Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι της Εκκλησίας της Αμερικής

Του Θεόδωρου Καλμούκου

KOUFALAKIS 1
Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλλάκης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Από 26 άγαμους κληρικούς, σε σύνολο 600 και πλέον ιερέων, θα προέλθει η μελλοντική ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο ο οποίος εγκρίθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσφατα και επιστράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2013. Σχετικό ανακοινωθέν δημοσιεύθηκε (στην αγγλική γλώσσα) στην εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής «Ορθόδοξος Παρατηρητής» του τρέχοντος μηνός Απριλίου. Οι 26 άγαμοι κληρικοί πληρούν τους όρους και διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για να προαχθούν στον βαθμό του Επισκόπου, είτε ως Μητροπολίτες είτε ως βοηθοί Επίσκοποι.
CLEOPAS EPAGELMATIKHΑπό τους 26 συνολικά αγάμους, ο Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Μιχαλαρέας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ προέρχεται από τον έγγαμο κλήρο, δηλαδή ήταν νυμφευμένος πριν, απόκτησε παιδιά και εγγόνια, πλην όμως σήμερα τελεί εν χηρεία λόγω θανάτου της πρεσβυτέρας του, του απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη κι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι προς επισκοποίηση, οι οποίοι πληρούν τους όρους, δηλαδή είναι άνω των 35 ετών, πτυχιούχοι αναγνωρισμένης ανώτατης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και με επαρκή υπηρεσία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είναι οι ακόλουθοι: Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, Τιμόθεος Μπακάκος, Βασίλειος Βασσακύρος, Αμβρόσιος Βιτζιάδης, Κυπριανός Μπουμπούτσης, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Ιωακείμ Κοτσώνης, Νεκτάριος Κοτρώτσος, Δαμασκηνός Γκανάς, Ευδόκιμος Μάρτιν-Χάρτινγκ, Απόστολος Κουφαλάκης, Ανδρέας Μιχαλαρέας, Γεράσιμος Μακρής, Σταυροφόρος Μαμάης, Χριστόδουλος Μαργέλλος, Κωνσταντίνος Μόραλης, Μακάριος Νιάκαρος, Γεώργιος Νίκας, Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Ευγένιος Παπαγιαννάκος (Πάππας), Γαληνός-Ιωάννης Πιλαφάς, Σεραφείμ Πούλος, Νεκτάριος Σέρφες, Κλεόπας Στρογγύλης, Ναθαναήλ Συμεωνίδης και Αγαθόνικος Γουίλσον.
Σημειώνεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σήμερα δώδεκα συνολικά αρχιερείς συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Εξ αυτών οι εννέα είναι Επαρχιούχοι Μητροπολίτες και οι τρεις βοηθοί Επίσκοποι. Οι Επαρχιούχοι είναι: Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, Σικάγου Ιάκωβος, Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πιτσβούργου Σάββας και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος. Εξ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Σικάγου Ιάκωβος και ο Ντένβερ Ησαϊας είναι πάνω από 80 ετών, ενώ ο Ατλάντας Αλέξιος, ο Βοστώνης Μεθόδιος και ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Ο Ντιτρόιτ Νικόλαος υπερβαίνει το 60ό έτος, ενώ οι νεότεροι όλων είναι ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και ο Πιτσβούργου Σάββας, οι οποίοι υπερβαίνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με το Ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
MAKARIOS NIAKAROS 1Οι υπάρχοντες τρεις βοηθοί Επίσκοποι είναι ο Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής και επιτροπεύων του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, ο Μωκησσού Δημήτριος Πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου και ο Ζήλων Σεβαστιανός Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής και σύμβουλος της Φιλοπτώχου.
Εάν κάποιος ή κάποιοι από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ή ευρύτερα από το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιθυμεί να καταγγείλει κάτι το μεμπτό ή να εκφράσει με αποδεικτικά στοιχεία την αντίθεσή του για την προαγωγή σε Επίσκοπο οιουδήποτε υποψηφίου από τον παραπάνω κατάλογο, οφείλει να στείλει τις καταγγελίες ή τις παρατηρήσεις του ως εξής: Consultation Committee
Greek Orthodox Archdiocese of America
8 East 79 Street
New York, NY. 10075
Τονίζεται ότι οι καταγγελίες ή τα σχόλια οφείλουν να είναι γραπτώς, ενυπόγραφα και να σταλούν μέχρι τις 30 Μαΐου 2014 με την ένδειξη – Αυστηρώς Απόρρητον ή Stricly Confidential.
Ο κατάλογος των υποψηφίων προς αρχιερατεία ανακινήθηκε τον περασμένο μήνα, στάλθηκε στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα επειδή όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 21 Μαρτίου 2014, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Μαρτίου 2014, δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκλογή σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Κουφαλλάκη, Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου.
Το θέμα το είχε φέρει προς συζήτηση στη Σύνοδο στο παρελθόν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος πλην όμως δεν προχώρησε, ενώ τούτη τη φορά που το επανέφερε και πάλι αποφασίσθηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την εκλογή του, ενώ υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις εν Συνόδω αιτιάζοντας σχετικά με την εγγύτητα και συνάφεια του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Κουφαλλάκη με τους πρωτουργούς του σκανδάλου της Μονής Χρυσοβαλάντου Αστόριας, όταν εκείνος υπηρετούσε ως προϊστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος επικαλέσθηκε τη μαρτυρία του Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Πατριαρχικής Εξαρχίας, η οποία διενήργησε πολυήμερη έρευνα στη Νέα Υόρκη για τα διαμειφθέντα στη Μονή του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια ότι δεν επιβαρύνεται με κάτι μεμπτό ο υποψήφιος Επίσκοπος Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλλάκης.
EVGENIOS PAPPAS 1
NEKTARIOS PAPAZAFEIROPOULOS 1Η σκέψη είναι να γίνει Επίσκοπος και να συνεχίσει να υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου πλησίον του Μητροπολίτη Γεράσιμου τον οποίο μια μέρα να διαδεχθεί. Γίνεται δηλαδή εν προκειμένω το ίδιο που έχει γίνει και στο Σικάγο με τον Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο και τον βοηθό Επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε γράψει σχετικά με το θέμα της προώθησης του π. Κουφαλλάκη στις 17 Οκτωβρίου του 2013, πως «η προώθηση προέρχεται εδώ και μερικούς μήνες από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, με εισήγησή του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, πλην όμως ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος αντιδρούσε και δεν συναινούσε στην επισκοποίηση του Αρχιμανδρίτη Αποστόλου».
Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλλάκης υπηρέτησε επί μακρά σειρά ετών στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ενώ ξαφνικά ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από την κοινότητα σε διάστημα δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο του 2011 και ο διορισμός του στη θέση του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, την εποχή που γινόταν οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στη Μονή Χρυσοβαλάντου.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τον τελευταίο καιρό πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να δρομολογήσει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αποστόλου Κουφαλλάκη σε βοηθό Επίσκοπο, προτείνοντας το όνομά του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, προκειμένου να προβεί στην τυπική «επιλογή του τριπροσώπου», κι όταν φτάσει το θέμα στο Πατριαρχείο εκείνο θα τακτοποιήσει δεόντως τα υπόλοιπα και θα εκλέξει τον π. Κουφαλλάκη «παμψηφεί» όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια με όλες στις εκλογές.
DIONYSIOS ANAGNOSTOPOULOS 1Στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου στις 17 και 18 Μαρτίου 2014 αποφασίσθηκε να αποσταλεί σχετικό γράμμα στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με τον κατάλογο των ονομάτων των υποψηφίων προς αρχιερατεία και να ζητείται εάν υπάρχει κάτι επιλήψιμο για οιονδήποτε εξ’ αυτών. Εάν δεν προκύψει τίποτε, τότε η Επαρχιακή Σύνοδος στην επόμενη συνεδρίασή της ή και σε έκτακτη θα καταρτίσει το τριπρόσωπο και θα υποδείξει τεχνηέντως την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Κουφαλλάκη σε βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου. Για να δικαιολογηθεί η όλη υπόθεση και να εμφανιστεί ως φυσιολογική εξέλιξη δεν αποκλείεται να προβούν και σε επισκοποίηση κι άλλων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου