Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Παραλειπόμενα από το 14ο Συνέδριο των Ηλείων

Κυριακή, 27 Απριλιου, 2014
Ορκωμοσία νέου Διοικητικού Συμβουλίου Πανηλειακής ΗΠΑ & Καναδά

Το Συνέδριο έγινε ένα μήνα πριν από ότι προβλέπει ο κανονισμός και αυτό κατόπιν συμφωνίας των Συλλόγων της Πανηλειακής Ομοσπονδίας.  
Το κλίμα του Συνεδρίου ήταν καλό και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι η αρχή νέων επιτυχιών της Πανηλειακής Ομοσπονδίας.  
Το γεγονός ότι στο νέο Συμβούλιο το οποίο ανέλαβε από χθες υπάρχουν και νέοι (θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι) δίνει νέες προσδοκίες για το μέλλον της οργάνωσης.  Μίας οργάνωσης που έχει να δείξει πάρα πολλά.  Από τα 3 Παγκόσμια Συνέδρια Ηλείων που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν στην Διεθνή Έκθεση της Ολυμπιακής Ακαδημίας όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα, κυρίως του Πολιτισμού και το πως να γίνει καλύτερη η περιοχή που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Αλλά και οι άλλες δραστηριότητες της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά όπου βοήθησε όπου και όποιους μπορούσε από φοιτητές και άπορους μέχρι τους πυροπαθείς του 2007 και όχι μόνο.   Νοσοκομεία της Ηλείας κατασκευάστηκαν με την συμμετοχή και βοήθεια της Πανηλειακής Ομοσπονδίας.
Από την άλλη μεριά γίνονται πολλές προσπάθειες και εκδηλώσεις εδώ στην Αμερική και τον Καναδά όπως ήταν η πολιτιστική εκδήλωση που έγινε πριν χρόνια στο Δημαρχείο της Βοστώνης όπου η Πανηλειακή Ομοσπονδία με τη βοήθεια και αρωγή του τοπικού Συλλόγου έφερε δένδρο ελιάς από τα "άγια χώματα" της Αρχαίας Ολυμπίας και το παρέδωσε στο Δήμο της Βοστώνης.
Η Πανηλειακή Ομοσπονδία δια των Συλλόγων της βοήθησε πολλούς ασθενείς τόσο μέλη των Συλλόγων όσο και από την Ηλεία ή Ηλειακής καταγωγής που μένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και όχι μόνο όπως το μικρό Νίκο Ηλιόπουλο που ήρθε στην Αμερική τέσσερις φορές με τους γονείς του για να βρει την όραση του.   Όπως την μικρή Γωγούλα Λαμπροπούλου που πριν χρόνια ήρθε από την Αμαλιάδα στη Βοστώνη και στο Νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης για να βρει την υγεία της και οι Ηλείοι της συμπαραστάθηκαν.  Είναι πολλά τέτοια παραδείγματα που ησύχως και χωρίς τυμπανοκρουσίες η "Ηλειακή Οικογένεια" της Αμερικής και του Καναδά βοήθησε και βοηθά και συνδετικός κρίκος είναι η Πανηλειακή Ομοσπονδία.  Το τελευταίο γεγονός με την Λαμποροπούλου (η επάρατη νόσος ήταν θανατηφόρα) έγινε και η αρχή για  μία μεγάλη σήμερα οργάνωση που βοηθά τους άρρωστους, τους άπορους και τους κατατρεγμένους.  Τα χρήματα που περίσσεψαν από τον έρανο για την μικρή Γωγούλα Λαμπροπούλου μπήκαν σε ταμείο που μαζί με άλλα χρήματα που είχαν περισσέψει από κάποιο άλλο παιδί της οικογένεια Γιαννόπουλου ήταν ο "σπόρος" να γίνει "Το Χαμόγελο Του Παιδιού".

Στο χθεσινό Συνέδριο θέματα όπως: "Γιατί σταμάτησε η Ολύμπια Οδός που θα συνδέσει την Πάτρα με την Αρχαία Ολυμπία",  "Γιατί να κλείσει το Νοσοκομείο Κρεστένων",  "Που πάμε σαν Ελληνισμός και σαν Ομογένεια",   "Άνοιγμα προς την Νεολαία",   "Γιατί να γίνει η Αφή της Φλόγας στην Αθήνα και όχι στην Αρχαία Ολυμπία",   "Γιατί οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν συμβάλλει στο να είναι στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης ένας από τους πιο εύφορους νομούς της Ελλάδας", με τις τοποθετήσεις και τα ψηφίσματα βλέπουμε ότι η Πανηλειακή Ομοσπονδία και οι αντιπρόσωποί της ενδιαφέρονται για τον Ελληνισμό, ενδιαφέρονται για τον Πολιτισμό, ενδιαφέρονται για τον τόπο τους αλλά και για την κοινωνία που ζούμε.
Οι Ηλειώτες της Αμερικής και του Καναδά συμμετείχαν πάντα στο κάλεσμα του Ελληνισμού με τοποθετήσεις, ενεργεί συμμετοχή σε συλληπτήρια, για την Κύπρο, την Μακεδονία, τα Ελγίνεια...  Από το Λευκό Οίκο και τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι την παγωμένη Οτάβα όπου σε θερμοκρασία -38 Κελσίου ένωσαν τις φωνές τους για την Μακεδονία, την Ελλάδα τον Πολιτισμό.
Ο καθένας που συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας και μιλάμε για ανθρώπους που πολλοί ήρθαν με το αεροπλάνο ή με αυτοκίνητα από μακρινές αποστάσεις της Αμερικής και του Καναδά θα μπορούσε να καθίσει στο σπίτι του και να κάνει κάτι άλλο χωρίς να ξοδεύεται, χωρίς να "χάνει" χρόνο, θα μπορούσε ακόμα και να σχολιάζει, να κουτσομπολεύει και να κακολογεί ακόμα. Θα μπορούσε! Και δεν είναι οι Ηλείοι μόνο αυτοί αλλά είναι και άνθρωποι από άλλες Ομοσπονδίες, Συλλόγους. Η προσπάθεια και η συμμετοχή για συνεργασία μήπως γίνει κάτι καλύτερο για τον Ελληνισμό έχει μεγάλη σημασία. Μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε για να κάνουμε μία καλύτερη Ελλάδα, ένα καλύτερο κόσμο. Πρέπει όμως να συμμετέχουμε. Τι σου λέει η θέληση του κ. Ηλία Δημητρόπουλου που σε προχωρημένη ηλικία έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Ο μπάρμπα Λίας πάντα έτρεχε, όπως και άλλοι, όπως ο Ντίνος Λυκογιάννης, και πάρα πολλοί άλλοι. Αυτοί δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν; Όλοι είμαστε χρήσιμοι, εάν θέλουμε. Όλοι έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Έχουμε μία ιστορία που οι ξένοι την θαυμάζουν. Εμείς τι ιστορία γράφουμε και τι θα αφήσουμε;
Το επόμενο Συνέδριο των Ηλείων θα γίνει το Μάϊο του 2016.  Καλή Αντάμωση.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου