Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στον ομογενή δικηγόρο Κατσέρη κατέφυγε ο Σνόουντεν

Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2014

plato
O δικηγόρος, Πλάτων Κατσέρης θα εκπροσωπεί τον Εντουαρντ Σνόουντεν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στον ομογενή δικηγόρο, Πλάτωνα Κατσέρη, κατέφυγε πέρυσι το καλοκαίρι ο πρώην εργολάβος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος, ως γνωστόν, διοχέτευσε στον Τύπο διαβαθμισμένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με την ελπίδα να τον βοηθήσει να επιτύχει μια συμφωνία συμβιβασμού με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που θα του επέτρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να τύχει επιεικέστερης αντιμετώπισης.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Ο Σνόουντεν, μάλιστα, δεν κατέφυγε τυχαία στον ομογενή δικηγόρο, αφού ο τελευταίος έχει χειριστεί ανάλογες πολύκροτες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπερασπιζόμενος άτομα που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία. Μεταξύ των πελατών του ήταν οι καταδικασμένοι πλέον για κατασκοπεία, Ολντριχ Εϊμις και Ρόμπερτ Χάνσεν, και ο Λόρενς Φράνκλιν, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στον Τύπο.
Ωστόσο, έναν χρόνο σχεδόν μετά την εμπλοκή του Κατσέρη στην υπόθεση, καμία συμφωνία δεν φαίνεται να επίκειται, και κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ανώνυμα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι οι διαπραγματεύσεις παρέμειναν σε πρώιμο στάδιο.
Ο Κατσέρης είχε εκπροσωπήσει στο παρελθόν τον Φράνκλιν, τον αναλυτή του Πενταγώνου ο οποίος διώχθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους για τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με το Ιράν σε λομπίστες που ενεργούσαν υπέρ του Ισραήλ, οι οποίοι με τη σειρά τους τα διοχέτευσαν σε δημοσιογράφους.
Ο Φράνκλιν ομολόγησε την ενοχή του το 2005 και αρχικά καταδικάστηκε σε σχεδόν 13 χρόνια στη φυλακή. Το 2009, ένας δικαστής μείωσε την ποινή σε 10 μήνες περιορισμό στην κοινότητα.
Το 2001, ο Κατσέρης εκπροσώπησε τον Χάνσεν, έναν πράκτορα του FBI που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας. Ο Κατσέρης διαπραγματεύθηκε τη συμβιβαστική συμφωνία με τις Αρχές, απαλλάσσοντας τον Χάνσεν από τη θανατική ποινή (μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια) επιτρέποντας στην σύζυγό του να συλλέγει μέρος της σύνταξής του.
O Eντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος έχει βρει άσυλο στη Ρωσία.
O Eντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος έχει βρει άσυλο στη Ρωσία.
Το 1994, ο Κατσέρης εκπροσώπησε τον Εϊμις, έναν αξιωματικό της CIA, που κατηγορήθηκε ως πράκτορας των Ρώσων. Ο Κατσέρης τον βοήθησε να πετύχει την ποινή των ισοβίων (γλιτώνοντας τη θανατική ποινή), ενώ βοήθησε και την σύζυγό του να πετύχει ελαφρύτερη ποινή, επειδή τον βοηθούσε στην κατασκοπεία.
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος τώρα ζει στη Μόσχα, όπου έλαβε προσωρινό άσυλο, κατηγορήθηκε πέρυσι για πολλαπλές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπίας. Ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει έως και 30 χρόνια φυλάκισης, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές μπορούν να προσθέσουν σε βάρος του και άλλες κατηγορίες.
Ο ίδιος ο Πλάτων Κατσέρης, μιλώντας τηλεφωνικά στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», είπε: «Δεν είναι κάτι που θέλω να συζητήσουμε, και έτσι δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω».
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με το εύρος και την παρεμβατικότητα των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA οδήγησε στην πρώτη σημαντική επανεξέταση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πει ότι θέλει να σταματήσει τη συλλογή από τη ΝSA των αρχείων του τηλεφώνου κάθε Αμερικανού. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, υποστηρίζουν ότι ο Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί.
Ο Σνόουντεν έχει πει ότι θέλει να ζήσει κάπου αλλού εκτός από τη Ρωσία, αλλά και ότι η αμερικανική διπλωματική πίεση τον εμποδίζει από το να ταξιδεύει ή να λάβει άσυλο από κάπου αλλού. Παρόλα αυτά, εφόσον μπορεί να ζήσει επ’ αόριστον υπό άσυλο στη Ρωσία, φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα απαιτήσει μια μακρά ποινή φυλάκισης.
«Ο Σνόουντεν ενδιαφέρεται για την επιστροφή στις ΗΠΑ», είπε ο Μπιν Βίζνερ, ένας δικηγόρος στην Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, που επίσης εκπροσωπεί τον Σνόουντεν. «Αυτός είναι και πάντα ήταν στο πλευρό της Αμερικής. Θα συνεργαστεί με θαυμαστό τρόπο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Αλλά δεν πιστεύω ότι η ετικέτα του ‘εγκληματία’ είναι η σωστή λέξη για κάποιον του οποίου η πράξη της συνείδησης έχει αναζωογονήσει τη δημοκρατική εποπτεία της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών και οδηγεί σε ιστορικές μεταρρυθμίσεις».
Οι εισαγγελείς δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον να αποδώσουν στον Σνόουντεν τα εύσημα για το γεγονός ότι με τις ενέργειές του προκάλεσε τη δημόσια συζήτηση και τις αλλαγές στις πρακτικές παρακολούθησης από την NSA.
«Κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ενέργειές του προκάλεσαν σοβαρές βλάβες για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Μαρκ Ραϊμόντι, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η όποια συμφωνία θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το τι πληροφορίες ο Σνόουντεν θα μπορούσε να δώσει σε αντάλλαγμα.
Ο Σνόουντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μετέφερε διαβαθμισμένα έγγραφα στη Ρωσία. Ακόμα και αν δεν έχει να επιστρέψει έγγραφα, ο Σνόουντεν θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την NSA, προσφέροντας έναν υπολογισμό του τι πήρε.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» και η «Washington Post» μοιράστηκαν το βραβείο Pulitzer 2014 δημόσιας προσφοράς για τις αποκαλύψεις τους για το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA βάσει των διαρροών του Εντουαρντ Σνόουντεν.
Οι δύο εφημερίδες αποσπούν από κοινού την ύψιστη τιμητική διάκριση στην αμερικανική δημοσιογραφία για σειρά άρθρων τους που έφεραν στο φως τις μαζικές παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων διεθνώς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου