζε ο Κονέ. Πίστευα πως μπορούσε να βοηθήσει σε ελεύθερο ρόλο, αλλά δυστυχώς τραυματίστηκε και δύσκολα θα τον έχουμε την Κυριακή. Ο Σάμαρης βοήθησε πολύ, αλλά κανένας ποδοσφαιριστής δεν κερδίζει μόνος του. Όλοι οι ποδοσφαιριστές έπαιξαν καλά.
Εσείς (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) κάνετε τη δουλειά σας, αλλά εγώ πρέπει να πάρω αποφάσεις πριν από τον αγώνα. Ο προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών που βρίσκει σε κάθε ομάδα. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα με βάση τους ποδοσφαιριστές που έχουμε και μέχρι τώρα πιστεύω πως τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι».
- τη διαχείριση των παικτών: «Η χθεσινή βραδιά ανήκε στους παίκτες. Κανένας δεν κοιμήθηκε από την ένταση και τη χαρά. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς για να ξεκουραστούν και να χαρούν, αλλά εμείς έχουμε ήδη αρχίσει την προετοιμασία. Έχουμε χρόνο για να προσγειωθούμε και πάλι. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία, θα πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να δείξουμε τις αρετές που δείξαμε στα ματς με Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού».
- Για την Κόστα Ρίκα: «Η Κόστα Ρίκα είναι πολύ δύσκολη ομάδα. Ανήκε στον λεγόμενο όμιλο του θανάτου και όλοι την είχαν σκοτωμένη, αλλά πέρασε από το δεύτερο παιχνίδι. Αυτό δεν το κατάφερε εκμεταλλευόμενη τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά γιατί είναι πολύ καλή ομάδα κι έχει παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο. Θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος».
- Για την κατάσταση των τραυματιών: «Ο Κονέ τίθεται οριστικά εκτός Μουντιάλ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεπεράσει τον μυϊκό του τραυματισμό και να είναι έτοιμος να προσφέρει για 90 λεπτά. Η περίπτωση του Καρνέζη είναι διαφορετική, γιατί απλώς μπλοκαρίστηκε λίγο η περιοχή της σπονδυλικής στήλης και φαίνεται πως είναι κάτι που θα μπορέσει να το ξεπεράσει για να είναι έτοιμος». -το πώς θα παρατάξει την Εθνική: «Και σε άλλα παιχνίδια παίξαμε με τρεις επιθετικούς ή επιθετικογενείς παίκτες. Έχουμε επίσης την τύχη να διαθέτουμε πλάγια μπακ με επιθετικές αρετές. Η Κόστα Ρίκα αγωνίζεται με 5-4-1, οπότε είναι τελείως διαφορετικός αντίπαλος από την Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτή τη στιγμή δεν έχω καν στο δικό μου το μυαλό ποιοι θα αγωνιστούν. Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε την Κόστα Ρίκα και να μπορέσουμε να την περάσουμε.
Δεν είναι ότι έχω αποφασίσει και δεν θέλω να το πω, απλά δεν έχω αποφασίσει. Άργησα να ξυπνήσω και σήμερα, αλλά οι συνεργάτες μου είχαν ήδη αρχίσει τη δουλειά. Θα βρούμε πρώτα την κατάλληλη στρατηγική και μετά θα δούμε ποιοι παίκτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τους προσανατολισμούς μας. Το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα έχει αύριο, θέλουμε και μπορούμε να περάσουμε, αλλά για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Εγώ αυτό που θέλω από τους ποδοσφαιριστές μου είναι να τους ηρεμήσω, με χαμηλά το κεφάλι. Θεωρώ πολύ σημαντικό το περιστατικό στις 17 του μηνός. Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για μεγάλα πράγματα».
-Για την καλή απόδοση της Εθνικής στους «τελικούς»: «Το πρόβλημα θα είναι αν αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για εύκολα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ, είχα πει πως το κυριότερο πρόβλημα του Έλληνα ποδοσφαιριστή είναι η συγκέντρωσή του με βάση κάποιους παράγοντες, είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά. Όπως επίσης και η χρήση της λέξης ψυχολογία που χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις και είναι η πιο εύκολη δικαιολογία και δεν μπορείς να τη συγκεκριμενοποιήσεις, ενώ έτσι δεν κάνεις την αυτοκριτική σου. Τρώμε γκολ και λέμε ότι έγινε γιατί δεν είχαμε καλή ψυχολογία κι όχι επειδή κάναμε λάθος.
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι Έλληνες επικεντρώνονται πολύ στα αρνητικά μιας κατάστασης και δεν βλέπουν τα θετικά δημιουργώντας έτσι μια αρνητική αύρα. Εγώ αυτό που πάντα κάνω είναι να μεταδίδω το ρεαλισμό μου, χωρίς να περνάω στα όρια της μεμψιμοιρίας ή της κακομοιριάς, αλλά με στόχο να προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε με βάση τις δυνατότητές μας. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς μεμψιμοιρίες, θέλουμε να φτάσουμε στο στόχο μας. Άτρωτοι δεν είμαστε σίγουρα, αλλά ξέρουμε πως είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να μας κερδίσει».
-Που αποδίδει την αποτυχία των μεγάλων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων: «Εμένα με ενδιαφέρει μόνο η Ελλάδα και η επιτυχία της. Δεν θέλω να τη συγκρίνω με τις αποτυχίες κάποιων άλλων ομάδων. Η πρόκρισή μας είναι επιτυχία από μόνη της και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε για τις αποτυχίες άλλων ομάδων. Εμείς επικεντρωνόμαστε για να έχει αυτή η επιτυχία συνέχεια και να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία. Ίσως η αποτυχία έχει να κάνει με τις κλιματικές συνθήκες, γιατί μέχρι να προσαρμοστούν οι ομάδες χάνουν κάποια παιχνίδια».
Για την αποθέωση από τους κατοίκους του Αρακαζού: «Οι Βραζιλιάνοι είναι ένας λαός που θέλει να βρίσκει τρόπος για να διασκεδάζει, έχουν πολλές ομοιότητες με τους Έλληνες σε αυτό. Θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους, και του ξενοδοχείου αλλά και τους κατοίκους, εδώ στο Αρακαζού. Είναι κάτι πολύ όμορφο για μας να το ζούμε αυτό.
Χαιρόμαστε που οι δικές μας επιτυχίες τούς δίνουν έναν λόγο να χαίρονται κι ελπίζουμε να τους δώσουμε κι άλλες χαρές. Θέλω να ευχαριστήσω και τους Βραζιλιάνους παίκτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί και μου έχουν στείλει τόσα μηνύματα για συμπαράσταση και συγχαρητήρια. Νιώθω πως είναι λίγο οπαδοί και του… Φερνάντο Σάντος». 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου